MTI

Webkamerával az iskolában

A nagykanizsai Panka harmadik osztályba jár, legnagyobb sajnálatára most nem szó szerint, daganatos betegsége miatt ugyanis csak webkamerán keresztül tud részt venni az órákon.

Májusban diagnosztizálták a kislány rosszindulatú megbetegedését, ami miatt nyolchónapos kemoterápiás kezelésre szorul. A gyakori budapesti kórházi kezelések miatt és a fertőzések elkerülése érdekében nem járhat iskolába, de osztályfőnöke és édesapja ötlete segítségével mégis mindennap részt vehet az órákon. Sabján Imre, a Palini Általános Iskola igazgatója elmondta: nyáron fogalmazódott meg Panka osztályfőnökének fejében a gondolat, hogyha bevinnének az osztályba egy számítógéphez kapcsolt kamerát, a szülők pedig otthon kialakítanák a hangos-képes kapcsolatot, a kislány jelen lehetne az órákon. Az iskolában szinte minden szükséges felszerelés adott volt, antennát és egy kamerát kellett csak beszerezni ahhoz, hogy az internetes kapcsolatot létrehozzák a szülői ház és az intézmény között.

A gyerekek reggel maguk kapcsolják be a számítógépet, a világhálós kapcsolat révén az órák előtt az osztálytársak is társaloghatnak Pankával. Az órák alatt a kislány pedig ugyanúgy kérdéseket kap, válaszolni tud, megoldja a feladatokat, vagyis nem marad le a tanulásban. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a személyes találkozások és így a számonkérés sem marad el, az oktatási törvényben biztosított lehetőséggel élve az osztályfőnök hetente több alkalommal is meglátogatja tanulóját.


Panka akkor sem marad el az órákról, ha éppen a fővárosi kórházban tölti a napjait, ugyanis édesapja nemcsak otthon, de a kórteremben is kiépítette a WiFi-hálózatot, a webkamerát pedig laptophoz kapcsolva ugyancsak megkapja az iskolai feladatokat. Gráner József azt mondta: hetente legalább egyszer, de van úgy, hogy négyszer is meg kell tenniük az oda-vissza több mint 400 kilométeres távolságot, ezért most mobil internetes előfizetést is vásárol, hogy utazás közben se maradjon le Panka a tananyagban.

Az apa azt is hozzátette: a kislány állapota szerencsésen javul a félidőben tartó kezelések hatására. Elmesélte, hogy májusban egy röntgenfelvétel, majd még aznap egy CT-vizsgálat, másnap pedig a kórházi szövettani eredmény mutatta ki Panka mellkasa alatt a rosszindulatú daganatot, amely mindössze három hét alatt alakult ki. A diagnózist követően azonnal megkezdték a kezelést, és a legutóbbi két CT-vizsgálat már azt mutatta, hogy csökkent a daganat mérete. A szülők az orvosok véleményére támaszkodva nagyon bíznak a jövőben, mert a nyirokrendszert megtámadó daganatot gyorsan felfedezték, és így időben meg is kezdődhetett Panka reményteli gyógyítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #15
    irodalom tényleg nem kell, de töri igen. Csak azért hogy nehogy az legyen hogy a "zemeszpére szavaztunk, és itt lakunk közelis és azé'" ember legyél.
  • hpteso #14
    igazad van tom235. olyat kene tanitani amit tudsz is hasznalni a valosagban.
  • tom235 #13
    Nézd ha neked annyira tetszik, akkor tanuljad csak szabadídődben,hogy meglegyen az alapműveltséged (bár még mindig nem világos mire jó, mert megélni abból nem tudsz) de nem kéne minden gyerekre ráerőltetnie az államnak. Inkább szakmai tárgyakat tanítanának, azzal megy is valamire az ember.
  • Mcsiv #12
    Sajnálatos hogy így gondolkoztok, én sem szerettem ezeket a tárgyakat, sőt, utáltam, de az igazat megvallva ennél többet is illene tudni, mint amit az iskolában oktatnak. Matek helyett programozást?:D bocs, de rajtad röhögnöm kell;]
  • Ferrer #11
    Tényleg semmi szükség irodalomra, törire, de matek helyett is taníthatnának programozást, állítólag a cél a logikus gondolkozás kifejlesztése.
    Aki meg annyira "alapművelt" akar lenni, majd megteszi saját késztetésből.

    És miért gáz a crt? Kocka vagy -e?
  • Adamul #10
    semmi szükség irodalomra, törire???
    Hallottál már te valami olyat hogy alapműveltség????

    Amúgymeg jó az a szoftver mivel tudja teljes képernyőn nyomni a kamerát ?:D De a crt monitor az gáz
  • tom235 #9
    "avi egy-két alkalommal bőven elég lenne a tanárral találkozni élőben, akkor lenne számonkérés meg ilyesmi"
    Ja és szépen kipuskázná az egészet, nem? ennek tényleg kurvasok értelme van. Inkább hamár a jövő oktatásáról van szó, rá kéne jönni, hogy pl. semmi szükség a mai világban az irodalomra, törire, meg hasonló ostoba tárgyakra, aminek hasznát az életbe nem veszed.
  • AgentKis #8
    Ez az oktatás jövője szerintem. Gondoljátok csak el, nem kell hozzá b@szottnagy iskolaépület (fűtéssel, üzemeltetéssel, felújítással), elég néhány tanterem. A tanárok és a diákok is otthonról nyomhatják (minimális utazási költség). Felső tagozattól mindenképpen választhatóvá tenném bárki számára. Havi egy-két alkalommal bőven elég lenne a tanárral találkozni élőben, akkor lenne számonkérés meg ilyesmi (tehát mondjuk 2 hetente lenne egy iskolában töltött nap). Otthon a többi diák sem zavarná a tanulókat óra közben, hiszen csak a tanárukat látnák, vélhetően sokkal jobban tudnának a tananyagra koncentrálni. Az egész rendszer rugalmassabb, hatékonyabb lenne, sokkal jobb időkihasználással sokkal kisebb költséggel.
  • Vogel #7
    Igazából respekt a dirinek. Ahogy látom kicsit más az osztályterem színvonala mint ahová én jártam. Lehet magán suli? Nálunk ezt tutira nem engedték volna ahol a szülőket is letiltották az oszt terem kifestéséről amit ők kezdeményeztek és hajtottak volna végre saját zsebből.
  • Mr Csé #6
    jobulást