Gyurkity Péter

25 éves a zenei CD

25 éve jelent meg az első Compact Disc, amely ugyan napjainkban egyre inkább visszaszorulóban van, ám sikerekben gazdag pályafutást tudhat maga mögött és még mindig a zeneipar első számú formátuma.

Az évforduló persze nem teljesen pontos, hiszen a fejlesztés évekig tartott - mindenesetre pontosan 25 évvel ezelőtt, 1982. augusztus 17-én készült el az első CD-album. A Philips hivatalos adatai szerint a németországi Hannoverben található első gyártósorról az Abba The Visitors című albumának példányai gördültek le elsőként, jóllehet a formátum kereskedelmi bevezetésére csak novemberben került sor. Ekkora viszont már 150 különböző kiadványból válogathattak a vásárlók.

A Philips és a Sony által közösen kifejlesztett formátum, a zenei CD világszerte összesen 220 milliárd(!) példányban kelt el az elmúlt 25 év alatt. Ez a rendkívül sikeres rajt indította el az átállást a digitális megoldásokra, ahogy idővel az asztali és hordozható lejátszók mellett felbukkantak a CD-ROM meghajtók, majd a DVD-t támogató utódok. Az első kiadványok és CD-lejátszók '82 novemberében bukkantak fel Japánban, míg az európai és amerikai megjelenésre egészen a következő év márciusáig várni kellett. Ezzel zárult le az 1979-ben megindult projekt, amely az új formátum kidolgozását tűzte ki célul.


Philips CD100

Az eredeti tervekben 115 mm átmérőjű korongok szerepeltek, amelyek pontosan egy órányi zenei anyagot tárolhatnak el. Ez később 74 percre növekedett, a szabvány specifikációját pedig az 1980-ban elkészült Vörös Könyvben rögzítették. Piet Kramer, aki annak idején a Philips csapatának tagjaként dolgozott a formátumon, elmondta, hogy a hetvenes évek végén nem is álmodtak a szórakoztatóipar és a számítástechnika ilyen mértékű érdeklődéséről, amely oda vezetett, hogy filmeket és az informatikában felhasznált adatokat is tömeges méretekben az optikai korongokon tárolják.

Azóta persze számos kiegészítés és utódformátum is felbukkant - elég ha csak a DVD-re és a nagy felbontású szabványokra gondolunk - ám nem tűnik valószínűnek, hogy ezen utódok is megérik a negyedszázados évfordulót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BaltásRém #16
    Jó lenne ha egyszer végre eltűnnének a mechanikai megoldások ! Valami olyasmi, ahol a lejátszóban, és az adathordozón sincs semmilyen mozgóalkatrész. Pl flashmemória. De ne legyen 1000 féle csatolófelület, szabvány !
  • dez #15
    Nézd meg a Blu-ray professzionális változatát.
  • Tojesz #14
    Pen Drive?
  • balee66 #13
    Amire az ipar annyira magába fogadja a DVDt, mint anno a CDt, arra már elvault lesz, mert már rég megjelentek a nagyobb kapacítású optikai lemezek, memóriák... ezért írta a cikkíró, hogy az utódok nem érik meg a 25 százados évfordulót. Sokkal gyorsabb lesz a technológia váltás, mint a floppy, kazetta -> CD esetében volt.
  • Adenoma #12
    én annak örülnék, ha a következő formátum nem csupaszon, hanem mint a floppy, és egyes dvd ramok: Tokban jelennének meg. igaz, hogy drágább, de biztonságosabb is lenne
  • archkoven #11
    Emlékszem 90 körül is még mekkora nagyzási hóbortnak tartottam a cd-t, kurva drágának tűnt akkoriban, majd mintha egyik napról a másikra tűntek volna el a bakelitek az üzletekből. Ami nagyon jót tett a formátum népszerűségének, az a számítógépes adattárolás volt, egy megváltás a foppy-hoz képest.
    Persze én is csak azért lepődtem meg a cd térhódításán, mert nem voltam olyan bölcs és előrelátó mint itt az sg-n egyesek:)
  • WinG #10
    "nem tűnik valószínűnek, hogy ezen utódok is megérik a negyedszázados évfordulót."

    Ha 25 éven belül lesz atomháborúvilágvége, legfeljebb akkor nem érik meg... az idő ugyanis folyamatos valami, nem szokott megállni
  • duke #9
    "25 éve jelent meg az első Compact Disc"
    Erdekes meg sose hallotam rolla,hol lehet ilyen kapni ??
  • Gerygrey #8
    Én is használom még, de már csak a kocsiban. Itthon és útközben (ahova nem kocsival megyek) már az MP3 illetve a losless megy.
  • who am I 7 #7
    Szép munka volt :) Én még mondjuk bőven használom őket...Pár év kell még az az ipar át áll a dvdre amiben mozgok :)