Berta Sándor

Digitális otthont épít a Panasonic

A japán elektronikai konszern a televízió köré építené fel a jövő digitális lakásait. Az elképzeléseket az ázsiai Ceatec kiállításon mutatták be.

A vállalat a Total Living Space Solution című előadás keretében ismertette a digitális otthon-modelljének részleteit. Az új megoldás elegáns kombinációja a technikai szolgáltatásoknak és a háztartásban megtalálható készülékeknek. A cél a különböző elektronikus eszközök hálózatba kötése. A prototípusként bemutatott rendszerben egy 54 colos plazma-tv, egy vezeték nélküli HD-kapcsolat és automatizált programozás volt látható. Utóbbi például automatikusan megváltoztatja a fényviszonyokat, amint a család egyik tagja behelyez egy filmet a DVD-lejátszóba.

"A digitalizálás lehetővé teszi a számunkra, hogy minden lehetséges készüléket hálózatba köthessünk, attól függetlenül, hogy szórakoztató elektronikai vagy háztartási berendezésről van szó. A cél az, hogy ezek használatát a lehető legegyszerűbbé tegyük a felhasználók számára. Sajnos azonban az egységes szabványok hiánya még hátráltatja a fejlődést ezen a területen. Különösen a fogyasztók által egyre inkább igényelt egységes vezeték nélküli szabványok területén figyelhető meg jelenleg számos megoldás. Az ipar azonban megpróbálja ezeket összekötni és ez is marad az ágazat fő feladata a következő években." - jelentette ki Peter Weber, a Panasonic szóvivője.


"Abból indultunk ki, hogy a vezeték nélküli összeköttetésekre a jövőben egyre inkább szükség lesz, mivel az emberek el akarják kerülni a kábelerdőt. Egy másik fontos téma a környezetvédelem. Így a Total Living Space Solution keretében a televízió képernyőjén ellenőrizhetjük és adott esetben optimalizálhatjuk a hálózatba kötött különböző eszközök fogyasztását. A jövő egyértelműen az energiatakarékos készülékek kifejlesztésének irányába mutat" - emelte ki Weber.

A Panasonic által bemutatott digitális otthon egy érdekes funkciója az úgynevezett Family Wellness Solution, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a család az egészségével is törődjen. Így a lakók a televízió segítségével létrehozhatják a saját testre szabott wellness-profiljukat és egy különleges videóvászon előtt elvégezhetik az önmaguk által kigondolt testmozgásokat is. A gyakorlatok kidolgozásában és végrehajtásában egy virtuális edző segít, míg a rendszer eközben folyamatosan ellenőrzi és értékeli az egyes személyek fejlődését. Ezenkívül jelzi, hogy mely területeken van szükség további edzésmunka elvégzésére. Ugyan már most is sokan nyilatkoznak úgy, hogy szeretnének keveset fogyasztó berendezéseket vásárolni, ez azonban még egyáltalán nem látszik az eladási adatokból. Ennek oka a szakember szerint alighanem az, hogy ma még a felhasználók nem hajlandók több pénzt kifizetni az energiatakarékos eszközökre. Ez azonban a közeljövőben változni fog. "A bemutatott koncepció a fogyasztók számára megmutatja, hogy már most mi minden lehetséges. A gyakorlati megvalósításra azonban még legalább 4-5 évig várnunk kell" - tette hozzá Peter Weber.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • angol #2
    pont erre gondoltam, megfejelve egy kis pecával
  • usererror #1
    Hol van ez egy tóparti faházhoz képest!