Gyurkity Péter

Az árcsökkentés sem mentheti meg a HD DVD-t

Legalábbis a Gartner szerint, amely úgy véli, hogy az idei év végéig eldől a nagy felbontású formátumok versenye. A Toshiba lépései legfeljebb késleltethetik a véget, amely már közel van.

A Gartner a félvezetőipart érintő heti szokásos jelentésében említette meg a két formátum esélyeit, kiemelve, hogy a Time Warner által birtokolt stúdiók egységes stratégiája gyakorlatilag eldöntötte a küzdelmet. Ezt követően már semmi esélye nincs a HD DVD tábornak a túlélésre, mindössze késleltetni tudják a véget. Hiába tehát az árcsökkentés, a mellékelt filmek és egyéb akciók, a Blu-ray közeli győzelme immár kétségtelen.

Még ilyen biztos vélemény mellett sem hagyhatják azonban figyelmen kívül, hogy a Toshiba és partnerei több mint egymillió lejátszót értékesítettek egyedül az Egyesült Államokban, és számos kiadvány forog közkézen, illetve található meg még mindig a boltok polcain. Az elkövetkező időszakban tehát a Blu-ray végső győzelme ellenére is lesz kereslet a hibrid lejátszók iránt, hiszen nem várhatják el a vásárlóktól, hogy egyszerűen a szemétbe hajítsák a korábban megvásárolt tartalmakat és meghajtókat. 2009-ben így nemcsak a Blu-ray és a korábbi szabványokat támogató megoldások találnak majd gyakran gazdára, hanem a mindkét formátumot kezelő hibrid változatok is, amelyek legalább olvassák a HD DVD tartalmakat.


Ami az interaktivitást és egyéb érdekes funkciókat illeti, a BD Live internetkapcsolat révén igyekszik leszűkíteni a két megoldás közti rést. Lehetőségünk nyílik további kiegészítők gyors letöltésére, valamint Java-alapú játékok és hasznos programok beszerzésére, a választék az egyes tartalomszolgáltatók döntésétől függ. Az egyetlen hátrány, hogy a túl korán bevásárlók mindenképpen újabb kiadásra kényszerülnek, hiszen az első sorozat példányai még nem támogatják ezen funkciókat és firmware frissítés sem áll majd rendelkezésükre.

A Gartner tehát úgy véli, hogy minden idő kérdése, és 2008 végére a Toshiba beadja majd a kulcsot. Meglátjuk, mennyire marad makacs a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jin #24
    Fenét. Szted kit érdekel egy olyan olcsó HD DVD lejátszó, amire már most tudni lehet, hogy nem lesz rá film???
  • dez #23
    Hihi, 2-3 éve kapható BD író itthon is. Most éppen 100eFt körül, ami kb. 550 dollár.
  • dez #22
    Egyelőre az írható és újraírható BD lemezek az olcsóbbak. :)
    Ráadásul, nagyobb tételben azonos költségen gyárthatók, miközben a BD-nak 60%-kal nagyobb a kapacitása. Tehát még ha valamivel olcsóbban is adnák az írható HD_DVD lemezeket, a BD-nél jelentősen jobb az kapacitás/ár arány.
  • dez #21
    Nem tud azt csinálni, amit akar, mivel itt nem csak a Sony állt szemben a Toshibával, hanem két nagy (BD oldalon nagyobb) CSOPORT. Most ezek állnak neki nagyobb volumenben gyártani, és egymással is jobban versenyezni. Meg nyilván a másik oldalon állók is elkezdenek BD-s cuccokat gyártani, hacsak nem akarnak hoppon maradni.
  • Kaadi #20
    Az a gyanúm, hogy az írók meg az üres lemezek még jó ideig drágák lesznek, mert az a sok stúdió nem fogja jó szemmel nézni, ha már az első sikeres év után megtelik a piac remek minőségű kalózpéldányokkal. A jelenleg torrent hálózatokon keringő 1080p/720p tartalmak nagy része blu-ray rip, a másolásvédelem már jó ideje fel van törve. Eddig csak azért nem jelentek meg az 5 dolláros BD filmek, mert egy üres lemez 24/49 dollár (1 és 2 réteges), az írók pedig még alig kaphatók, még a sok száz dolláros áron is.
    Ha a BD lemezek árát leviszik elérhető szintre a Sony vezérigazgatóját felkötik az első fára száradni a stúdiók képviselői.
  • bikers #19
    Szerintem arra kellene összpontosítaniuk, hogy minél olcsóbban adják az írókat és hozzá az írható lemezeket.Lehet ez egy kicsit a HD DVD malmára hajtaná a vizet
  • willard #18
    Nem örülök, mert a Sony szerintem túl drágán ad mindent, most azt fog csinálni, amit akar. Pl. a digitális fényképezőgépekbe is nagyon erőltette a Memory Sticket, ami egy időben majdnem kétszer annyiba került, mint pl. a CF, vagy SD kártya, de hálistennek nem lett befutó formátum.
  • 5c0rp330n #17
    Van pár "értelmiségi" ahogy látom, aki még nem fogja: a harc már eldőlt. Erről szól a cikk is, ez nem egy Sony által fizetett hirdetés. Múlthéten is olvastam, hogy miután a Warner átállt, 90% feletti volt a BD eladfások aránya. Ennyi kiadóval mellettük, és ilyen egyértelmű fölénnyel az eladásokban gyakorlatilag itt már nem beszélünk formátumháborúról. A jövő optikai tárolója a BD, a HDDVD halott. Én ezt már egy éve is teljesen egyértelműen kijelentettem, akkor is kötekedtek (akkor még lehetett egy kis alapja a kötekedésüknek). Azóta történtek dolgok, aki ezek után sem hiszi el, hogy a BD nyert, annak nincs mondanivalóm. Hitegesse csak magát, hogy még nem dőlt el, ettől még tény marad, hogy eldőlt a harc.
  • maestro85 #16
    Majd a piac eldönti ki a győztes.... Gartner max a lóvét veszi fel az ilyen kijelentésekért, bár kétségkívül a "szoní" kitett magáért, hogy ne vesszen...
  • WiZZaRD #15
    Pontosan. De igy akar sokkal hosszabb eletu lehet, mint barmilyen consumer cucc...