MTI

Több mint 1 milliárd PC van használatban

Átlépte az egymilliárdot a használatban lévő személyi számítógépek száma a világon. A fejlődő térségekben tapasztalható rohamos növekedésnek köszönhetően a kétmilliárdos küszöböt előreláthatólag 2014-ben sikerül átlépni - írja a Gartner piackutató vállalat tanulmánya.

A telített fejlett piacok 58 százalékkal vették ki a részüket az egymilliárdból, a kétmilliárdos szám átlépésekor viszont már 30 százalék körül lesz a részarányuk. "A fejlődő piaci gyors elterjedés hajtóereje a szélessávú internetes és mobil csatlakoztathatóság robbanásszerű kiépülése, az átlagár csökkenése, valamint az a felismerés, hogy a számítógép elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek" - mutatott rá George Shiffler, a Gartner kutatási igazgatója.

A Gartner becslése szerint az idén 180 millió számítógép kerül lecserélésre és ennek egy hányada új gazdára talál különféle csatornákon keresztül, egy részüket hulladékként újrahasznosítják, de jut belőlük a szemétlerakókba is. "Becslésünk szerint mintegy 35 millió személyi számítógép kerül szemétlerakókba szennyező- és károsanyag tartalmukra való minden tekintet nélkül" - mondta Meike Escherich, a Gartner kutatója. "Az üzemben lévő számítógép állomány bővülésével a számítástechnikai hulladék elhelyezése egyre nagyobb problémát jelent majd, különösen a fejlődő régiókban" - jelentette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #1
    nem rossz