Gyurkity Péter

Windows 7 - már jövőre?

Bill Gates, a Microsoft elnöke egy konferencián említette meg, hogy a következő verzió már jövőre megjelenhet. A kijelentés már is vitákat váltott ki, mivel a cég korábban inkább 2010-et részesítette előnyben.

Az Inter-American Development Bank által megrendezett éves találkozóra Miamiban került sor, itt pedig az a Bill Gates is felszólalt, aki a szoftvercég elnökeként már visszavonult a mindennapi munkától és jelenleg elsősorban beszédeket, előadásokat vállal el. Ezúttal némi meglepetéssel szolgált, hiszen megemlítette, hogy igen jó ütemben haladnak a fejlesztéssel, ami lehetővé teszi, hogy a "következő verzió", vagyis a Windows 7 akár már jövőre felbukkanjon.

A kijelentés azért problémás, mert az érdeklődő lapoknak a vállalat illetékese még aznap azt válaszolta, hogy a terv nem változott, és a Vista utódja az eredeti, 2007. januári megjelenést követően nagyjából három évvel jelenik majd meg. Márpedig ez nem 2009, hanem 2010 lenne (a szokásos csúszásokat is leszámítva), így könnyen előfordulhat, hogy Gates nem a végleges, a kereskedelmi forgalomban megjelenő változatra gondolt, hanem az operációs rendszer előzetesére. Ez is fontos lehet azonban, hiszen ebben az esetben már egy éven belül közelebbről is szemügyre vehetjük majd az új fejlesztést.

Ez utóbbival kapcsolatban az elnök elárulta, hogy nagyon izgatott és bizakodó, mivel jól haladnak a munkával. Pontos részleteket nem árult el, így mindössze a korábbi információmorzsákra támaszkodhatunk, amelyek szerint a szoftver az otthoni felhasználók és vállalatok számára egyaránt, 64 és 32 bites változatban is elérhető lesz, emellett pedig egy előfizetéses rendszeren is dolgoznak. Néhány technikai jellegű apróság már októberben kiszivárgott, ám az akkor megjelent hírből még nem szabad következtetéseket levonni - a kérdésekre az első tesztverzió ad majd választ.

Gates a következő Windows operációs rendszerekkel kapcsolatosan a mobiltelefonok forradalmáról, valamint az érintőképernyő széleskörű támogatásáról beszélt, általános jelleggel - jövőre kiderül, ebből mi valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polllen #83
    Sztem egyelőre nem kéne illuziókba ringatni magunkat...A windows 7-nek is szép nagy gépigénye lesz, és ugyanúgy sok embernek nem fog tetszeni. nagy ugrást pedig azok fognak max. érezni, akik xpről váltanak...

    Ms pedig nem szeretne még egyszer így elmaradni, 3-4 évente lesz új rendszer(hivatalosan), aztán minden 2-ra mondhatjátok, hogy WinME szaga van, mert semmi látványos, nagy áttörés nem lesz benne...

    Használtam én is WinME-t nagyon jól kiszolgált, bár sztem felesleges volt külön kiadni, jobb lett volna egy SP-vel megoldani az újítást...jó kis pénzlehúzásnak szánták(meg persze azért széles sávú internet sem volt a terjesztéshez) és mindenki úgy gondol rá, hogy szar volt, pedig semmivel sem volt rosszabb a Win98SE-nél, sebességben, megbízhatóságban nálam ugyanazt tudta és hasznos újítások voltak benne.

    Persze ettől még flame-lni meg szídni lehet vistát, nekem tökéletesen megfelel a "vérpistike ez sz*r,mer' izé" véleményére meg teszek...:D
    (amúgy ha nem jött volna vista szépen átváltottam volna linuxra, mert nagyon jó az xp, de már sok dologban utólérték/megelőzték a többiek)
  • 5c0rp330n #82
    eszerint a vistától úgy fogok búcsút venni, hogy nem is találkoztam vele :)
  • ioinme #81
    Nekem sincs semmi bajom a Vistával, ami miatt mégse váltottam rá át hoszabb időre, az az, hogy én már nagyon megszoktam hogy megvan nyitva vagy 10 fül teszem azt firefoxban, annak 1 harmadában videók vannak betöltve, a többi egyéb... , közben filmet nézek/hallgatok (lehet hülye szokás, de nem biroma csendet, és néha a zene már túl unalmas), és még pluszban egyéb dolgok, mint 2-3 sajátgép, msn, skype. Nem egy csúcsgép amim van, de ha átlagfelhasznólóként kezelném a vistát, simán eldöcögne. A gond itt van, hogy ha ennyi minden van megnyitva amiket fentebb leírtam, akkor már erősen puffog, szó mi szó használhatatlan. Persze ez érthető, nagyobb gép kell hozzá. Nyáron ha minden igaz, lesz is, ennek ellenére még akor sem fogok átváltani, mert szerintem (legalábbis számomra) tény, hogy nincs jól optimalizálva. (Hiába veszek jobb gépet, a vista alatt kb olyan gyors lesz, csak, mintha xp alatt nyomnám a régivel) Értem ezalatt, hogy hagy még rengeteg kívánni valót maga után a sebesség, még jobb gépeken is előfordulhat lassúság. Szerintem a Win7 nek olyannak kellene lennie, mint egy jól eltalált oprendszer. Ne kelljen hatalmas pénzeket ölni, csak hogy fusson normálisan a gépen, ugyanakkor tudjon annyit, mint amennyit a vista tudott, azzal a különbséggel, hogy a sok baromságot, amiket sokan nem is használnak kiszedik belőle. Értem én, hogy fejleszteni kell, haladni a korral hardver téren is, de szerintem ha megerőltetnék magukat, lehetne egy ilyen Windowst csinálni. Én most tényleg bízok benne, úgy érzem A Win7 ütni fog, elvégre tény, hogy a vista nem hozta a hozzá fűzött (néhol irreálisan nagy) ígéreteket.
  • Inquisitor #80
    "Nem baj egy kis flame, hisz azért vagyunk itt, hogy beszélgessünk"

    Az a baj, hogy a veszekedés meg a vita az két teljesen más dolog.
    A flame meg egy harmadik, mindkettőnél rosszabb és értelmetlenebb dolog.
  • tomcsa4 #79
    Nem baj egy kis flame, hisz azért vagyunk itt, hogy beszélgessünk. És most nem láttam kurvaanyázást és tsait, szóval minden ok. Ha nagyon egyetértenénk, az unalmas lenne, mint valami buzi droidok.
  • Csaba42 #78
    A Fable-re (is) gondolsz? Ezt amúgy már én is megtapsztaltam, a Mechwarrior 3 személyében. Igaz, az meg XP-n bugzik (a 2. küldinél felrepül a mech a levegőbe). Vagy ott van a Quake 2 - nemrég vittem végig Vistán (ideje volt, na :)), pedig nem egy mai darab, és mégsem fagy ki, vagy hibázik a program. Persze, mivel minden hibának megvan az oka, és nem minden játék egyforma, így sajna ezek bőven beleférnek. :(

    "Úgy látom ez a fórum is csak flamelésre hivatott."
    Isten hozott az SG-n - mondhattam volna GS-t is, nem lett volna elgépelés!
  • tomcsa4 #77
    Válaszóljak neked? Quake 3 többprocesszoros gépeken is megy és használja is őket (jó lehet nem 100%kosan ,de profitál). Ja és Vistán is és 64 bitesen is elindul. Miért? Mert rendesen megírta azért! Szóval egyet értek veled! Ez olyan, mint a Pter Molineux: kijelentette, hogy nem ad ki Vista patchet a Fable-höz. Ennyit róla. Azért megnézem, hogy Lionheadet felvásárolta az MS, hogy továbbra sem ad ki az Istenség...

    Srácok, a Vista Homenak elég a fél giga ram és az 1-1,5GHzes CPU (és DX9 VGA). Miért nem azt használjátok? Vagy azt használtok? Mwert én azt vettem észre, hogy mindenkinek kell az Ultimate, mert az a legnagyobb, abban benne van minden (igaz meg se tudják nevezni ,hogy mi, ráadásul sose használják plusz képességeit) és amúgy is ingyen letöltik, miért ne a legnagyobbat? Hisz az olyan kemény, vagyány! Ultimate cégeknek van! Pillanat, pontosítok! Business kiscégeknek, Ultimate nagy cégeknek!

    Én ha felteszek egy Vistát, az csak és kizárólag Home lesz, semmi más. Elég az otthonra, tökéletes, és játékok alá a legideálisabb.

    Más: eto demerzel ékezetek nélkül ír. Én elsőre megértettem, mit akar mondani. Hozzászoktam!
  • Inquisitor #76
    Ha már szidtam itt a driver (nem)írókat, akkor had jöjjön egy kis programozó fikázás is:
    Az MS elvileg minden OS-hez kiad dokumentációkat és fejlesztési irányelveket, amik szerint elvileg meg kéne írni a programokat. Ez vagy betartja valaki, vagy nem.
    De. Miért is van az, hogy pár éves ilyen olyan progi nem megy mondjuk Vitsa alatt vagy XP64 alatt, miközben a lassan 9 éves Diablo 2 meg W98-tól Vitsa64-ig mindenen működik? Csak nem "aljas" módon megírták rendesen?
  • hiftu #75
    Úgy látom ez a fórum is csak flamelésre hivatott.
    Miért kell egy cikknél rögtön:
    - Linux vs. Windows
    - XP vs. Vista
    - 32bit vs. 64 bit
    flameket generálni?
    Egyáltalán miért olyan nagyon érdekes, hogy milyen évet fogunk irni a Windows 7 megjelenésekor, mikor még nem is nagyon tudjuk, hogy mi és hogyan lesz benne.
    Ez az egész vihar egy pohár vizben. Jó lenne, ha inkább tényleg a Windows 7-el kapcsolatos hozzászólásokra redukálnánk a fórum forgalmát.
  • Csaba42 #74
    Sorry, rosszul fogalmaztam: "ugyanaz" = "hasonló"