Gyurkity Péter

Toshiba: nincs tovább HD DVD

Ahogy azt már sokan sejtették, a Toshiba némi hezitálás után bejelentette a HD DVD pályafutásának végét. Győzött a Sony és a Blu-ray, minden nyitva áll a nyugodt HD-korszak előtt.

A Toshiba ma hivatalos közleményben jelentette be, hogy a jövőben nem folytatják a HD DVD termékek népszerűsítését, gyártását és értékesítését. Eszerint már márciusban leállnak a gyártósorok, addig pedig fokozatosan csökkentik a kibocsátást, hogy a jövő hónap végére már teljesen beszűnjön a lemezek sokszorosítása és a lejátszók előállítása. A cég ígérete úgy hangzik, hogy a meglévő termékek támogatása nem szűnik meg, a korán döntésre jutó vásárlókat tehát nem hagyják cserben.

"Körültekintő módon vizsgáltuk meg a nagy felbontású verseny további folytatásának hosszú távú következményeit és arra jutottunk, hogy egy éles fordulat szolgálja jobban a piac érdekeit" - magyarázta Atsutoshi Nishida, a cég elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a hagyományos DVD-vel kapcsolatos fejlesztéseket és gyártást ez a döntés nem érinti, mint ahogy a Toshiba továbbra is folytatja erőfeszítéseit a NAND-flash, a kisebb méretű merevlemezek, a következő generációs központi processzorok, illetve a vezetéknélküli és titkosítási technológiák területén belül is. Szeretnék továbbá fenntartani kapcsolatot a még megmaradt partnerekkel, ám ez már a jövő kérdése.

Érdekes, hogy a Toshiba döntését - pontosabban az azzal kapcsolatos korai pletykákat - kedvezően fogadták a befektetők és a cég részvényeinek árfolyama megugrott. Ez is jelzi, hogy a piac megkönnyebbüléssel nyugtázta a formátumháború lezárultát, mivel így megnyílt az út az egységes fejlesztések előtt. Az más kérdés, hogy a hibrid olvasók gyártói így nyilván jelentős piacoktól esnek el, nekik legfeljebb annyi vigasz marad, hogy a meglévő tartalmak lejátszásával sem lesz gond. Ehhez kapcsolódik az a hír, miszerint a Microsoft már dolgozik a Blu-ray és az Xbox 360 konzol összeházasításán, házon belül már el is készültek egy átalakított asztali példánnyal, így nyilván nem kell sokat várni a külső meghajtók hivatalos megjelenésére.

Akit érdekel a formátumháború kialakulásának pontos menete, illetve annak előzményei és főbb fejleményei, az a következő oldalon csemegézhet a dátumok listájában. Érdekes megfigyelni, hogy a 2000-ben, illetve 2002-ben elhangzott első bejelentéseket követően hogyan is alakult a küzdelem - majd pedig hogyan ért véget. A történelem ismétli önmagát - szokták mondani -, mi pedig leszögezhetjük magunkban, hogy a Betamax esete nem volt egyedülálló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #83
    Az a "rendre" az a 2. eset.
    Az "egyedül van"-ra (ami 25x írtak már viszont le) a felsorolás szerinted nem a megfelelő válasz? Akkor mi lenne az? A "nincs egyedül"?

    A Sony (+ IBM, + AMD) utálattól te már nem is hallasz, látsz semmit...
  • angol #82
    ha vidéki vagy lehet, pesten veszem, 25db/doboz verba 1300ft :))
  • Power #81
    Te is a munkatársa vagy a sony marketing osztályán?
    Egyetlen objektív érvet nem hallottam, ebben a témában.
    Azért mert te nem olvasol, arról én nem tehetek.
    Ez nem gyülölködő hozzászólás volt(a tiéddel szemben), hanem már unalmas hogy rendre bemásolja ugyanazt az 5 oldal cég felsorolást.
    Neked ez biztos érdekes, javaslom látogass el a Blu-ray szövetség oldalára és olvassgasd a cégfelsorolást, meg hasonló érdekes dolgokat.
    Szerintem nem vagy képben, hogy mit jelent a marketing.
  • Inquisitor #80
    Ehhh, fiatalok ...
    Én még emlékszem, amikor egy olcsó DVD lejátszó volt fél milla, és mindenki újjongot, mikor kijött DVD kitt PC-hez 100-120K között.
    Meg arra, hogy kezdetben a filmek 10-12K-ba kerültek. Mire itthon beindult nagy nehezen a DVD kiadás, akkor már vagy 3 éves volt a formátum. A BD még nem olyan öreg, ezért én nem jósolgatnám, hogy nem fut be olyan pályafutást, mint a DVD. nyilván a HD készülékek elterjedésével egyre nagyobb lesz az igény rá, hogy HD tartalmakat nézzenek rajtuk, nem de?
  • Inquisitor #79
    Szuper f*s minőségű DL lemezt jó kis szlovák online shopból olyan 250-270-ért már kapni, de normálisabb lemez még nagy tételben is 600Ft+ :(
  • BenceYCE #78
    Nem, nem! Félre ne értsd Csak egy monológ volt félreérthető formában :)
  • adam first #77
    Tökéletes. Már csak egy normál árú HD-TV és BR lejátszóra kell várnunk, ami 5 éven belül talán nálunk is bekövetkezik.
  • NEXUS6 #76
    Őööö.... nagyjából azért sejted miről szól az úgynevezett holografikus adattárolás ugye?

    Arról van szó ugye hogy a fényjelek amplitudoja mellett a fény fázisát is eltárolják és ezzel érnek el nagyobb adatsűrűséget, ami kb 4X-160X egy 1 rétegű BD lemezének, ha 12 cm-es lemezformátumban gondolkodunk. A reálisan elérhető adatmennyiség a kettő között lehet valahol. KB 20X BD lemez kapacitás, ami végül is nem kevés. Csak hát bizony ez egy teljesen új technológia kell hozzá és nem sok cég áll egyelőre mögötte, hiszen a BD is bőségesen elég arra hogy a ma kereskedelmi forgalomban elérhető legnagyobb felbontású videoanyagot 8 csatornás hanggal extra tartalommal együtt letárolják. Ráadásul a BD jó pár réteget elbír szal akár 10X es kapacitás is elérhető az egyrétegű lemezhez képest, ami azért jelentősen csökkenti a két technológia közötti tárolási különbséget és árban, fejlesztési, beruházási költségben valszeg a BD sokkal jobb.

    Szal még nem jött el az ideje, majd a köv technológia lesz ez.
  • dez #75
    Ha ja, nem is tudom, melyik a nagyobb kockulás: bemenni barátnővel egy üzletbe v. kölcsönzőbe, képes válsztékból kiválasztani, kinek mi tetszik, majd otthon benyomni a lejátszóba, és nézni - vagy a netről vadászni, codeceket frissítgetni, és többnyire monitoron nézegetni. :) (Én is ezt csinálom jelenleg, de mindegy.)
  • dez #74
    Nyomatják azt: bankoknak és más hasonló pénzes köröknek... Mire abból olcsó cucc lesz... De amúgy honnan tudod, hogy az mennyivel kevésbé sérülékeny? Ugyanúgy optikai, fényérzékeny adatréteggel. (Ha a mostanit jól meg is csinálták, a kommersz változat már nem lesz olyan jó.) Az igazán megbízható az valami fém alapú cucc, amit pl. az amcsi katonaság használ.