Gyurkity Péter

Az internetszolgáltatók letilthatnák a fertőzött gépeket

Egy új ajánlás készült az Európa Tanács részére, amely már hónapok óta tárgyalja az internetes kártevők visszaszorításának és a biztonság fokozásának lehetséges variánsait. A szolgáltatókat köteleznék a fertőzött gépek blokkolására.

Az egyelőre még csak javaslatokat tartalmazó anyag Security Economics and European Policy néven készült el és letölthető PDF-formátumban. Ennek egyik legfontosabb pontja az a kitétel, amely egyenesen kötelezővé tenné az internetszolgáltatók számára a vírussal vagy egyéb kártevővel fertőzött számítógépek letiltását, hogy azok még véletlenül se maradjanak a hálózaton. Ezzel szeretnék akadályozni többek között a vírusírók és spamküldők munkáját.

A dokumentum - amelyet több egyetemi kutató közösen készített el - jelenleg 15 különböző javaslatot tartalmaz, köztük egy olyan szervezet megalapítását is indítványozza, amely a NATO-nak felelne meg a kiberbűnözés szegmensében. Részletekbe ugyan nem bocsátkoznak, ám fontos megjegyezni, hogy egyáltalán lehetőségként merül fel bizonyos számítógépek központi blokkolása, letiltása az internetről. Ez iránt ugyan a legtöbb internetszolgáltató nem mutat nagy hajlandóságot, ám az együttműködésüket szigorú büntetéssel szeretnék garantálni.

"Azok, akik fertőzött számítógépeket hagynak a hálózatra csatlakozva, hogy azok kéretlen üzeneteket továbbítsanak, adathalász weboldalakat üzemeltessenek, illetve illegális tartalmakat osszanak meg, szennyezik a digitális környezetet" - magyarázták az iromány készítői. Szerintük az ez ellen felvonultatható ellenintézkedéseknek a valódi környezetszennyezést megakadályozandó lépésekhez kell hasonlónak lennie. Ezzel a véleménnyel nagy általánosságban egyetért a kilenc szolgáltatói tömörülést képviselő EuroISPA is, ám abban már korántsem biztosak, hogy a csoport által javasolt lépések lennének a megfelelők.

A dokumentum egyik javaslatot illetően sem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakorlati lépéseket követelne az eljárások bevezetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gybfefe #33
    Sok okos ember ahelyett hogy levélküldési kvótát határoznának meg a netcsomagokhoz, rögtön nem lenne gond a spammerekkel. Akiknek meg fertőzött a gépe, rögtön kénytelenek lennének rendberakni amennyiben már nem tudnak levelet küldeni nem hinném hogy sokáig húznák halasztanák a tisztítást....
  • god25 #32
    Az anyádat hogy blokkolnád, amikor meghúzom a hátadon? B@rom E.T.
  • eto demerzel #31
    kerdes az is hogy van egy router es azon keresztul negyen kapcsolodnak fel a net-re de kozulouk egy a pali akkor a taabbit is buntetik? ilyen esetben inkabb szolni kellene elotte hogy gaz van. nem lenne ildomos a tobbieket is megbuntetni.
  • n3whous3 #30
    Kurva anyjukat azoknak, akik semmi képzettség és belelátás nélkül ilyeneket kitalálnak. Mert itt erről is van szó.
  • Palinko #29
    1 giga ramom van és nekem egyik ajánlott program sem segített, a CCleaner tényleg nagyon jó és magyar. de inkább váltottam már 1 hete linuxozom szerencsére nekem ez jött be, és eddig nem volt vele semmi problémám amire ne találtam volna megoldást.
  • USAMEN POWER #28
    És tudom ajánlani a "CCleaner" programot. Megtisztítja a géped a szeméttől. És nem csak az ideiglenes Internet file-okra kell gondolni, mert nálam a böngésző bezárása után törlődik automatikusan, és amikor először futtattam ezt a programot több mint 200 mb szeméttől szabadította meg a gépem, és nem is sejtettem hogy ennyi van. A sok szemét elég erőteljesen visszafogja a gépet.
  • USAMEN POWER #27
    Nem értem ... nekem is hatalmas a program gyűjteményem van és változatos, konvertáló programoktol elkezdve mindenem van, de egyállt nem lassul be a gép.
    Nem tudom hogy mennyi Ramod van ... de lehet hogy kéne rakjál rá még valamennyit.
    Vagy ne futtass egyszerre sok programot.
  • Palinko #26
    szerintem azért két hét alatt nekem mert elég nagy a program gyűjteményem és azt telepítés utánni időkben szoktam felrakni. szerintem nem használja az ismerőseid közül mindenki ilyen sokrétűen a gépet.
  • arrakistor #25
    arra viszont jó a Registry Cleaner
  • assdf #24
    Oké, de akkor meg ne telepits rengeteg programot és nem lesz virusos a géped. Ráaádsul nekem is nodom van, és eddig még mindig megfogta a virusokat.
    Mindenesetre az nem normális ha kéthetente kell újraraknod a géped...
    akkor te valami nagyon nagy virustanyáról szeded a progikat...


    Palinko:
    "igaz én többet telepítettem, és 2 hét után simán belassult, meg minden ismerősnél."

    Itt is valami nagy gebasz van, én elég sok windowst telepitek, én magam is azt használok, ismerősök is és ilyet ennyi idő alatt nem tapasztaltak.
    Azt aláirom hogy fél-1 év alatt mérhető lassulása lesz/het a rendszernek, de hogy két hét alatt az biztosan nem.