Gyurkity Péter

A Sony nem kér az XP Mode-ból

A Sony hivatalosan örül a Windows 7 érkezésének és támogatja annak alkalmazását saját laptopjain, ám a VT-technológia letiltásával igencsak megnehezítik azok dolgát, akik virtualizációra vetemednének.

A Windows Partner Blog oldalán a gyártó egyik vezetője fejtette ki álláspontjukat az új operációs rendszer alkalmazásával és mielőbbi elterjedésével kapcsolatban. Alapvetően pozitív hangnemben tette ezt, a bejegyzésre érkező hozzászólások között azonban többen arra figyelmeztettek, hogy mivel a csúcskategóriába szánt Vaio laptopokon is letiltották a VT-technológiát, komoly gondok lesznek az XP Mode használatával.

Nem véletlen, hogy nagy visszhangot váltott ki a lépés, hiszen ezzel a Sony gyakorlatilag ellehetetleníti mindazokat, akik virtualizáción keresztül futtatnának további operációs rendszereket a meglévőn belül. Ezt a technológiát használja ugyanis többek között a VMware, a Virtualbox, valamint a Windows 7 mellett megjelenő XP Mode szoftver is, amelynek feladata a visszafelé történő kompatibilitás teljes biztosítása, egyfajta beépített Windows XP mellékelésével. A hardveres technológia letiltása éppen ezen szoftverek működését nehezíti meg, amely azonban a cég szerint nem jelent komoly áldozatot.


A vezető ugyanis gyorsan reagált a beérkező kifogásokra, kiemelve, hogy eddig nem sok visszajelzést kaptak a felhasználóktól, amelyekben erre a technológiára tartottak volna igényt. Ennek tudatában könnyen döntöttek a letiltás mellett, amelyet szerintük az indokolt, hogy a VT-technológia megléte komoly biztonsági rést hoz létre az adott laptopokon és operációs rendszereken. Ennek kivédését jelenti a technológia letiltása, bár ezzel az indoklással sokan nem értenek egyet, mondván, hogy a többi gyártó nagyon is jól boldogul annak használatával.

Meglátjuk, mennyiben lesz hajlandó a Sony revideálni álláspontját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WilliamMcKinley #103
    Talán arra kellene beprogramozni nem? Mellesleg nagyvonalakban azért azt csinálja amitén szeretnék max nem olyan intenzitással mint az elvárható lenne. Bár a win 7 el semmi gondom sincs, az xp már félelmetesen elavultnak tünik a vista meg simán rossz.
    A linux meg nagyon jó kis dolog csak hülye vagyok hozzá és se időm se kedvem megtanulni, igazál nincs rá szükségem.
  • WilliamMcKinley #101
    Hé hát ebből tudni hogy mennyire okos, hisz gondolkodik, önállóan!! MI :P
  • Epikurosz #100
    Summa summárum: át kell térni Linuxra! Kell! :-)
  • Sanyix #99
    Sokszor a válaszolós sem :D
  • Turdus #98
    1. "csak kevesebb bevételre számítottak mint amennyi lett"
    Ha tényleg így lenne, akkor nem sopánkodnának :-D És nem hozták volna ki a win7-et, csak évek múlva
    2. Gratulálok, megindokoltad miért kellett váltani, Tudsz guglizni, 2-es már megvan.
    3-4. Inkább te vagy szánalmas, ha annak tartod. Ez több év és több kollégám kollektív tapasztalata. De ha fórumokat nézed, ott is ezt fogod látni. A windows hibák misztikusak, a kérdező sosem érti, mit miért csinál a gépe.
  • Sanyix #97
    nem valószínű, játék közben nem sűrűn töltődnek be driverek.

    Na és ez az win-en elég sok az ilyen x akta.
  • Gerygrey #96
    Ha már több tab volt megnyitva firefoxban, akkor szaggatott. Youtube-ból egy tab is elég volt, egyszerűen 10 fps-sel ment a videó és fél másodpercet késett a hang a képhez képest.
  • vice #95
    az, hogy a cégek nem akarnak váltani, az még nem jelenti azt, hogy rossz a win7 - semmi köze a kettőnek egymáshoz, nem a win7-et minősíti.

    és ne a magyar átlaggépeket nézzük, mert a win7 nem magyar körülményekre lett fejlesztve.

    átlaggép ma: 2,5 ghz-es 2 magos proci, 2 gb ram, dx9-es shader model 2.0-ás vga, 1280x1024-es monitor, 250 gb-os vinyó, 2 mbites internetkapcsolat
  • sh4d0w808 #94
    Ne keverjük a szezont a fazonnal; a Firefox futtatása != youtube videók nézegetésével, utóbbihoz lényegesen több erőforrásra van szükség, mint a Firefoxhoz. Szóval akkor mivel is volt baj? A Róka futtatásával, vagy a youtube nézegetésével?
  • mousee #93
    Az én virtualboxban elkékhalálozott vistámat nem tudod űberelni :D

    Meg nekem is volt valami, talán az explorer leállt, amikor a sajátgépet akartam megnyitni :) Mentségére legyen, hogy ez még csak SP1es vista volt :)