MTI

Negyvenezer bolygón lehet élet skót tudósok szerint

Skót tudósok szerint legalább 361 és legfeljebb 37 964 civilizáció létezhet a Tejútrendszerben, és bármelyik kapcsolatba léphet a Földdel.

A következő évszázadokban az emberiség is eljuthat a fejlődésben odáig, hogy kapcsolatot kezdeményezzen idegen civilizációkkal, de apró zöld figurák és a tudományos-fantasztikus irodalom egyéb karakterei helyett egészen másfajta lényekkel találkozhat. "Nem nagyon hiszem, hogy olyanok lesznek, mint a Star Trek fura fülű, de emberszerű alakjai" - mondta Duncan Forgan kutatásvezető, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa.

Az asztrofizikus szerint Naprendszeren kívül az utóbbi években felfedezett több mint 330 bolygó adatai alapján az idegenek nagyságrendekkel fejlettebbek lehetnek, mint az ember, hiszen a kifürkészett planéták többsége jóval idősebb a Földnél, az ember pedig a viszonylagos elmaradottsága miatt valószínűleg nem is lenne képes kommunikálni velük. A Galaxisban létező civilizációk ráadásul annyira távol lehetnek a Földtől, hogy akár 30 ezer évig is eltarthat a kapcsolatfelvétel. Ugyanakkor azonban mégis "könnyen megeshet, hogy egyszer csak egy másik bolygóról sugárzott adás jelenik meg a tévéképernyőkön" - tette hozzá Forgan.

Az International Journal of Astrobiology című szaklapban publikált tanulmány szerint a tudósok számítógépes modellvizsgálattal becsülték meg, hogy a Tejútrendszerben hány bolygón lehetnek meg az élet feltételei. Számos változót vettek bele az elemzésbe, például a víz és különböző ásványok előfordulásának valószínűségét, és az anyacsillagtól való távolságot (ha a bolygó a napjához túl közeli pályán kering, akkor a forró sugarak elpárologtatják a vizet, ha viszont túl távol, akkor jéggé fagy). "Szerintem a becslés alsó határa, a 361 állhat a legközelebb a valósághoz" - mondta Forgan, aki szerint még 300-400 év kell az emberiségnek, hogy "felnőjön" az idegen civilizációkhoz és képes legyen kapcsolatba lépni velük.

Keith Horne, a St. Andrews-i Egyetem csillagásza szerint az Edinburgh-i kollégák nem vették kellően figyelembe az alkalmazott vizsgálati módszerben rejlő bizonytalansági tényezőket. "Nagyon érdekes dolog ilyesmin spekulálni, a vizsgálat eredménye azonban nem is más, mint spekuláció" - mondta Horne a The Scotsman című skóciai napilap online kiadásában megjelent összefoglalóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Jah, h a Milkywayben? Az mas. :P
  • Tetsuo #6
    Ez a 40e bolygo eleg skótul hangzik.. en tobb milliora tippelnék.
  • Hedgehunter #5
    Szerintem eleg gyerekes volt azt hinni eddig hogy egyedeul vagyunk az univerzumban hiszen meg azt sem igazan tudjuk mekkora...

    Ez olyan mint a Fold lapos dolog, egy par (2-3) szaz ev es rohogni fogunk magunkon.... Egyedul ha-ha...
  • Alvarez999 #4
    Kár, hogy az alagúthatás csak rendkívül kis távolságokon működik és nem képes megkerülni azt, hogy információt nem tudunk a fénynél gyorsabban továbbítani.
  • endrev #3
    Ha egy fejlett civilizáció űrhajózik és felderítőket küld a közelebbi-távolabbi környezetébe, akkor nem használhat rádióhullámokat a kommunikációra. Valamilyen alagúthatáson alapuló átvitelt kell alkalmaznia, ha már fényévek távolába merészkedik (nem beszélve a nyilvánvalóan nem rakétaelven, hanem valamilyen térugrásos elven alapuló meghajtásról). Ekkor pedig semmi értelme a SETI-programnak, mert az ET-k nem fogják a rádiótartományban figyelni az űrt értelmes jelek után kutatva.
  • endrev #2
    Na végre valagára leesett nekik!

    Ó, elnézést Prof. Dr. gettoharcos2... :D
  • gettoharcos2 #1
    mese habbal