SG.hu

BKV jegyek SMS-ben

Az elképzelés szerint az SMS-ben megváltott jegyek 60, hétvégéken 90 percig lesznek érvényesek, és teljes körűen biztosítanák a közösségi közlekedés használatát az utasok számára.

Ha a javaslat megvalósul, az utasok a jövőben mobiltelefonjaikra is meg tudják váltani a szükséges vonaljegyet. Az elgondolás alapján az utasok várhatóan 2008. tavaszától SMS-ben is megválthatják vonaljegyüket. A cég közleménye szerint ennek a megoldásnak a segítségével a hosszú sorban állás elkerülhetővé válik, valamint azokon az állomásokon, ahol eddig nem volt lehetőség, vagy éppen egy frissen megrongált automata akadályozta az utazókat a jegyvásárlásban, digitális formában juthatnának hozzá az utasok a menetjegyükhöz.

A koncepció szerint az ilyen jellegű jegyek 60, hétvégén 90 percig lennének érvényesek, és teljes körű közösségi közlekedési használatot biztosítanának. A megrendelő SMS díja az utast terheli (a viteldíjon felül). A járművekre csak azután lehet felszállni, ha megérkezett a visszaigazolás. A jegynek az ellenőrzés pillanatában érvényesnek kell lennie. Ez a digitális jegyformátum az éjszakai járatokon is működne, így az utasok bármikor, bárhol meg tudnák váltani érvényes jegyüket az általuk választott járatra.

Prágában is jövő év elején tervezik az SMS-jegyek bevezetését. Az ottani rendszer szerint az utasok a telefonjukat fogják megmutatni az ellenőröknek. Amennyiben az ellenőr úgy véli, hogy a menetjegy hamísított egy újabb SMS segítségével tudja majd leellenőrizni. Budapesten is hasonló módon működne ezeknek a jegyeknek a bemutatása. A prágai közlekedési vállalat szakértője is alátámasztotta, hogy a rendszer olcsóbb, mintha mindenhova automata jegykiadót szerelnének fel. A jegyek ára növekedik, de másfél órán keresztül felhasználható az összes közösségi közlekedést segítő járművön.

A módszer már több európai nagyvárosban is sikeres fogadtatásban részesült. Göteborgban a jegyforgalom 40-%-át, míg Helsinkiben 30% adják az SMS-jegyek, de Bécsben is igen népszerű a digitális jegy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AljasGetto #5
    Mér' pont 500? Legyen inkább 1000... pffff...

    Viszont az érdekes lehet, hogy jön az ellenőr, te meg gyorsan veszel jegyet. Ha lassan ér oda, akkor még megkapod a visszaigazolást... :)
  • szellemfiu #4
    Na most szerintem ez a mobilon megvehetős jegyek nagy baromság ne ,hogy már valaki olyan hülye legyen ,hogy megveszi 500FT-ért azt a rohadt jegyet ha az ember jobban megnézi szinte minden sarkon talál egy rohadt jegy automatát én inkább ott venném meg a jegyet hülye volnék 500ft-ot fizetni.na csá
  • PíszLávJuniti #3
    Végre egy okos dolgot is átveszünk.
    És mi van azzal, aki abban a pillanatban nyomja le a telefonján a vásárlást, hogy meglátta az ellenőröket ?:o
  • Hegyikecske #2
    ez nem túl gyakori eset de ez esetben nyilván nem azt fogja nézni h oppá, te már 91perce utazol :D
  • GABOR16 #1
    ...és amikor a BKV ellenőr széttépi a telefonodat mert abban volt a jegy...


    Egyébként mivan azokkal a járatokkal amiknek eleve hosszú menetideje van, és bejön egy baleset így az amúgy is 40-45 perces menetidő volt már, hogy ~80 percre nőtt tőle.. (3 mas villamos.. Szugló utcától a Csengentyű utcáig, csak egy gyalogos megtámadta a villamost alulról.. és aztán jött a rendörségi helyszínelés.. ect.) ilyenkor már 2 jegyet kell venni...