Gyurkity Péter

HD DVD: a Toshiba is bedobja a törölközőt

Egyes források szerint a tábor legerősebb vára, a Toshiba is felhagy korábbi terveivel, és még a formátum halála előtt bejelenti a nagy felbontású verseny végét. Újabb cégek hagyták ott a főtámogatót.

Az érdekes - bár korántsem meglepő - fejleményről a Hollywood Reporter számolt be a céghez közeli forrásokra hivatkozva. Ezek szerint a Toshiba már fontolóra vette a formátum halálra ítélését és állítólag az elkövetkező néhány héten belül dönteni fognak a verseny végéről, amely természetesen automatikusan a Blu-ray teljes győzelmét jelentené. A Warner által elindított görgeteg most mindent elsöpörhet az útjából.


Amikor még minden rendben volt...

Hivatalosan természetesen a Toshiba még teljes mellszélességgel kiáll saját formátuma mellett. "Az általa nyújtott technikai előnyök révén még mindig szilárd meggyőződésünk, hogy a HD DVD jelenti a legjobb választást a vásárlóknak, elég ha csak az általunk kínált lejátszók értékére és az így nyújtott minőségre gondolunk" - jelentette ki magabiztosan Jodi Sally, a Toshiba America marketingért felelős alelnöke. Hozzátette azonban, hogy megvizsgálják a nemrégiben végrehajtott újabb árcsökkentések pontos piaci hatását és ennek fényében döntenek majd a további lépésekről. Vagyis nem zárják ki teljesen a váltás lehetőségét, ám erről még véletlenül sem beszélnek a döntés meghozataláig.

A lavinát a Warner januári döntése indította el, ezt követően pedig számos forgalmazó és internetes cég jelentette be, hogy a jövőben szintén kizárólag a Sony táborát támogatja, illetve helyezi előtérbe, a HD DVD pedig a sarokban meghúzódva várhatja, hogy a vásárlók egyáltalán észrevegyék. A legújabb "áruló" az amerikai Wal-Mart üzletlánc, amely péntektől kezdve az újonnan megjelenő termékek esetében kizárólag Blu-ray kiadványokat árul, csatlakozva a Netflix és Best Buy korábbi hasonló döntéséhez. Állításuk szerint a vásárlói igényekre reagálnak, ezért szórják ki a maradék készletet júniusig, hogy ezt követően egyetlen formátumra koncentráljanak a nagy felbontású szegmensben.

A források kiemelik, hogy a Toshiba mindent megpróbált. A Super Bowl alatt megjelent reklám 2,7 millió dollárt emésztett fel, ám még ez sem volt elég a fokozatos visszaszorulás megállításához. A veszteségek hatására így a cég hamarosan elismerheti vereségét, és megkezdődhet a Blu-ray egyeduralma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #82
    HD felbontásban is megjelennek filmek de sajnos ez nem minden készüléken lejátszható (nem tömörít). Főleg az első generációsokon. Többek közt ezért is elég húzósak a gyári kazik árai.
  • dez #81
    Erre gondoltam: "Több mint 2x-s a sorbontása"
  • vax #80
    Hát pénzre lefordítva: gyári filmek esetén ez kb. 9-12 eFt. Az üres kazik 2500-4500 Ft. Bár az üres kazik több mint 400 perc felvételi idővel rendelkeznek.
    Bevallom nem sok gyári kazim van. :( Inkább üresek archiválásra.

  • dez #79
    No és azt tudod-e, hogy ez mit is jelent?
  • dez #78
    És itt most miről is beszélsz? :D
  • vax #77
    Adtak ki filmeket egyébként rá, nem is keveset, sőt még most is csak árban még a BD és a HD-t is veri. Bőven. Sajnos. Igy inkább ez a média gyári kiadású anyagokkal "gyűjtői szintre emelkedett".
  • vax #76
    "A DVHS felbontásban alig nagyobb, mint a sima, nem adtak ki rá filmeket," Több mint 2x-s a sorbontása, ez utőbbi viszont sajnos igaz. Egyébként ha nem a Tv felvételt akartad összehasonlítani akkor elég szembetűnő a különbség a kettő között, de hát későn jött már ki, drága volt, kevés média stb.

  • vax #75
    Szép szép ez a HD. De bevallom számomra nem volt olyan nagy "durranás". Tényleg tisztább, részlet gazdagabb meg minden ... Viszont a konzolok esetében jobban "érzékeltem" xbox, ps3 esetében igen. Talán ez azért is van mivel néhány műholdas adón kívül (amik egyébként nagyon királyul néznek ki a normál adáshoz képest, főleg a természet filmek) még egyelőre ezt a részét csak HD és BD lemezeken lehet "kiélni".
  • dez #74
    gyári műsoros VHS kazetták
  • dez #73
    Almát körtével... A DVD +/- R/RW fizikailag megegyezik, DVD+ROM meg nincs, így a filmeket és egyebeket csak egyféleképp kellett kiadni, amit minden olvasó/lejátszó vitt. Ezzel szemben a BD és a HD_DVD fizikailag is különbözik.
    A DVHS felbontásban alig nagyobb, mint a sima, nem adtak ki rá filmeket, így inkább csak másolatok készítésére volt jobb. A gyári VHS kazetták elég jók tudtak egyébként lenni, csak a másolás volt probléma, mert gyorsan romlott vele a minőség.
    A HD-s filmek felbontása (eredetileg Full HD-ban vannak) viszont 6x nagyobb, mint a DVD-é (16:9-es képnél), ami sokkal részletgazdagabb képet eredményez, és normális esetben zajmentesebb is a kép (kivéve, ha direkt szemcsézik, ami néhány rendező heppje). Rengetegen mondják, hogy a HD fényévekkel jobb... Ez nem olyan dolog, amihez nagyító kell, szal hétköznapi embereknek is látványos javulás. Szal ha hasonló áron lesz, nyilvánvalóan az utóbbit választják.
    Annó volt Dreamcastom, és hát el kell ismerni, jóval kezdetlegesebb volt, mint a PS2 (amim nem volt).