Szekeres Viktor

Kyle XY: ha scifi-sorozat, akkor TV2

Ahogy már megszokhattuk, aki a tömegsorozatokra vevő, annak az RTL Klub a jó barátja, viszont, aki tévés scifit akar nézni, az a TV2-vel tart.

Ki tudja miért, de valahogy így alakultak ki a frontvonalak, pedig mind a kettőjük megpróbálta a kommersz, tömegsorozatokat sikerre vinni, csakhogy ami az egyiknek sikerült, az a másiknak már kevésbé. Ha az RTL Klub kínálatát nézzük az utóbbi években, akkor bizony láthatjuk, hogy olyan gigasikereket mutattak be itthon is hatalmas sikerrel, mint a Lost - Eltűntek, a Miami helyszínelők vagy a Gyilkos elmék. Sőt, az olyan, Amerikában kisebb nézettségnek örvendő, ámbár megbízhatóan teljesítő sorozatok, mint a Szökés vagy a Doktor Csont is sikert aratott idehaza az RTL-en.

Ráadásul az odakint bukó Rejtélyek városa is elég sokáig remek nézettséget hozott itthon. (Belegondolni is hátborzongató, hogy az RTL Klub a Helyszínelőket és a New York-i helyszínelőket be sem mutatta.)


Ellenben a TV2 hiába próbálkozott a legjobb kommersz tömegdarabokkal, általában bukás volt a végeredmény. Vehetjük akár a Született feleségeket (amit művészet volt idehaza megbuktatni) vagy a Hősöket (ami várható volt, hogy hasal itthon). De ha a puszta számokat nézzük, akkor a kinti Top10-es Nyomtalanul, NCIS és a nyáron a hatalmas rajongó felbuzdulás miatt újraélesztett Jericho sem érdemelte ki a hozzáfűzött reményeket, bár az NCIS a Győzike kivételével le szokta győzni a konkurenciát. Így igazából csak a Doktor House szerepel a kinti sikersorozatok közül a nézettségi listák előkelő régióban Magyarországon, ott viszont állandó jelleggel. Halkan jegyezzük meg, hogy a hozzáértő műsorpolitika még az orvosi "krimit" is eleinte este fél tizenegy tájára száműzte.


Ha már a főműsoridő nem volt meghódítható a TV2 számára, akkor a hétvége délutáni időszakot próbálják uralni - meglehetősen nagy sikerrel. Ilyenkor pedig általában, a fiataloknak kedvezve, a rétegszórakozásnak számító scifisorozatokkal bombázzák a nagyérdeműt, s ezen szériák általában nem kis népszerűségnek örvendenek. Elég csak a Csillagkapu és a Csillagkapu: Atlantisz remek nézettségére, hazai sikerére gondolni, sőt a tavasszal bemutatott Eureka, a valamivel régebbi Láthatatlan ember és a Century City - A jövő fogságában is elég népszerű volt. A szombati scifik közül egyedül csak a Csillagközi romboló bukott, de jókorát. Úgy tűnik, hogy itthon a kevésbé kommersz, politikával (is) megtömött scifik iránt csak egy szűkebb rajongói réteg érdeklődik, az otthon, nem a számítógépük előtt gubbasztók már kevésbé.)

A csatorna legújabb szerzeménye mától, vagyis november 18-tól, 15:25-től a Kyle, a rejtélyes idegen (Kyle XY) a vasárnapi blokkba ékelődik be egy scifi-szendvicsbe, hiszen a 14:25-től kezdődő Mélység fantomja (Surface) vezeti fel, hogy aztán az "inkább képregény, sem mint scifi" Smallville vezesse le, mely nézettsége idehaza még a Hősökét is meghaladja. (Nem vagyunk Amerika, na!)


A Kyle, a rejtélyes idegen még 2006-ban indult az USA-ban az ABC Family elnevezésű családi csatornán, s mint ilyen a scifik közül inkább az ifjúsági vonalat képviseli és nem a hardcore-t. Persze ettől még meglehetősen közönségbarát sorozatról van szó, mely Kyle köré épül, akit egy klasszikus fordulattal a nyitóepizód elején úgy ismerhetünk meg, hogy egy erdőben ébred fel egyes egyedül és meztelenül, hogy aztán az urbanizációba érve rátaláljanak. Mivel eléggé zavartnak mutatkozik és beszélni sem tud, egy fiatalkorúaknak fenntartott intézménybe szállítják, ahol is az esethez kirendelt pszichológusnő úgy dönt, hogy megfigyelés céljából magához (és családjához) veszi a fiút.


Természetesen ahogy az lenni szokott, a történet előrehaladtával egyre jobban megismerjük Kyle-t, aki az 1. rész elején birtokolt nagynövésű csecsemő énjét levetkőzve megpróbál beilleszkedni a társadalomba - rengeteg zűrt okozva. A nem kicsit humoros beilleszkedés folyományaként pedig egyre több dolog derül ki és a létének hátterében lappangó titok is körvonalazódik. Sőt, még a műfajban megszokott módon a távolban leselkedő veszély sem hiányozhat, hiszen egy titokzatos férfi (szervezet?) szemmel tartja őt nem éppen tiszta gondolatokat táplálva. (A rajongókat megnyugtatandó: a fontos kérdéseket a sorozat az évad végére megválaszolja, a készítők nem hagynak minket sokáig a homályban.)

A sorozat hazai sikerére természetesen nincs semmi biztosíték, bár valószínű, hogy a Csillagközi rombolónál emészthetőbb lesz a nagyközönségnek. Az amerikai siker már adott, hiszen a 10 részes 1. évadot követően az ABC Family már a (kettészedett) 2. évad közepén jár, és a 3. szezont is berendelték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #33
    Elég aranyos sorozat, és lehet sci-finek talán egyszerű, de a társadalom kritika ami Kyle megjegyzéseiből árad az emberek viselkedését és szokásait illetően, na az talán "igazi" sci-fi elemekt is tesz bele. Meg bírom milyen lazán veszi a dolgokat és olyan egyszerűnek látja a főhös a dolgokat mint faék. Az embrek szeretnek túlbonyolítani :)
    A rendőrrel való "fight" meg nagyon über volt az első részben.
  • DarkEvilPiccolo #32
    Kíváncsi leszek, ha végre kész lesz a Star Wars tv sorozat akkor melyik csatornán fogják adni, de szerintem a tv2-őn, az biztos nagyot tarol majd.
  • aDannyBoy #31
    ahhhahhhaaa

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Kyle tud magyarul is... ihhhihii vizalatti means underwater... since when do u speak hungarian.... smile :D, persze a latnok is jó volt :P
  • winnie #30
    így van, de a százasával, ezresével rávetés is csak töredéke a tévézőknek. de ugyananez a helyzet a többi sorozattal, és mégis van siker.
  • AnarchoiD #29
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Amugy elsore amikor lattam a plakatot, nemtunt fel hogy azt mutatja a fohos , hogy nincs koldoke ... ;) pedig ez a lenyeg ;)
  • AnarchoiD #28
    en lattam az osszes epizodjat, szvsz nemrossz csaladi "drama" de kis scifi is van benne
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    (legalabbis elejen ugytunik)
  • Deffyant #27
    mondjuk ez a berögződés a szűk környezetemben is világosan látszik. manapság amióta az emberek az űrhajót meg a nem manapság használatos katonai egyenruhát vagy a star wars-al, vagy a star trek-el azonosítják, azóta esélyt sem adnak valami másnak, merthogy izé, fura csákó+űrhajó+néha lőnek=hülyeség c. képlet túlságosan beléjük ivódott, azt mondjuk ne is említsük, hogy ha kiderül, hogy a rosszfiúk robotok, akkor meg a jól beidegzett "te nézed ezt a szart?" az első megnyilvánulás... most páran biztos megköveznek ezért a mondatért, de pont ezt érte el a star wars, amit én nem tartok sokra a sekélyes történetért, és hogy a fő hangsúly mindig az akción van. (erős magánvélemény, de azért nem kell leharapni a fejem mert nem értesz egyet.)
  • Deffyant #26
    hát, amikor lemegy egy rész a scifi-na akkor másnap reggel itthon amint megjelennek a torrent oldalakon, az emberek százasával vetik rá magukat már reggel 7 kor is, arról nem is beszélve, hogy ez csak egy oldal, és nem nézegetem vissza, hogy akik a hét folyamán töltik csak le később ők hányan vannak, és akkor a mostanság dc-n meglepően megélénkült sorozat forgalom is elég számottevő. ha valaki ezt le tudja majd mérni annak gratulálok :D
  • aDannyBoy #25
    birom az ilyen okostojglikat... önjelölt noob profok :)
    látom winnie rólad is lepattog már :P
  • winnie #24
    a john doe-nak az összes része lement már itthon. ez csak ismétlés.