Gyurkity Péter

Szövetség a holografikus adattárolók fejlesztéséért

Bár a Blu-Ray- és HD-DVD-lemezek első példányai még meg sem jeletek a piacon, néhány cég már ezen szabványok utódján dolgozik, ami lehetővé tenné akár 1 TB-os lemezek kifejlesztését.

Az új szabvány létrehozása érdekében hat cég - a CMC Magnetics, a Fuji Photo Film, a Nippon Paint., az Opt­wa­re, a Pulstec Industrial, és a Toagosei - meg­ala­pította a "HVD Szövetséget". A HVD a Holographic Ver­sa­ti­le Disc rövidítése. A szö­vet­ség szó­vi­vő­jének el­mon­dása szerint a techno­lógia a holo­gra­fikus adat­tá­ro­lás ré­­vén lehetővé tenné, hogy a hagyo­má­nyos CD-kkel és DVD-k­­kel megegye­ző mé­retű tá­ro­lók kapaciátását akár 1 TB-ra is megnövelhessék. A szövet­ség reményei sze­rint azonban az új szab­vány nemcsak kapa­ci­tá­sában, ha­nem sebes­sé­gében is jelen­tős előre­lépés lenne, és kez­det­ben 1 Gbps-os átviteli sebességet produ­kálna, amely több mint negyven­szer gyorsabb, mint a jelenleg hasz­nált DVD-k.

A holografikus tárolást lehetővé tévő technológia a japán Optware saját fejlesztésére épül, amely a "polarized collinear" nevet kapta - az eljárást annak idején a vállalat alapítója, és jelenlegi technológiai igazgatója, Hidejosi Horimai jegyeztette be. A polarized collinear technológia egy lézersugárban egyesíti a referencia és jelvivő lézersugarat, és háromdimenziós hologramok formájában tárolja az adatokat. Az eljárás nagy előnye, hogy nem igényel nagy és bonyolult rendszereket, és ezen meghajtókhoz a napjainkban használt technológiák is tökéletesen megfelelhetnek. Azt ígérik továbbá, hogy a HVD-lemezek kompatibilisek lesznek a jelenleg elterjedt formátumokkal.

A szövetség szóvivőjének elmondása szerint a HVD Alliance első gyűlését március 3-án rendezik meg Tokióban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az első ilyen adattárolók mikor jelenhetnek meg a kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ginoo #24
    ...legalább is azt ígérik...
  • Ginoo #23
    Legközelebb mielött hozzászólsz, olvasd el a cikket!! "...a HVD-lemezek kompatibilisek lesznek a jelenleg elterjedt formátumokkal."
  • Tetsuo #22
    egy link
    Erre gondoltam, a szövegből nem látom h kapható.. vhol azt olvastam (eskü). :)
  • vax #21
    Kapható? Hol?
  • vax #20
    De egyébként ha kép igazi, vagyis tényleg erről a diszket mutatja méretben a hagyományos méretű.
  • vax #19
    A szakemberek három különböző holografikus adattároló kifejlesztésében állapodtak meg: ezek a 200 GB tárolókapacitású Holographic Versatile Disc (HVD), a 100 GB-nyi adat tárolására képes Read-only Holographic Versatile Disc (HVD) és a 30 GB-os Holographic Versatile Card (HVC). Ezenkívül létrehoznak majd egy speciális tárolót/házat a 100 GB-os HVD számára, ennek átmérője 12 cm lesz, vagyis ugyanakkora lesz, mint egy hagyományos CD- vagy DVD-lemez átmérője.
  • Zodd #18
    Próbáljatok uténanézni (InPhase)
    és ott megmondja mért nem tudják kristályba rögízteni (mire nem jó a műanyag:)
  • Tetsuo #17
    Jah, de a már kapható hololemez az 1cmrel nagyobb mint a CD...
  • vax #16
    Meg gondolom a gyártás technológia miatt is.
  • vax #15
    A szabvány miatt. Így lefele (régebbi médiák) mindig meg lehet oldani a kompatibilitást ami jó is egyfelől más részt rossz.