Hunter

Új távlatok Noé bárkájának kutatásában

Szó szerint új dimenzióba lépett a rejtélyes Ararát-anomália kutatása, amire sokan mint Noé bárkájának maradványaira tekintenek.

A Houston központú Satellite Imaging Corporation az anomália - ami valójában egy 300 méter hosszúságú felszíni képződmény - háromdimenziós terepmodelljének elkészítésével igyekszik elősegíteni a kutatásokat, amit a sztereo IKONOS műhold felvételeinek adataiból állítottak elő. (Videó itt) A houstoniak mellett a projektben részt vett az IKONOS-t működtető GeoEye és az INTA Space Turk.

A tudósok régóta sürgetik a földkörüli távérzékelő műholdak bevonását a geopolitikai és vallási szempontból is kényes anomália tanulmányozásához, éppen ezért is üdvözölte az előrelépést nagy örömmel Porcher Taylor, a Richmond Egyetem professzora, az egyik legkitartóbban lobbizó kutató. "Legjobb tudomásom szerint a mai napig kizárólag kétdimenziós műhold küldetések repültek át az anomália felett, sztereo küldetés még nem" - olvasható Taylor sajtóközleményében. A professzor szerint a GeoEye IKONOS műholdja olyan, mint egy űrbeli Indiana Jones, sőt a jövőre szolgálatba álló GeoEye-1 műhold gyakorlatilag kétszer jobban láthatóvá teszi a sok vitát kiváltott felszíni képződményt 0,4 méteres felbontású optikájával.

Az anomáliát durva sztrato-vulkanikus kőzet veszi körül a törökországi Ararát-hegy nyugati fennsíkjának északnyugati csücskében, nagy részét egy állandó gleccser borítja. Ami miatt különleges, az a környezetéhez képesti viszonylag sima felszíne és fizikai összetétele, legalábbis egyes értelmezések szerint. Az anomália a tengerszint felett 4660 méteres magasságban helyezkedik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)