MTI

Bírálatok kereszttűzében a kormányszóvivői honlap

Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője - parlamenti nyári szünet lévén - írásbeli kérdést intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, hogy hozzák nyilvánosságra a 200 millió forintot felemésztő "kormányzati luxusportál" szerződéseit és pályázatát. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint nem önmagában a két honlap került 200 millió forintba, hanem egy informatikai rendszer megvalósítása, amelyre közbeszerzési pályázat alapján választották ki a beszállítókat.

Az MDF politikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján, a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt arról beszélt: a "horribilis összeg" fejében szegényes internetes portál jött létre. Ennyi pénzből azt is meg lehetett volna oldani, hogy egy webkamera segítségével akár egy debreceni, akár egy putnoki újságíró bekapcsolódjék a kormányszóvivői tájékoztatóba, és mind kérdése, mind az arra adott válasz látható és hallható legyen. Pettkó András választ vár arra is, hogy a hivatal miért fizetett sok pénzt egy ingyenesen is beszerezhető szoftverért. Elgondolkodtatónak tartja, hogy a kormányzati luxusportál-botrány kirobbanása másnapján egy blogger másfél óra alatt nulla forintból hozott létre egy honlapot, melyen több tartalom volt, mint a 200 millióból félkészre "sikerült" kormányszóvivői honlap.

A politikus a kormanyszovivo.hu beruházását összehasonlította a bankok portáljaival, amelyek szerinte sokkal kevesebbe kerültek, holott egy pénzintézet számítógépes rendszere szuperbiztonságos számlavezető- és levelezőrendszert, telefonos és internetes terminálokat is tartalmaz. Az írásbeli kérdésre a kormányfőnek 15 napon belül választ kell adnia a törvény szerint - tette hozzá Pettkó András.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatás szerint a kormanyszovivo.hu és a sajto.kormanyszovivo.hu honlapok esetében egy komplett informatikai rendszer létrehozásáról van szó. Nem önmagában a két honlap került tehát 200 millió forintba, hanem egy összetett informatikai rendszer kialakítása és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások összesen. Az informatikai rendszer megvalósításakor minden olyan mozzanatnál közbeszerzési pályázat alapján választották ki a beszállítókat, amikor a törvény azt előírta.

A komplett informatikai rendszer teljes költségéből a szerverek és az adattároló egységek, valamint a szerverekkel kapcsolatos szolgáltatások ára összesen mintegy bruttó 80 millió forint. Ehhez a rendszer tervezése, a rendszerintegráció, a folyamatkialakítás, a szabályozás, az adatfeltöltés, az oktatás, és a kapcsolódó szolgáltatások ára adódik hozzá, amely bruttó 100 millió forint. A rendszer szállítója a 2007. májusi központosított közbeszerzési eljárás során kiválasztott Synergon, valamint a HP Magyarország volt - közölte a kormányszóvivői iroda.

A szoftverekért, illetve a szoftverek örökös licenszéért kevesebb, mint bruttó 20 millió forintot fizetett a megrendelő. A szoftvereket a Synergon 4,1 millió forint értékben (MySQL), a Digital Natives 9,6 millió forint értékben (közvetítő-, archiváló- és beszédfelismerő szoftver) és a Szoftver ABC 5,5 millió forint értékben (Adobe licencek) biztosította a rendszerhez. A rendszert - biztonsági okokból és az ehhez kapcsolódó törvényi kötelezettségéből fakadóan - a kormányzati gerinchálózatot is üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. működteti. A kormányszóvivői iroda közölte azt is, hogy Pettkó András a törvényben előírt határidőn belül meg fogja kapni a választ, ám a kérdései még nem érkeztek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • greekboy #277
    TOMCSA-NAK AKART MENNI!
  • greekboy #276
    Akkor is csak egy hülye primitív kommunista F A S Z vagy, mint az elvtárs haverjaid, rohadj meg és szégyeld megad, hogy ezekre a tetves mszps-s gecikre szavaztál.
  • Sanyix #275
    Hát ez a nemszavazás hülyeség. Én is szavaznék más pártra, a zsidó média által "szélsőjobboldali", "náci"-nak nevezett pártra, de semmit sem érek vele, mert túl gyenge. Viszont az elsődleges, hogy a hazug vörös tetveket el kell távolítani, ezért a másikra kell szavazni.
  • A1274815 #274
    Őszintén szólva nem leptél meg.

    Mondjuk ha keverék az amit szeretnél, amiben hiszel és nem találod és hiszel benne eléggé, csak azt tudom még egyszer is mondani, passzívitás helyett hozd létre, biztos találsz hasonló gondolkodásuakat. És ha tényleg olyan jól tartod magad ahoz, akkor majd meglátjuk a "jobb" oldali párt(ok) mennyíre fogják elszívni tölletek a szavazókat.
  • katarzis #273
    Ebböl gondolom látszik ,hogy miért vagyok "passziv" 4 évente.
  • katarzis #272
    Hmm,nos ha már ennyire érdekel végülis elárulhatom.Nem hiszek egy uniformizált mások által megteremtett elöre becsomagolt ideologiában,mondhatni több ideologiában látok olyan elemeket amit hasznósitani lehet.Ha definiállni akarnám akkor a Szálasi Ferenc által életre hívott Hungarista mozgalmat jelölném meg,persze annak egyes elemeivel nem értek egyet,de igy már be tudod határolni.
  • A1274815 #271
    Volt egy indirekt kérdésem amire nem kaptam választ, csak terlést. A kérdésem mely válasz volt arra, hogy nem hiszel a demokráciában, így hangzott:
    "Miben hiszel akkor?"

    Erre ezt a választ kaptam: "idézet "A demokrácia a mennyiség diadala a minöség felett"-ez mindent elárul rola,nézz szét a történelemben a demokráciák meddig álltak fennt és mit hagytak maguk után."

    Szóval akkor újra miben hiszel?
  • katarzis #270
    A mozgás tér alatt nem a szavazást értettem,és a politizálást értettem.Sokkal inkább megemlékezések,gyülések,rendezvények etc.
  • katarzis #269
    Nem erre értettem az asszisztálást,és ha részletekbe belemegyünk ez a mostani népszavazás nem ért semmit.Alapjaiba semmi sem változott,a napidij.vizitdíj helyett bármikor be tudnak vezetni valami más adónemet,az alapvetö probléma a kórház privatizáciokrol nem született döntés.
  • katarzis #268
    Hidd el taktikai szempontok szerint is kedvezöbb ha a fidesz 2010-ig vár.Ök se hülyék,tudják ,hogy jelen helyzetben ök sem tudnának mit tenni,2010-ben pedig magabiztosan megkaphatják a hőn áhitott hatalmat.