Berta Sándor

A közösségi portálokon akcióznak a másként gondolkodók

Egyre több blogger, ellenzéki politikus fedezi fel magának a közösségi oldalakat, amelyek ideális találkozóhelyet és megszólalási lehetőséget jelentenek a számukra.

Egyiptomban az élelmiszerárak emelkedése és a az emberi szabadságjogok korlátozása ellen tiltakozó aktivisták szabályosan megszállták a Facebookot. A kiberdisszidensek és a velük egyetértő elégedetlen felhasználók arra szólították fel az embereket, hogy hirdessenek minden ágazatra kiterjedő, általános sztrájkot az országban uralkodó állapotok elleni tiltakozásképpen. Az aktivisták arra kérték az egyiptomiakat, hogy senki se menjen vásárolni, mindenki maradjon otthon és vegyen fel fekete ruhát. Ugyan az elnök, Hoszni Mubarak 80. születésnapjára tervezett akció kudarcba fulladt és a sztrájkból sem lett semmi, azonban jól mutatta, hogy az emberek mire készülhetnek fel.

Áprilisban letartóztattak egy fiatal egyiptomi lányt, mert létrehozott egy sztrájk hirdetésére készülő Facebook-csoportot. Esraa Abdel Fattah őrizetbe vételével azonban a hatóságok csak azt érték el, hogy egyre többen kezdtek érdeklődni az akció és a közösségi portálok iránt. Fattahot ugyan később elengedték, de az egyiptomi kormányszervek igyekeznek ellenőrizni és megakadályozni minden a Facebookon induló tiltakozóakciót. Időközben a helyiek nagy csoportokat szerveztek, melyek közül a legnagyobbnak már több mint 74 000 felhasználó a tagja. Sokan közülük kitartanak az álláspontjuk mellett és tovább terjesztik a leginkább a bannerekre hasonlító figyelemfelhívó fotókat.

A folyamat nem csak Egyiptom esetében figyelhető meg. Egyre több, főleg ázsiai országban jellemző, hogy a rendszerrel vagy a kormánnyal egyet nem értő emberek - elsősorban a fiatalok - más lehetőségük nem lévén új módot keresnek véleményük kinyilvánítására. Az ellenzékiek, emberi jogi aktivisták blogokban, SMS-ben, videomegosztó honlapokon és más hálózatokon találkoznak és osztják meg egymással álláspontjukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #4
    Ugyan már ez ostoba provokáció! Nem is azt mondja. Vagy te talán tudsz héberül?
    Na látod!
    Izrael kurvaország barátja! Csak a fasiszták nem látják be, hogy ez így van.
    A szélsőségesezést és a mélymagyar cimkézést pedig anyunak osztogassátok!
    Zsidó vagyok, nekem szabad!
  • Turdus #3
    Bár szélsőséges, valóban, azért van némi igazság abban, amit mond.
    video
  • DjDano #2
    Jól van te mélymagyar menjél vissza a kuruc infora ott okoskodjál...
  • Amergin #1
    Ez nem újdonság. Még itt Mária országában is -melyet egy nagyon bölcs ember kúrvaországnak nevezett - volt példa hasonlóra, amikor az úgynevezett "fasiszták" és "nácik" kiálltak a nemzetisége miatt diszkriminált magyar lány mellett. Ök is az interneten szervezték a tüntetést.
    Javaslom a képviselőknek, hogy a "náci csőcselék" tagjait -letöltendő fegyházbüntetés terhe mellett- tiltsa el az internet használatától, hogy többé ne randalírozhassanak magyarok szép fővárosunk, Judapest utcáin.
    Állítsuk meg a "szélsőségeseket"!