MTI

Hatvan éves a roswelli ufólegenda

Hatvan éve került fel a térképre Roswell, egy sivatagi kisváros az amerikai Nevada államban, ahová július 5-én újra ufóhívők ezrei zarándokolnak, hogy megemlékezzenek a parajelenség-történelem fordulópontjáról.

1947. július 8-án különös hír járta be a világot: repülő csészealj zuhant le egy amerikai légitámaszpont közelében, közölte izgatottan minden rádióállomás és tévécsatorna. Néhány órával később egy túlbuzgó sajtótiszt a légierőtől közleményben cáfolta a hírt - túl későn: a roswelli mítosz megszületett. A nevadai kisváros szempillantás alatt világhírű lett, és az ufókultusz 60 év után is virágzó üzlet. Még múzeum is épült, és július 5-től három napig idén is a "Fantasztikus Roswelli UFO-fesztivál" az ufológusok világtalálkozója.

Azon a régi nyáron az amerikai sajtóban a roswelli eset előtt is minden a repülő csészealjak körül forgott: június 24-én Kenneth Arnold amatőr pilóta éppen Washington állam felett járt, amikor hirtelen kilenc fényesen csillogó tárgyat látott hatalmas sebességgel elszáguldani gépe mellett mintegy húsz kilométerre. Beszámolójából vezető hír lett minden lapban. "Nyári uborkaszezon volt és akkoriban kezdődött az űrkorszak" - mondta Werner Walter hobbicsillagász, az ufók - azonosítatlan repülő jelenségek - regisztrálásával foglalkozó mannheimi CENAP alapítója.

1947-ben még sokan hittek a 19. század vége felé keletkezett legendában, miszerint a Mars felszínén megfigyelt különös képződmények csatornák, amelyekben "kicsi zöld humanoidok" élnek. "Még nem derült ki, hogy az egész csatornadolog nem más, mint optikai csalódás" - mondta az amatőr csillagász. Tovább gerjesztette a hisztériát, hogy gyakran szoktak héliummal töltött luftballonokat eregetni, főleg rodeóversenyeken. A szálldosó fényes ballonokat rengetegen nézték repülő csészealjnak, "a téma ezért nem került le az újságok címlapjáról és a fogalom gyökeret eresztett."

Így aztán remekül előkészített terepen robbant ki a roswelli ügy. Egy gyáros jutalmat ajánlott annak, aki repülő csészealjjal tud szolgálni. A felhívásra egy birkatenyésztő jelentkezett. Állítása szerint éppen ilyesmi landolt a farmján, de a fóliából, ragasztószalagból és bambuszrudakból összetákolt szerkezetről egy meteorológus megállapította, hogy ismeretlen eredetű időjárás-vizsgáló ballon maradványa. Walter szerint a katonai szóvivő közleménye nélkül nem is figyelt volna fel senki az esetre.

Az izgalom viszonylag hamar alábbhagyott. "Egy idő után már nem volt érdekes, és csak harminc évvel később keletkezett az, amit ma a roswelli ufóesetként ismer a világ." Charles Berlitz és William Moore 1980-ban megjelent könyve hozta meg a fordulatot. Az új elemekkel kiegészített és misztikus csomagolásban tálalt történet szerint a hadsereg emberei földönkívüli lények maradványait találták Roswell mellett és a leletet a szigorúan őrzött Area 51 nevű területre szállították.

Az ügyről cikkek, tévéműsorok, könyvek és filmek tömege jelent meg és robbanásszerűen emelkedésnek indult az ufóhívők száma, bár minden bizonnyal arról lehetett szó, hogy lezuhant egy kísérleti kémhőlégballon, amit a hidegháború kellős közepén nem akartak világgá kürtölni.

Az esetnek ma már nincsen jelentősége, de a csillagászok továbbra is kutatnak földönkívüliek után. Épül például a SKA (Square Kilometer Array), az eddigi legnagyobb rádióteleszkóp, amelynek több ezer antennája egy négyzetkilométert foglal el. "Ha létezik földönkívüli civilizáció és rádiójeleket is használnak, a SKA várhatóan venni fogja az adást" - mondta Norbert Junkers, a bonni Max-Planck Rádiócsillagászati Kutatóintézet munkatársa.

A legújabb trend, hogy a földi légkör hatásit kikerülve a világűrbe telepített teleszkópokkal kutatják a világmindenséget. A francia Corot műholdat már fel is bocsátották. A NASA amerikai űrkutatási ügynökség TPF (Terrestrial Planet Finder) néven futó projektjében hat elemből álló űrbéli űrteleszkópot terveznek. Nem akar lemaradni az ESA, az Európai Unió űrkutatási ügynöksége sem, építik is a Darwin nevű műholdat, amelynek célja, hogy víz, oxigén, ózon és metán nyomait keresse a tejúton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montanosz #167
    http://www.hetek.hu/roviden/201104/mar_nem_cafolja_az_fbi_a_roswelli_ufot
  • IcemanOTB #166
    Kissé pontatlan ez a cikk. Nem az Area 51re vitték hanem az Ohio-beli Wright Patterson Fieldbe. És faszság ez a kémhőlégballon. Meteorológiai ballon volt az, amire rá AKARTÁK fogni az egészet, de egy humbug volt.
  • BiroAndras #165
    "Olyan tér nincs aminek egyik irányban nincs kiterjedése"

    Nem egészen világos, hogy ez honnan jött. De egyébként pl. egy szokványos 3D-s térnek végtelen sok irányban nincs kiterjedése (csak 3 irányban van).
  • BiroAndras #164
    "Az időt hajlítgatni? Csak tárgyat lehet."

    Pedig az idő torzulása már nem is elmélet, hanem gyakorlatilag hétköznapi jelenség (pl. részecskegyorsítók, GPS). Igaz, ez még nem hajlítás, de ugyanazok az egyenletek, amik egyébként kiválóan egyeznek a kísérletekkel, lehetővé teszik azt is.
  • BiroAndras #163
    "Ez teljesen képtelen hogy elvben pontosan tudunk valamit de a gyakorlatban semmit nem tudunk csinálni."

    Nem pontosan, hanem nagyjából. És nem képtelenség. Az elméleti fizika mindíg évtizedekkel megelőzi a kísérletit.
    Arról van szó, hogy a tapasztalatok alapján fel tudunk állítani egy általános összefüggést, majd az ebből levont következtetéseket is ellenőrizzük, és helyesnek találjuk. Ekkor eléggé biztosak lehetünk abban, hogy olyan összefüggésünk van, ami jól leírja a természet működését. És időnként előfordul, hogy az ilyen összefüggéseknek van olyan logikai következménye, ami messze túlmutat a kísérleti lehetőségeinken. Természetesen teljesen biztosak nem lehetünk az ilyen következtetésekben, mert lehet, hogy az egyenleteink csak olyan tartományokban pontosak, ahol mérni tudunk.

    "Az már baromság hogy a teret bárki is lapnak tartsa."

    Senki sem tartja lapnak.
  • ldavid #162
    de a hold már foglalt, oda nem mehetünk..
  • CsabiDuke #161
    A hold mint hatalmas kihasználatlan terület tökéletes lenne egy jópár négyzetkilóméternyi rádióteleszkópnak. Na az mennyi jelet foghatna ha csurigraknák?
  • babajaga #160
    Ez fordítva is igaz. Olyan is volt mikor megvolt az eszköz és csak később jöttek rá hogy mikre is lehet használni.(Katódsugárcső)
  • szivar #159
    Hiába ismeri az ember az elvet, ha nem állnak rendelkezésére megfelelő eszközök||technológiák, akkor cseszheti.

    Pl. ha vki hajótörést szenved, és ott ücsörög egy szál gatyában az óceán közepén egy üres fémhordón, akkor hiába tudja hogy hogyan is kell hatszázféle módon tüzet gyújtani, nem lesz képes rá, mert nincs hozzá eszköze||anyaga.

    Továbbá nem a jelen tudásunk szerint lehetséges, hanem a jelenleg nagy álltalánosságban elfogadott elméletek szerint lehetséges.
  • babajaga #158
    Olyan tér nincs aminek egyik irányban nincs kiterjedése, csak egyes emberek agyában.