Hunter

Új faj az evolúciós biológia Mekkájában

A világ egyik legalaposabban tanulmányozott részén, Darwin fajok eredetéről alkotott elméleteiben is nagy szerepet játszó Galápagoson egy új fajra bukkantak, ami a genetikai vizsgálatok szerint több mint 5 millió éves múlttal büszkélkedhet.

A szóban forgó rózsaszín leguán a szigeten élő fajok közül a legkorábbi példája a biológiai sokféleségnek, a diverzitásnak, hivatalos dokumentálása azonban csak az újesztendőben történt meg. Bár a Galápagosi Nemzeti Park vadőrei már 1986-ban észlelték az első példányokat az Izabella-sziget legészakibb vulkánjánál, a Volcán Wolf környezetében élő "rosada" - ami portugálul rózsaszínt jelent - elemzése csak most zárult le, ismertette a tanulmányt vezető Gabriele Gentile, a római Tor Vergata Egyetem biológia tanszékének kutatója.


Az olasz biológusok több galápagosi leguántól vettek vérmintákat, köztük az ismertebb sárga fajoktól is, amiből DNS-t nyertek ki, megállapítva a különböző fajok közötti rokonságot és megjelenésük időpontját. Az eredmények szerint a rózsaszín és a fekete a legidősebb leguán faj. Mint fentebb is említettük a rosada több mint 5 millió éve jelent meg, még a szigetvilág formálódása idején, a jelenlegi élőhelyükként szolgáló vulkán kialakulása előtt. A Volcán Wolf az egyetlen hely, ahol ez a nem rég felfedezett, ugyanakkor a kihalás szélére sodródott faj megtalálható.

"A rendelkezésre álló adatok szerint a rózsaszín leguán populáció mérete nagyon kicsi" - mondta Gentile. Ennek oka feltehetőleg a területen élő vadmacskákban keresendő, akik előszeretettel fogyasztják a leguán tojásokat és a fiatal példányokat, de az emberi vadászat sem zárható ki.

Charles Darwin öt hetet töltött Galápagos felderítésével, a vulkánhoz azonban nem jutott el, de valószínűleg nem lett volna elragadtatva akkor sem, ha találkoznak. A sziget jól ismert tengeri leguánjairól úgy ír, mint "förtelmes kinézetű, piszkosfekete színű lények, ügyetlen és lomha mozgással", bár azt ő is elismeri, hogy az állat "tökéletes könnyedséggel és gyorsasággal úszik". A szárazföldi leguánok sem lopták be magukat a szívébe, melyeket szintén csúnyának tart, ugyanakkor megjegyezte, hogy a helyiek szerint kiváló eledel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    "a hd divx azér is jó, mert régebbi gépen is elfut."

    Csak éppen, mivel jóval gyengébb is tömörítésben, mint pl. a h.264, azonos bitrátán jól láthatóan hományosabb is a kép...
  • Zoliz #22
    Pfúj, úgy néz ki mint egy predalien. Pusztuljon ami randa!
  • szurka #21
    a rózsaszín párducot bezzeg milyen régóta ismerik
  • metaljesus #20
    talán azért mert nem arra való?
  • csatosimakönyv #19
    nem is te lennél :P

    egyébként meg 5 millió éves faj, a homo sapiens legősibb ismert formája, a neantroposz a 2. és 3. eljegesedés közötti korból való, így azt 5-600.000 évre becsülik, de azért ne gondold, h volt már mobilinteretjük, jézus 2000 éve tevékenykedett, amerikát 1492-ben fedezte fel Kolumbusz, de fogalma sem volt róla, és így tovább...

    szóval az, hogy 5millió éves, nem jelenti azt, h már rég ismernünk kellene. és nyilván észre vették az őslakosok, csak nem közölték tudományos lapokban... LOL
  • Molnibalage #18
    Mert nem is az életet keresik először te nagyonokos. Azokat a szerves vegyület alkotóelemeket amik szükségesek ehhez.
  • Pares #17
    Jah, szinképelemzés. Még a Földön se tudták kimutatni az életet, LOL.
  • metaljesus #16
    "5 millió évig állítólag nem vesznek észre egy rózsaszínű gyíkot" szerinted azóta napi járat közlekedik londonból galapagosra vagy mi?

    az univerzum kialakulásáról nem közölnek tényeket, hanem csak elméleteket. a jelenlegi ismereteink szerint ez történhetett legvalószínűbben. így működik a tudomány. felállít egy elméletet, amit egyszer majd vagy igazol, vagy nem.

    más bolygókról meg miért ne lehetne tényeket közölni, ha megfelelő adatok rendelkezésre állnak? csillagásztai színképelemzésről hallottál már például?

    és amúgy is, a föld élővilága annyira gazdag, hogy lehetetlen teljesen megismerni, még megfelelő technikai felszerelés mellett is. mert nem azon múlik. ezzel szemben egy távoli exobolygó légkörének elemzése a legjobb műszerekkel elvégezhető, mert igen, az meg attól függ.
  • L3zl13 #15
    Ellenben te elolvasol egy felületes cikket és jól megmondod mi hülyeség min nem...
    Ki vagy te? Besenyő Pista bácsi?
  • mcninja #14
    Persze, senki sem vette észre... Eddig hol a búbánatban bújkáltak, ráadásul 5millió évig mi??? Amúgy szerintem is vedlik a lelkem :)

    Ez a hír kb olyan, mintha találkozna egy "tudós" egy természetesen vörös hajú emberrel és akkor ráhúzná, hogy új faj...

    Ismételten csak gratulálni tudok az Sg.hu hírmagazinnak... Az ilyen, meg az univerzum széléről, vagy más bolygókról szóló cikkeik miatt járok ide. (nevetni, meg csodálkozni, hogy mivel nem lehet bekajáztatni a népet.)

    Az egészben az a legviccesebb, mikor 5 millió évig állítólag nem vesznek észre egy rózsaszínű gyíkot, de arról, hogy miként alakult ki az univerzum, meg mi van a Marson vagy más bolygókon, előszeretettel közölnek "tényeket"

    Hihetetlen, hogy ez a félrevezetés nem minősül bűncselekménynek, sőt még vannak akik várják is...