Berta Sándor

Futás közben termelhetünk áramot

A szakembereket gyakran foglalkoztatja az a kérdés, hogy különböző folyamatokból miként lehetne visszanyerni az energiát. Egy tudós most új ötlettel állt elő.

Christian Croft a futás közben keletkező mozgási energiát alakította át úgy, hogy annak köszönhetően képes legyen működtetni egy GPS navigációs rendszert és egy kijelzőt. Croft a Nagy-Britanniában népszerű Heelys nevű cipőket módosította. A megoldást Energy Harvesting Dérive névre keresztelte el és a Brooklynban megrendezendő Conflux Festivalon mutatja majd be.


A futás közben keletkező mozgási energiát a cipő talpába beépített generátor alakítja át árammá. Az így nyert energia egy miniatűr számítógépet és egy LCD-kijelzőt működtet, amelyek össze vannak kötve a cipővel. Az energia ugyanígy alkalmas például egy GPS navigációs rendszer üzemeltetésére is. Az első prototípusba Croft egy AA-elemet is beépített. Minden, a cipővel megtett lépés 0,5 V feszültség mellett 40 milliamperszekundum töltést jelent.

A miniatűr számítógép képes parancsokat, mondjuk útba igazítást is adni a járókelőnek. Az új üzenetek mindig körülbelül 5 méter távolság megtétele után jelennek meg a kijelzőn. A projektben bárki részt vehet, aki vállalja, hogy hagyja a képernyőn megjelenő utasításokkal irányítani magát. A cél, hogy az emberek egy útirány megközelítésére teljesen új utakat találjanak meg.


Mindenesetre az még kérdéses, hogy az Energy Harvesting Dérive egy valóban használható, sorozatgyártásba kerülő tömegtermék lesz-e a közeljövőben vagy csupán megmarad egy érdekes kísérletnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #38
    igen? Na, mesélj!
  • Borzpapir #37
    juuuuuuj! nekem is van ilyen cipőőőőm! O.O
  • Stiff #36
    Na látom ez a 'nanoszálas wanek'- téma ragadós.Hülyéééééééééék
  • Epikurosz #35
    ne birizgáld.
  • NIBI #34
    Loooooooooooool :D
  • L3zl13 #33
    Ne hülyüljél már! Nanotechnológia nem létezik. Wanek is megmondta...
  • Epikurosz #32
    Igen, ez valszeg gagyi lesz, de vannak más megoldások is, pld. nanotechnológiás (most ez a legújabb őrület).

    Ha beírod a Googlebe azt, hogy electricity és shoe, csak úgy lövi ki neked a találatokat. Öletlet, sőt prototípus van bőven, de nekem már olyan kellene (ócsón!), amelyiket a Nike, Reebok, Adidas dob utánad, ha bemész az üzletükbe.

    Annyi már örvendetes, hogy valami megmozdult e téren is.

    U.i.
    ha ezt kombinálod egy hátizsákra szerelt nappanellel, annyi energiát termelsz, hogy majdnem repülni tudsz vele, mint Superman. Már csak egy propeller kell a fejed búbjára. :-)
  • Menhir #31
    Elég, ha csak egy apró kavics ékelődik a görgő és a talp közé. Máris nem termel semmit. Mégjobb, ha a fogaskerekek közé szorul.
  • HUmanEmber41st #30
    És arról se feledkezzünk meg, h a jelenlegi energiatermelési eszközök ugyebár azzal az erővel fékezik a dinamót-generátort, amennyivel terheljük ( nagyjából)
    tehát ha fogyasztót teszünk rá, szobabicikli érzésünk lehet ebben a cipőben is..
  • NEXUS6 #29
    "First prototype of the energy harvesting rolling sneaker that delivers random directions to you as you roll."

    Most néztem meg az alkotó oldalát, egyértelműen nem a futás közbeni, hanem a gurulás közbeni energiatermelésről van szó. Szal a fordításba csúszott a hiba. Azon kívül az egésznek valami olyan funkciója van, hogy keress magadnak alternatív útvonalakat, és így fedezd fel a városodat, vagy mifene.
    Szal valami alteros agymenés.