Szekeres Viktor

Kiderült, melyek a legnépszerűbb tévésorozatok

Itthon a nézők a Miami helyszínelőkért, a Cobra 11-ért, a Doktor House-ért és Rexért vannak megveszve, de vajon melyik a legnépszerűbb sorozat a világon?

A 2006-os felmérést - mint arról annak idején írtunk is - az idehaza is legnézettebb amerikai sorozat, a Miami helyszínelők nyerte egy felmérés szerint, de idén az Eurodata Worldwide egy sokkal nagyobb körben végzett adatgyűjtést, aminek köszönhetően jóval pontosabb eredményt kaphattunk azzal kapcsolatban, hogy melyek a világ kedvenc sorozatai. Bár a filmek esetében a nézettséget (bevételt) nem lehet feltétlenül a kedveltséggel egyenes arányba állítani, a sorozatoknál a preferenciákról jobb képet ad a nézettség, hiszen abból a racionálisnak ható feltevésből indulhatunk ki, hogy míg az ember egy moziban nem a kedvenceit nézi meg, addig a tévében igenis azokra kapcsol oda.

A 2007/08-as tévés idény adatai alapján végzett felmérés nem hozott túl nagy meglepetést, hiszen a Helyszínelők (CSI: Crime Scene Investigation) végzett a drámák között az első helyen, mégpedig 83.9 milló nézővel. Az annak idején a nézettségi listák éléről a Jóbarátokat és a Vészhelyzetet is letaszító krimisorozat igazi műfajteremtő próbálkozás volt, rengeteg sorozat próbálta másolni, de a próbálkozások sikerességét mutatja, hogy az eredeti, Las Vegas-i stábbal dolgozó Helyszínelők a 8. szezonjában is a legnépszerűbb krimisorozat Amerikában.


Idehaza említeni sem kell, hogy a CSI-széria a Viasat 3 kiemelkedően legnagyobb nézettségű műsora, melyet a csatorna olykor napi rendszerességgel ismétel a nézőszám különösebb csökkenése nélkül. Talán nem is meglepő, hogy a dráma kategóriában a második hely a testvérsorozat Miami helyszínelőknek (CSI: Miami) jutott, mely ellentétben a fősorozattal, már országos tévén is bemutatásra került idehaza. A siker természetesen nem maradt el, amit az is mutat, hogy míg múlt héten a Viasat3-on a sorozat 5. szezonjának befejező része volt a legnézettebb sorozat, addig az RTL Klubon a másnap adott harmadik évados rész vitte el a pálmát.

Ugyancsak nem okozhatja sok áll padlón való koppanását a felmérés alapján világszerte harmadik legnézettebb sorozat, hiszen a Doktor House című orvosi krimit (hiába, krimi itt, krimi ott, krimi mindenhol) idehaza is tartósan egymillió feletti néző követi figyelemmel hétről-hétre. Valljuk be, hogy nem sok sorozat lett volna képes arra a bravúrra, hogy az RTL Klub Szökését (Prison Break) úgy elpáholja, hogy azt a csatorna egy hétfői napra menekítse ki.


A komédia kategóriában a nálunk a TV2-n csúnyán megbukó, de világszerte 61,5 milliós átlagnézőszámmal dicsekedő Született feleségek (Desperate Housewives) lett a legnépszerűbb/legnézettebb. A második helyen a Monk, a flúgos nyomozó (Monk) végzett, mely idehaza csak pár alkalommal került a TV2 programjának főműsoridejébe, általában hétköznap vagy hétvége délután találkozhattak a sorozattal a krimisorozatok rajongói. A világszinten a könnyedebb műfajból a harmadik helyen végzett Ugly Betty című sorozatot, mely az eredeti kolumbiai telenovellára ad szatirikus amerikai választ az RTL Klub nem tudta sikerre vinni, pedig nem egyszer változtattak vetítési időpontot és címet is.


Hasonló felmérést végzett az Eurodata a szappanoperák és telenovellák territóriumában is. Ezt 26,2 millió nézővel az amerikai Gazdagok és szépek (The Bold and The Beautiful) című szappan nyerte két mexikói vetélytárs telenovella, a Destilando Amor és a Marina előtt. Ki tudja, lehet, hogy tanulságos lenne összehasonlítani a hazai top szappanoperákat a legnépszerűbb külföldiekkel, hogy vajon mennyire állnák meg a helyüket a Barátok közt vagy a Jóban rosszban készítői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyik gyuri #42
    1 DEXTER
    2 szökés
    3 SOUTH PARK
    4 hősök
    5 rém rendes család
    KB.
    votak más kedvenc sorozataim is régen
  • weine #41
    1.24
    2.the wire (drot)
    3.shield(kemeny zsaruk)
    4.Prison break
    5.jericho
    6.lost
  • bender93 #40
    1.Lost
    1.5 housemd
    2.Futurama
    3.(H)ősök
    4.Sp
  • trogerzsiger #39
    1. Simpsons
    2. Jóbarátok
    3. Lost
    4. Southpark
    Nem tudom azt elképzelni hogy a rex és a cobra 11 a legjobbak közt van kis hazánkban.
  • krysz89 #38
    1. Jóbarátok
    2. Doktor House
    3. Szökés
    nekem... :)
  • trogi #37
    1., Szívek szállodája
    2., Columbo
    3., Agáta Kriszti és Herkül Poáró sorozat (asszem Bíbíszís)

    Hát kábé nálam ez a sorrend. Az elsőn magam is meglepődök, de régen láttam már ennyire szerethető sorozatot, internáci, birodalmista amerikai beütés nélkül.
  • offspring #36
    Persze, nem lehet egy helyre összetömöríteni a reklámokat, mert úgy semmi értelme nem lenne az egésznek. Egyrészről jó dolog, hogy vannak, mert információhoz jut belőlük az ember, másrészt viszont marha idegesítőek kezdtek lenni a számomra az ismétlődés (van hogy egy reklámblokkban többször is lemegy ugyanaz a reklám), másrészt talán a hiteltelenségük miatt. Egyszerűen képtelen voltam/vagyok előttük ülni. :)
    Nem is beszélve arról, hogy a TV-ben futó filmek egy részét meg is vágják, hogy beilleszkedjenek a műsoridőbe. Lehet, hogy ez szőrszálhasogatásnak hangzik, mert viszonylag kevés időről van szó, de akkor is.
    Én nem a reklámok miatt néztem a TV-t.

    "96-97 óta, amióta végre leszámoltunk az egycsatornás kommunista maradvánnyal és végre jöttek a kereskedelmi tévék?"

    Nem, nem olyan régen, kb. három éve hagytam fel a TV-nézéssel :)
  • winnie #35
    "Én ezért nem a TV-ben nézem a filmeket már egy jó ideje :)"

    96-97 óta, amióta végre leszámoltunk az egycsatornás kommunista maradvánnyal és végre jöttek a kereskedelmi tévék? ugyan már. röhej, hogy van, aki még elvárja a reklámmentes tévét. valahogy pénzt kell szerezni - és naná, hogy film közben a leghatékonyabb a reklám. addig kell nem sírni, míg így marad a médiatörvény és nem lesz még több reklámszünet és több reklám az óránkénti 12 percnél.
  • winnie #34
    a legjobb megoldás, hiszen nem zökkent ki a sztoriból. sokkal jobb, mint a rész közbeni reklám, még akkor is, ha az eredeti reklámszünet helyen van.
  • stargatelost #33