Hunter

Újabb rejtélyeket vet fel a perui meteorit

Még mindig okoz meglepetéseket a 2007 szeptemberében Peruban becsapódott meteorit. A tudósok szerint az eset átértékelheti az űrkőzetekről szerzett ismereteket.

2007 szeptemberében nagy visszhangot keltett egy űrből érkező tűzgolyó, ami átszáguldva a légkörön, Peruban csapódott be egy kis falu közelében. A helyiek első alkalommal láthatták amint egy űrobjektum krátert üt a talajban. Az esetet rejtélyes megbetegedések követték, a tudósokat azonban sokkal inkább a szemtanuk leírása lepte meg a geológiai következményekről. A meteorit sokkal gyorsabban repült, mint azt a tudósok lehetségesnek tartották egy ilyen objektum esetében, és nem utolsósorban túlélte a légkörbe való belépést, ami szintén nagyon ritka - a meteorok általában darabokra hullanak a rájuk nehezedő erőhatások következtében.

Nem csoda, hogy a tudóstársadalom első hallásra koholmánynak vélte az egész felhajtást, később azonban egyre többen erősítették meg a tényt, valóban meteorit csapódott be Peruban. A kétkedők egyike volt Peter Schultz is, a Brown Egyetem bolygó geológusa, aki végül elutazott a helyszínre, hogy alaposan szemügyre vegye a krátert. "Az ilyen típusú, törékeny kőzetekről szerzett ismereteink fényében egyszerűen hihetetlennek tűnt a dolog. A légkörön áthaladva olyan terhelés nehezedik rájuk, hogy általában darabokra esnek, ez azonban nem így viselkedett" - nyilatkozott a SPACE.com-nak.



Schultz a becsapódás után néhány hónappal jutott el a kráterhez, ahol perui tudósokkal és a kormány képviselői társaságában folytatta le vizsgálatát, az eredményeket kedden, a 39. Hold- és Bolygótudományi Konferencián tárta a hallgatóság elé a Texas állambeli League Cityben.

Schultz törésvonalakat fedezett fel a homokszemcsékben, valamint a talaj és egy kőmeteorit keverékét azonosította a Carancas mellett fekvő 15 méteres kráter körül. Ezek az adatok, valamint a nagy területen szétszóródott törmelék mind arra utal, hogy a meteorit rendkívül nagy sebességgel érkezett, a becsapódás pillanatában óránként körülbelül 24000 kilométerrel száguldott. A kőmeteorit, ami egy szilikátos kőzetdarab, meglehetősen gyakorinak mondható. Általában ez a típusú űrobjektum lelassul a légkör légellenállásának következtében, a földet éréskor egy átlagos zuhanó objektum a Földön tapasztalható normál terminális sebességére lassul, ami leginkább egy lyukat üt a talajban, krátert azonban semmi esetre sem. Eddig legalábbis így tartották a tudósok. "A rejtély az, hogy miért nem lassult le és hogyan ért le sértetlenül, hogy egy krátert üssön. Ezekre a kérdésekre kell megtalálnunk a választ" - mondta.

A tudósok számos elméletet állítottak fel a lehetséges történésekről. Feltehetőleg a légkörbe belépett meteorit a nagy hő hatására megolvadt, melynek hatására megváltozott az alakja, sokkal aerodinamikusabbá válva, ami ellenállóvá tehette az erőhatásokkal szemben, így sikerült egy darabban túlélnie az utazást. Ezen felül az áramvonalas alak a sebesség megtartásában is segíthette az objektumot. "Ekkor viszont az a kérdés, hogy a többi hasonló objektumnál miért nem következik be ilyen alakváltás?" - fejtegette Schultz. "Talán különleges körülmények kellenek hozzá, mint például a belépés szöge."

Az egyedinek tűnő eset megváltoztathatja a tudósok nézeteit a meteoritok viselkedéséről, illetve a kráterek kialakulásáról szerzett ismereteinkre is hatással lehet, összegezte tapasztalatait Schultz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csamuko #41
    túl kicsi volt hozzá
  • sanyynn #40
    Nekem leginkäbb csak egy problemäm van... Annyi cuccunk van a vilagvegetööl valo felelem következteben, ami a meteoritok talälkozäsät figyeli a földdel. Azok ezt miert nem eszleltek?
  • csamuko #39
    cikk: Schultz ... a talaj és egy kőmeteorit keverékét azonosította ...

    arrakistor: ...egy ilyen ritka esetben mint a fenti, nem is lehet szó kőzet meteoritról, csak egy ...

    tényleg lehetséges, hogy jobban vágod a témát innen a gép mögül, mint egy egyetemi geológus, aki ott volt? ez nem semmi! :)
  • kicsibicska #38
    Talán lyukat keresett a földben, mert ő is tudja hogy a Föld tágul, és meg akarta ézni hogy vajon milyen körülmények között él az alattunk levő civilizáció.
  • arrakistor #37
    a földön néhány nap után is már megkezdődik a talaj, víz és szélerózió következtében a kráteres becsapódások elváltozása, nem kell hozzá "néhány hónap" a helyszínre való kiérkezésig, mint ebben az esetben történt... és főleg, hogy egy pocsolyát látok a képen , ennyi erővel a kutatást végző tudós, Mr. Schultz a vízzel reakcióba lépett fém-oxidokon és a földi talajban található természetes szilikátok és vízzel alkotott keverékes saras trutymákján kívül , mi az öreg-Ördögöt találhatott amott ???
  • arrakistor #36
    ez jó
  • arrakistor #35
    ismerem a vegyületeket, de nem minden kőzet meteorit van vegyületből, és nem minden meteorit kőzet meteorit, és egy ilyen ritka esetben mint a fenti, nem is lehet szó kőzet meteoritról, csak egy szín tiszta (fél-)(nehéz) fémekből álló meteoritról... ilyen elemek is keletkeznek bolygók és csillagok belsejében ... és egy-egy ilyen bolygó, vagy csillag váratlan felrobbanása , hirtelen szétszakadása (egy másik hasonló méretű égitest ütközése következtében) az elemek, színtiszta, vegyületektől mentes állapotát őrzi meg , és az űr végtelen hidegében , gyorsan kihűlnek, és tovaszáguldanak a szélrózsa minden irányában a legkülönbözőbb méretekben a kilóméteres darabtól a porszemen át a kisbolygó méretű darabokig, és egészen addig száguldanak a végtelen űrben , amíg egy másik hasonló méretű, vagy nagyobb égitest (mint pl.: a Föld) nem metszi a haladási irányukat. bla bla bla. ésatöbbi satöbbi.. a többit pedig már leírtam.
  • Balumann #34
    Vizet ne felejts el beleönteni :|
  • 0nmo #33
    egyértelmű, hogy a nagy csillagközi űrjeti pottyyantotta ide, most meg rohög, hogy nem tudjuk, hogy miért, meg ilyen nincsen is:DDDDD
  • Sanyix #32
    Pedig hidd el, 70km magasan annyira repül, hogy ha nem döntik be, a -200 m/s függőleges sebességből pár másodperc alatt +200 lesz, és már újra 100 km-en van :)