Gyurkity Péter

Lelassulhat a PC-k lecserélési üteme

A friss felmérések adatait látva a piaci elemzők egy része arra számít, hogy a korábbinál ritkábban indul majd meg a személyi számítógépek lecserélési hulláma, így kitolódhat a vállalati és otthoni PC-k élettartama.

Az elemzők az IDC felmérései láttán jutottak a fenti következtetésre, kiemelve a piac jelenlegi helyzetét, amely alapvető változást jelent a korábbi állapotokhoz képest. Fontosnak tartják megjegyezni, hogy a személyi számítógépek szegmense már nem olyan egységes, mint amilyen 4-5 évvel ezelőtt volt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az amerikai recesszió ellenére mégis sikerült növelni az eladásokat.

Az egyik alapvető megfigyelés, hogy a növekedés hajtóerejét ezúttal Ázsia adja, nem pedig az észak-amerikai vagy európai régió. Arról már beszámoltunk, hogy egy év alatt 14,6 százalékkal növekedett a globális forgalom, és összesen 69,5 millió konfiguráció kelt el az év első három hónapja alatt. Az amerikai piac alig 3,5 százalékkal bővült, ám minden régióban folytatódott a mobil számítógépek előrenyomulása, ezek gyártói pedig igyekeznek egyénire szabni készülékeiket, jobban megfelelni a szerteágazó vásárlói igényeknek.

Legalább ilyen fontos, hogy a magánfelhasználók egyre nagyobb szeletet követelnek maguknak a tortából. Ennek két fontos következménye van: egyrészt ők - a vállalatokkal ellentétben - nem vásárolnak hullámokban, másrészt pedig kevésbé szorulnak rá a cserére egy-egy újabb operációs rendszer elkészültekor. Márpedig éppen ez a folyamat lassult le a Windows 95 óta, és a korábbi 3-4 éves életciklus most alaposan kitolódhat, különös tekintettel arra, hogy az elemzők szerint sem a Vista, sem pedig annak első javítócsomagja nem generált a korábbiakhoz hasonló megugrást a forgalomban.

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a felemás helyzetért az amerikai rossz hangulat a felelős, illetve az a tény, hogy manapság egy-egy új operációs rendszer megjelenése inkább a meglévő gépek teljesítményének megkérdőjelezése miatt veheti rá a tömegeket a váltásra, ez pedig korántsem jelent olyan nagy hajtóerőt, mint a Windows 95 megjelenése annak idején. A 2003-2004-ben megvásárolt konfigurációk (amelyek az ezredfordulóra vett példányokat váltották le) most tovább kitarthatnak, annak ellenére, hogy az eladások tovább növekednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KasztnerTokman #29
    En most vettem egy hasznalt laptopot 120ért és vista van rajta kibaszott gyors internet exloprer7,8 firefox 3 és google chrome is egy villanas alatt elindul, meg nekem nagyon bejött a vistas style. Megneztem a CNC3TW ugyanannyi fps fut ,ha minden vistas megjelenites maxon van, illetve ha minden minimumon.
    Szerintem uj gepre viszont vista kell ,mar csak directx10 miatt is.
    Vistanak teljesen mas a memoria kezelése is aminek köszönhetően gyorsabban indulnak el programok.

  • Nightwish006 #28
    Nem értem nekem hogy nem volt még gondom a vistával ! Biztos kivételezik velem! ;]
  • MerlinW #27
    1. Hardy még nem jelent meg. RC-k alapján nem beszélünk tényekről.
    2. Hardy nem véletlenül lesz Dapper óta az első ubi ami 5 éves supportot kap.
    3. Hardy telepíthető lesz Windows alól (wubuntu)

    Human: VMWare linuxon eszeveszett gyors. Majdhogynem gyorsabban fut az xp mint natívan. Egyetlen hátránya, hogy perpill nem igazán tud D3D-t.

    Tiny XP nem hivatalos, hanem garázs windows, live szervízlemeznek jó, mondjuk MiniPE-t ajánlom inkább.

    "viszont ha már fejlesztettem, miért ne tennék rá vistát?"
    Gép1-en ugyanugy fut az XP mint Gép2-őn a Vista. Viszont Gép2-őn az XP 4x olyan gyors lesz. Értem?:) Mondjuk 4GB feletti memória esetén nem sok más alternatíva van MS téren, mert az XP64 trágya.

    XP support 2013
    Windows 7 megjelenés 2012-14

    A fentiek mintha fednék a Vista létét:) A Májkroszoft is tisztában van a Vista hiányosságaival:) Ez olyan mint a kínai cuccok. Mindenki tudja, hogy nem a legjobb, éppen ezért kell eladni belőle minél gyorsabban minél többet:)
  • HUmanEmber41st #26
    De van egy csomó "új fícsör" is benne:D :D

    Vajon mikor adnak ki olyan live-CDs windózt, ami Ubuntu alatt fut? :D :D :D
  • HUmanEmber41st #25
    Éppen ezért kiadtak egy "Thiny XP" verziót is ( bár nem reklámozták) ami még az ilyen régi típusú gépeken is elketyeg. A Pistából kiadtak már ilyet? Jah, ez nem érdekük.
    Tipikus fogyasztói társadalmi lehúzás az egész...értelme nincs.
  • aki kérdez #24
    Nem kötekedésképp, de a Hardy (ha nüanszokkal is, de) lassabb mint a Gutsy a tesztek alapján. Ettől még persze marad sokkal hatékonyabb hardverkihasználás terén, mint a "konkurencia". :)
  • zola2000 #23
    Az én gépem 2002es, azon csak netezek/filmet nézek/dvdt írok, konzolon játszom, mi máshoz kell erősebb gép?
  • olvaso #22
    Hát,hogyan kellene értelmezni?? Évente-Havonta cserélni?? ha műkszi,műszakilag akkor nincs értelme(kivéve Újgazdagék). Programok-Oprendszer az más kategória,azt mindenki,kedve-pénztárcája-hozzáértése,munkájaszerint,cseréli.
  • Molnibalage #21
    A mostani konfigom 3 éves, csak a videókari lett egy kicsit táposabb. Az XP jó, nem kell Vista.
  • hapi #20
    nálam vista=millenium win98=winxp
    magyarul a vista selejtes oprendszer és ezt a microsoft is tudja jól.