Kruza Richárd

Csökken a fényképezőgépek eladása

A globális gazdasági recesszió természetesen elérte a fényképezőgép ipart is. Hatása a vártaknál rosszabb lesz.

Az utóbbi években nagy mértékben növekedett a digitális fényképezőgépek piaca, ezen keresztül a gyártók bevétele. Ennek következtében a fejlesztések is nagy ütemben haladtak, és a gyártók természetesen igyekeztek a változó, formálódó (vagy éppen általuk formált) piacot kielégíteni. De csak ott van technikai fejlődés, ahol pénz is van a fejlesztésre, és az utóbbi években ennek bizonyítéka a rengeteg új fényképezőgép típus volt. Eme többéves folyamat most megtorpanni látszik, aminek oka a folyamatosan emlegetett globális gazdasági válság.

Ez nem is lehet másképpen, mivel az minden területen érezteti hatását: a kereslet csökkenés és ennek a kereskedelemben mindenütt látható hatásai, a munkaerő leépítések és hasonló jelenségek láncreakciót indítottak el, aminek közetkeztében a IDC legújabb elemzése szerint 2009-ben a világ teljes fényképezőgép iparának forgalma 6%-al fog visszaesni. Igaz ugyan, hogy 2010-ben ez a visszaesés már csak 1% lesz, azonban az elemzés szerint az a probléma, hogy további két évig tart majd a világon a magas munkanélküliség normalizálódása.

Ez óhatatlanul éreztetni fogja hatását és visszaveti majd a vásárlókedvet, különösen az olyan prémium termékek esetében mint egy DSLR fényképezőgép. Ennek következében ugyan lesz növekedés 2011-től, de az eddig vártaknál lényegesen kisebb mértékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mármindfoglalt #13
    Az is fejlődés. Egy nagyobb felbontású zajos képből lehet csinálni kisebb felbontású kevésbé zajosat. :)
  • torjoz #12
    ...vagy lehet hogy fényképezőgépek helyett az emberek inkább kenyérre költik a kis megmaradt pénzüket?!
  • waterman #11
    van még valami, amit érdemes beleszámolni: a vásárlói csalódottság az alsó kategóriában. pl láttam én már elég sok panasonic kiskompaktot és némelyik képénél ecsettel élesebbet festek. olyan zajos képeket csinál némelyik. így aztán az átlag felhasználó azt mondja, jaa, ha a 40ezres ilyet csinál akkor teszek rá magasról, nincs nekem pénzem a "komolyabbakra". és így aztán marad is az alsó kategóriában, ahol meg számháború van. 5mp! 5,1mp! 6,1mp! 7,1mp! .. 10mp! és a 10 megapixeles kompakt, olyan zajos, hogy éppen veri a 4 éves minolta dimage x20 képi minőségét. nincs fejlődés, csak a számokban.
  • galocza #10
    szívemből szóltál, kiegészítve azzal, hogy de, szeretnék jobb kompaktot (canon sx10), csak az közel 100k.
    az átlagember azért meg manapság (amikor mindenki húzza a nadrágszíjat) meggondolja, hogy rácsettintsen-e ennyi pénzt, amikor van egy nem-túl-rossz (canon sx100).
    vagy esetleg tartalékoljon... a többit töröltem.
  • Tetsuo #9
    A fogyasztoi tarsadalom lenyege az, h mindenki mindig vasaroljon, cserelje a cuccokat, vacakokat. Senki cegnek nem erdeke az, h sokaig mukodo dolgot gyartson, plane ezt szuper minosegben, amiben mar benne van minden fejlesztes. A marketing pl fontosabb, mint a termek minosege.
    A mobilos marketing, az emberek altalanos igenytelensege, meg persze a sokfajta hobbilehetoseg es a "valsag" osszesegeben eredmenyezi szvsz a gyengebb fenykepezo eladasokat; Nem pedig a mobiltelos fenykepezes technikajanak fejlodese.. ;)
  • MrSpock #8
    Egyébként ne is csodálkozzannak,nem válság az oka.
    Hisz ahogy lentebb írtátok,szinte minden családban van már 1 gép.És nem beszélve azért a telefonokról sem,a rendesebbikjével azért már ellehet kapni pár pillanatot,elfogadható minőségben.Így a kettő kombójából adódva persze,hogy nem fogy annyi. Nem kenyér,tej,hogy szinte naponta vegyünk.
    Ezért nembírom amikor juj nemfogy annyi tv-hűtő,autó egyebek.Az ember nem 1évre veszi ezeket aztán dobja ki.
    Persze ha átlagember annyit keresne mint rendes országokban akkor lehet évente váltani fgépet is,vagy legalább egy jót,és záridőhalálig max obikat egyebeket venne.
  • Tetsuo #7
    LOL recesszio van, senki nem tudja meddig, de ezek mar tudjak, h a fenykepezopiac elindul 2011ben..
  • B0nFire #6
    Képernyőre már a 4 Megapixel sem fér ki! Hacsak nincs valakinek faltól falig monitora. A tárterülete a képnek óriási, még akkor is, ha az jpeg, vagyis szar, tömörített kép. 2304x1728-es kép a nyomdába való; lehet belőle óriásposztert készíteni. De otthonra kinyomtatni 9x13-as vagy 10x15 cm-es méretben már túlzás a 4 Mp is.

    Ettől kezdve aztán szabadon egymásra licitálhatnak a gyártók - ez olyan, mint a politikai kampány -, hogy ki tud nagyobbat mondani. Átlagembernek családi szülinapot fényképezni untig elég az 5 Mp, még sok is. Nem számít, mennyit tud a gép, mert úgysincs kihasználva.

    Ez ugyanolyan, mint hogy előtted van egy gazdagon terített asztal, és ehetsz, amennyi beléd fér. Már rég jóllaktál, de az asztal még mindig roskadásig tele. Akkor már teljesen mindegy, hogy 10 torta maradt az asztalon, vagy 100, úgysem bírsz többet enni.
  • gosub #5
    Ja, ja, sokaknak már van és az 1-2-3 éves cucc is jól kiszolgálja az igényeket. Nekem 10Mp-s alsó-közép DSLR-m van, de használtan már olyan jó professzionális gyönyörű képű 5-8 Mp-esket lehet kapni tök olcsón hogy ha most vennék valszeg használt profit vennék.
  • Gabe Dearborne #4
    Szerintem viszont éppen hogy a piac telítődése az ok, és nem annyira a gazdasági visszaesés. Ahol csak járok mostanában, szinte felvonulást tartanak a megapixelek. Magyarán: boldog-boldogtalan fényképez, mert van mivel. A Föld népessége viszont nem szaporodik olyan mértékben, hogy minden évben szükség legyen annyi új gépre. Arról nem is beszélve, hogy sokan - mint jómagam is - nem új gépet vásárolnak méregdrágán, hanem hazsnáltat olcsón. Így ugyan az illető is új digifotós lesz, meg az is, akitől megvette a használt gépet, de kettő helyett csak egy ember fog újat vásárolni. Suerintem itt van a kutya eltemetve. Persze ilyenkor kényelmesebb sopánkodni, hogy a gazdasági visszaesés az oka mindennek.