Gyurkity Péter

Érkezőben az Internet Explorer 8 béta

A Microsoft kiküldte az értesítőket a tesztelők azon szűk körének, amelynek tagjai elsőként vehetik közelebbről szemügyre az első előzetest. Legkésőbb júniusig lépni fognak, míg a Firefox 3 utolsó bétája márciusban esedékes.

Az Internet Explorer hivatalos blogoldalán a Microsoft szóvivője ígéretet tett arra, hogy az első előzetes verzió júniusig mindenképpen megjelenik. Hétfőn azonban már értesítették a Connect oldalon regisztrált tesztelők egy szűk körét, így immár biztos, hogy ők vehetnek részt a tesztelési folyamat első fázisában. A cég a szabványok jobb ismeretét, hatékonyabb kezelését ígéri, ezzel egy időben pedig igyekeznek megtartani az Internet Explorer 5 által megteremtett kvázi-szabványok megfelelő kezelését is.

Kvázi-szabványokat említünk a korábbi verzió kapcsán, hiszen azt a szoftvercég mérnökei is elismerik, hogy a W3C által annak idején elfogadott szabványok mellőzésével sikerült egy saját megoldást elfogadtatniuk a világhálón. A kompatibilitást az IE7 is megtartotta, miközben - hosszú szünet után - végre a szabványok irányába mozdult a böngésző fejlesztéséért felelős csapat. Az ígéretek szerint ez most folytatódik, amire kitűnő példa, hogy a pletykákban megemlítik, miszerint az első előzetes már megfelelően teljesíti a rettegett Acid2 tesztet. Ezt a Mozilla a Firefox 3 első alfájával érte el, így most végre Redmond is felzárkózhat.

A várható változásokról már tavaly májusban beszámoltunk, így azokra ezúttal nem térnénk ki. Az világos, hogy a Microsoft most nagyon komolyan veszi a böngésző fejlesztését, és az IE6 megjelenését követő hosszú kihagyás után igyekszik tartani a lépést a nyílt forráskódú riválissal, amely tekintélyes részesedésre tett szert az elmúlt években. A Firefox 3 érkezését ennek megfelelően nem hagyhatják választ nélkül, így nem is meglepetés az IE8 érkezése.

Ami a riválist illeti, az utolsó béta - mivel a változások listáját már korábban véglegesítették - már csak hibajavításokat tartalmaz majd. Ezek között kapott helyet a memóriakezelés, a cross-site XML HTTP, növelik a biztonságot, illetve automatikusan kiszűrik azon weboldalakat, amelyek a StopBadware.org feketelistáján szerepelnek. Ez utóbbi már most is jelen van a bétában, ám néhány héttel ezelőtt valóban átesett a tűzkeresztségen, amikor feltörték a Firebug oldalát - ez nyilván újabb hasznos információval gazdagította a fejlesztők tudástárát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #55
    példaként ott van anyám. néha frászt, kapok, de olyankor becsukom a szemem, elszámolok tízig és elmondom, hogy mit és hogyan (és MIÉRT) kell csinálni. egyre kevesebbszer jön falfehéren fejhangon visítozva hogy jaj így jaj úgy jaj eltűnt az alaplapomról egy program xD (asztalról az ikon)
  • adamekp #54
    "De ami még meglepett: [...] Mozilla (nem firefox) 1021/0.65% - ez utóbbit hány éve is váltotta fel a FF?"

    Az alfák-béták pre-jeit veszi Mozilla 5.0-nak, ugyanis a nightlyk azt a user agentet továbbítják az oldalnak.
  • floatr #53
    A droid találóbb. Mer hiába beszél Su0my, vszeg ő nem találkozott oannal akinek hiába pofáznak valamiről. Félóra múlva ugyanúgy marhaságot csinálnak, mint észosztás (szorzás indeed) előtt.
  • Su0my #52
    gyűlölöm az ilyen sok nagypofájú görbehátú taknyot, aki így arcol hogy jaj így egybites júzer meg úgy egybites júzer. láttam én már rendszergazdát szarban aminek két kattintás lett volna a megoldása és nem egyszeri eset, hogy egy programozó ül bambán olyan probléma előtt, amely megoldása másoknak napi rutin [itt most az oprendszer használatáról beszélek ].

    A sok kislány rendszergazda meg ne nyavajogjon, hogy jaj a sok hülye már megint mit rontott el, azért kapja többek közt a fizetését, hogy elhárítsa a problémákat. Hozzáteszem, ha elmagyarázná a célszemélynek, hogy mi a probléma, miért van, hogy lehet ezt legközelebb orvosolni, akkor legközelebb nem is kell megdolgozni a pénzéért, mert nem fordul elő a hiba. JAAA, hogy akkor nem tudná a nyavajgásával reklámozni A Tudását? omg... hülye barmok...
  • sathinel #51
    Mondjuk én is ezt mondom azokra akik tényleg csak néhány betanult dolgot tudnak használni a gépen, és már egy alap program telepítésnél sokszor elakadnak. Nem is azokkal van a gond akik nem értenek hozzá, és kérdeznek, megkérnek hogy segíts rendbehozni a gépét, hanem akik még 0 tudás melett is elkezdik a saját hülyeségeiket, innen-onnan öszeszedett urbánlegendákat hangoztatni. C64 óta szinte minden gépet láttam, használtam. Nem vagyok isten, programozó matematikus, de jól elboldogulok a géppel. Ezért beszélünk róluk így, mert nem tisztelhetsz egy embert aki 0 tudással valamely területen megpróbál okoskodni. PL mint néha a politikusok.
  • eto demerzel #50
    nm fut firefox a gepemen. :) az upgrade pedig arre ertendo hogyan lesz valaki 1.0-bol olyan mint A1274815. mi utan mondja valaki valakire hogy 1 bites felhasznalo.
  • Midas #49
    Attol hogy ff fut a gepeden meg te sem fogsz jobban erteni hozza...
  • eto demerzel #48
    "*1,1 bitesnek hívom azokat melyek azt hiszik magukról, hogy értenek hozzá, és közben pedig nem."
    te hanyi bites vagy? es hogyan is van azzal az upgrade-el?
  • Gerygrey #47
    adblock, flashblock, noscript

    imageblock, textblock, internetblock nincs hozzá?
  • god25 #46
    Jah, plusz 3 gomb a navibaron: newtab, restart ff, letöltések. NAggyon zsír, h minden 1 helyen. (Igaz gombokat lehet az IE-nél is hozzáadni). :P