Napi Online

Újabb IT-óriás telepszik meg Magyarországon

A világ egyik vezető IT-szolgáltató és -tanácsadó cége hoz szolgáltató központot Magyarországra - értesült a Világgazdaság.

A lap szerint az indiai-amerikai Cognizant 2010-ig kétszázötven főnyi magasan kvalifikált munkaerőt igénylő állást teremt Budapesten. A cég közel negyven országban van jelen, alkalmazottainak száma 58 ezer, s jelentőségét mutatja, hogy benne van a NASDAQ százas indexében, illetve ott található a Forbes kétezres, valamint a Fortune ezres listáján.

Nem ez az első indiai IT-cég, amely megjelent, a Tata már évek óta itt van. A regionális szolgáltató központok magyarországi létesítése iránt egyébként folyamatos a külföldi vállalatok részéről az érdeklődés - mondta el a lap megkeresésére Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára. Mint közölte, jelenleg is több - eltérő stádiumba jutott - tárgyalás zajlik 500-600 munkahelyet teremtő projektekről. Vannak köztük újak, de olyan befektetők is, amelyek bővíteni szándékozzák már működő magyarországi regionális központjaikat. Hozzátette: jelenleg elsősorban nagyvállalatok pénzügyi szolgáltatói központjának betelepedéséről folynak a tárgyalások.

Gramhegyi örvendetesnek tartja, hogy mind több befektető is kezdi felismerni: nem csak a fővárosban érdemes ilyen, kvalifikált munkahelyeket teremtő beruházásokat végrehajtani. Habár ma még zömmel Budapesten vannak ezek a centrumok - negyvenkilencből harminchat -, ám tavaly például kilenc újból három már vidéki helyszínt választott. A kormányzat kifejezett célja - jelentette ki a szakállamtitkár -, hogy minél több ilyen központot csatornázzon vidéki városokba, elsősorban olyan térségekbe, ahol munkaerő-felesleg van.

Ám az is látszik: az oktatással is követni kell ezt az igényt, mert egyre több ilyen munkahely jön létre, s a munkaerő-utánpótlásról gondoskodni kell. A szakirányú képzés még nem indult be, s bár a tárcának ennek a problémának a megoldása nem feladata, de figyelemmel kíséri az ez irányú folyamatokat. Garamhegyi úgy tudja, az outsourcingszakmát tömörítő szövetség az oktatási intézményekkel közösen már dolgozik azon, hogy előkészítsenek ilyen speciális felsőfokú képzést, speciális tantervvel.

Ami kormányzati feladat, a munka törvénykönyvének módosítása - mondta Garamhegyi. A szaktárca hamarosan beterjeszt egy módosítást, amely a magyar állami ünnepeken végzett munkát szabályozza, a nemzetközi közeg számára dolgozó regionális szolgáltató központok elvárásainak megfelelően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #10
    Egy jóval profibb angolos kért meg, hogy hallgassak vissza egy beszélgetést hátha megértem egy indiai fickónak legalább a nevét. Hát katasztrófa volt.. Képtelen voltam rá én. Ez a nagy magyar helyzet, azok akiket oda majd felvesznek legalább anyanyelven ( :) ) beszélik az angolt.
  • Zoliz #9
    Az a baj, hogy indiai cég. Én egy hasonló amerikai cégnél dolgoztam, de tudtommal az indiaiak egyszerűen nem tudnak angolul beszélni. Így a nagyon Hard-CORE nyelvtudásúaknak ajánlandó ez a hely. Az "indiai angol" olyan, hogy beszélnek- beszélnek csak közben CSUKVA A SZÁJUK. Hát értsd meg így őket! ... :) :) :)
  • vajon kiki #8
    nincs még elég "indiai", afromagyar, cigányképű az orrszágban???
  • akocsis #7
    Mit csinálnak ezek itt?
    1) Elfogytak a mérnökök Indiában
    2) Az ügyfelek rájöttek, hogy nem jó Indiába kiszervezni, ezért másik közelebbi célpontot keresnek.
  • akocsis #6
    Érdekes hogy egy másik indiai cég ide települ, amikor az első sem sikertörténet...
    Kezdve ott, hogy az indiai és a magyar mentalitás nagyon távol áll egymástól. Ha a Cognizant a "jól bevált" indiai folyamatait és managereit hozza, akkor borítékolható a bukta.
    Érdekes lesz nézni, ahogy a két indiai IT cég egymás orra elöl halássza el a tehetségeket :))))
    Nesze sánta itt egy púp :)))))
  • vajon kiki #5
    Nekem csak egy kérdésem van: mi a l***szt csinálnak ezek itt ? Mivel foglalkoznak ?
  • bakagaijin #4
    Fehér műanyag kerti székeken-e ültetek? :).
  • Faterx #3
    Vazze a én és a feleségem is nagyon magyar cégeknél dolgoztunk de a fórumfesték nem bírná ha leírnám a benyomásaimat
  • JZO #2
    Jöhetnének Miskolcra. Itt az egyetem, munkalehetőség viszont alig vagy semmi.
  • bakagaijin #1
    Van valaki a listán aki a Tatánál melózik? Érdekelnének a benyomásai :).