Alex

2009 a digitális fényképezőgépek terén

2009-ben a válság miatt a gyártók biztosan visszafogják a termelést, és csökkentik a fejlesztésekre szánt pénzeket is. Mit várhatunk idén?

2008 mozgalmas év volt az ágazatban, rengeteg vásárlócsalogató fejlesztést mutattak be. A kompakt fényképezőgépek már elérték a 15 megapixeles, a DSLR gépek pedig a 24 megapixeles felbontást. Azonban a gazdasági válság hatásai ezt a szektort sem hagyják hidegen, az eddigi gyors fejlődés biztosan meg fog törni. Mint minden hasonló krízishelyzetből, valószínűleg ebből is a legnagyobbak fognak a legkevesebb áldozattal kikerülni.

A terület egyik legnagyobb sikervárományosa a tavaly augusztusban a Panasonic és az Olympus közös fejlesztéseként bejelentett új szabvány, a mikro-négyharmadra épülő új termékek lesznek. Ugyan jelenleg még csak egy ilyen fényképezőgép van, a Panasonic Lumix DMC-G1, de a Samsung is csatlakozott a fogathoz, szóval kezdőknek szánt olcsó, de mégis jó képminőségű termékek dömpingje várható. Az Olympus már a PMA kiállításon bemutatja majd saját változatát.

Szintén megjósolható a Full-HD videófelvétel elterjedése a kompaktokban. Ugyan már jelenleg is számtalan gép tud HD minőségben felvenni, de Full-HD-ben, azaz 1920 x 1080-as felbontásban csak a Canon PowerShot SX1 IS tud. Ez a trend a gépekben lévő aprócska szenzor ellenére is valószínűsíthető, ami nagy fájlméretű, de egyébként béna videókat fog eredményezni. Ez persze jobb képfeldolgozó processzorral javítható, és így ezek a termékek még akár a videókamerák piacára is veszélyt jelenthetnek.

A memóriakártyák kapacitásának növekedését első blikkre nem is érdemes megemlíteni, annyira egyértelmű. Azonban a pár hete Las Vegasban megtartott CES kiállításon egy új SD kártya formátum, az SDXC jelent meg. Ez azért fontos, mert a jelenleg használt SDHC maximális kapacitása 32 GB, míg az új szabvány egészen 2 TB-ig skálázható. Ez jelenleg felfoghatatlannak tűnhet a kompaktok használói számára, de amikor nekiállnak Full HD videókat készíteni rájönnek majd, hogy nincs megtölthetetlen tárolóhely.(Az EOS 5D Mark II-vel egy percnyi nagyfelbontású felvétel 300 MB, azaz a 4 GB-os tárhelyre alig 13 percnyi anyag fér, ha egyet sem fényképezünk.) A CompactFlashnál 100 GB-os a határ, így az még versenyben fog maradni egy ideig.


A televíziókhoz hasonlóan várható a 3D kamerarendszerek áttörése, először persze csak a fejekben. A Fujifilm már egész sorozat nyomtatót és monitort dobott piacra, melyekkel élvezhetők a háromdimenziós felvételek. Azonban mivel a cég levédette a technológiát, a jogdíjak miatt az átlagosnál jóval drágábbak lesznek az első ilyen termékek, így a tömegpiaci elterjedés - a válságot is figyelembe véve - idén nem várható. Más gyártó sem valószínű hogy beszállna erre a területre, már csak azért sem, mert a nagyobb cégek jól elvannak a jelenlegi portfóliójukkal is, a kisebbeknek pedig egyszerűen nincs pénzük szerencsét próbálni ilyen termékkel.

Viszont érdekes lesz megfigyelni az internet és a hálózatok hatását a fényképezőgépekre. Egyre több Wi-Fi képes kompakt lesz, melyekkel akár internetezni is lehet majd. A Sony Cyber-shot DSC-G3-ban már van böngésző, és valószínűleg ezt az ötletet más vállalatok is felkapják. A hotspotok terjedése miatt már nem lesz elég, ha bárhonnan fel tudjuk tölteni képeinket fotómegosztó honlapokra, a web is célpont lesz. (Aki a kezelhetőséget vagy a kis LCD képernyőt hozza fel ellenérvként gondoljon csak a mobiltelefonokra...) Ezekbe a gépekbe persze hosszabb élettartamú akkumulátor is kell majd, mert a Wi-Fi kapcsolat sokkal jobban zabálja az energiát, mint a normál használat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #19
    Január 27-e óta csönd van. Nem igaz, hogy azóta nem lehetett megjelenteni cikkeket a DIGICAM rovatban! Például tavaly augusztusban be lett jelentve egy cikksorozat, amiből ha minden igaz két cikk meg is jelent. Hol a többi?!
    Teszteket is régen olvashattunk.
    Ébresztő!!!
  • nkmedve #18
    a többi rész hol követi? én csak annyit látok, hogy egyre több pixelt zsúfolnak bele ugyanazokba a szenzorokba, amikor 6 mpixel bőven elég lenne az átlagfelhasználónak és jelenlegi technikával egy 1/1.6os vagy 2/3-as szenzoron egész jó minőséget is eredményezne. A pixelex számának növekedését csak a szenzor növelésével lehet kompenzálni s azt pedig korlátozza a kompakt gépek mérete.
  • smv #17
    Büngésző kompaktba? WTF?
  • Tsol #16
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • djw #15
    ha semmit nem ér a több megapixel, akkor hagyjuk a f.szba az egészet... végülis 64 kbyte memória is elég mindenre...

    ha nincs fejlődés és haladás előre, akkor hogyan várhatjuk el, hogy jobb minőségű eszközöket vehessünk? a megapixelre gyúrásnak csupán annyi az értelme, hogy fejlődik egy irányba a technika, amit a többi rész is követ, bár lassabban.
  • nkmedve #14
    méretük akart lenni
  • nkmedve #13
    ja bridge, az más:) Azokat a mértük miatt annyira nem szeretem, még a 6x zoomot is nagyon ritkán használom ki.
  • JL666 #12
    semmi extra, egy canon sx10 szintjén gondolkodom, meg az ár is ott körül...
  • nkmedve #11
    Attól függ mire kell és mennyi pénzed van rá. Full auto vagy manuális legyen, méretben mekkora, milyen zoom, ilyesmik. Nekem Canon A720 IS van ami szerintem az egyik legjobb gép az elmúlt 2 évből nagyon jó áron.
    6X zoom, IS, full manual, egy csomó extra kreativitást elősegitő beállitás, amit semmilyen más gépben nem találsz meg.
    Nagyon tudnám ajánlani ha nem vonták volna ki forgalomból. Esetleg nézz szét hátha valahol még visszamaradt egy darab.
    Hanem A580 vagy A590 IS Canontól (590ben van teljes manuális es stabilizátor, 580 csak auto). Ezek mind nagyon jó áron beszerezhetőek. Esetleg szétnézhetsz Panasonic (LZ, TZ, FX szériák) vagy Fuji (F széria) kinálatban is, ezoknél nem követtem az újdonságokat.
    A Sony-Samsung-Benq 3ast nem tudom ajánlani mert elég marketing-gépeket gyártanak. Pentax, Nikon, Olympus pedig az utóbbi időben egyre gyengébb modelleket hoztak ki, ők mindig is a DSLR piacra koncentráltak.
  • JL666 #10
    most milyen kompaktot érdemes venni? (most akarok venni...)