Kruza Richárd

Memória váltja le a laptopok merevlemezeit

A Dell bejelentette, hogy két laptopjához felár ellenében opcióként mostantól merevlemez helyett SSD kártyát is lehet rendelni. Ezáltal kizárják a leggyakrabban meghibásodó részegységet, a merevlemezt.

Két Dell laptop típushoz, a Latitude D420-hoz és a D620 ATG-hez felár ellenében opcióként mostantól merevlemez helyett SSD kártyát (Solid State Drive) is lehet rendelni. A cég ezzel a lépésével a világon az elsők között van a merevlemez helyett alternatív megoldásokkal kínált laptopok gyártásában - a Dell konkrétan a nemrég megjelent Sandisk SSD kártyáját használja fel laptopjaiban.


Az SSD kártyák teljes értékű alternatívát jelentenek a hagyományos merevlemezekkel szemben, ráadásul sok előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek. A merevlemezekben lévő rendkívül kifinomult és érzékeny mechanikai elemekkel, forgó alkatrészekkel, csapágyazásokkal, olvasófejekkel szemben az SSD kártyákban semmilyen mozgó alkatrész nincs. Emiatt a laptop felhasználóknak sokkal kevésbé kell egy elejtés miatti "katasztrófától" tartaniuk, mivel a memóriák sokkal strapabíróbbak, ráadásul teljesen hangtalanok.

További előny, hogy sokkal kevésbé hajlamosak meghibásodásra: a gyártó közlése szerint három és félszer jobban áll ezen a téren az SSD. A Gartner elemzései szerint ez gyakolatilag megoldja a laptopok két legyakoribb meghibásodásának egyikét, az összes létező hardveres hiba 45%-át jelentő merevlemez kérdését. Ezzel egyben az üzemeltetési költségek is csökkennek, hiszen nem kell olyan gyakran meghajtót vásárolni. Nemcsak mebízhatóbbak hanem gyorsabbak is az SSD-s gépek: a Dell szerint a Latitude D420 és D620 ATG esetében a hagyományos merevlemezhez képest az SSD kártyával szerelt gép teljesítménye akár 23%-al növekedhet, bekapcsolás után pedig 34%-al gyorsabban áll fel a rendszer.


A Dell alaposan letesztelte az új rendszereket és megállapította, hogy az SSD a külső behatásokat kétszer olyan jól bírja mint a merevlemez: 1300 G erősségű ütést még kibír. A teszt a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a kívülről már teljesen összetört, tönkrement laptopokban az SSD kártya sértetetlen maradt. "Az SSD kártyák kíváló adattárolási megoldást kínálnak a laptop felhasználóknak. Elszántak vagyunk abban, hogy az összes újgenerációs Dell laptopban SSD legyen." -mondta Kevin Kettler, a Dell műszaki vezetője.

A SanDisk természetesen nagyra értékelte a Dell döntését, hisz a legnagyobb számítógépgyártók egyikéről van szó, rengeteg terméket vesz majd a cég. "A személyi számítógépek evolúciójában mérföldkőnek számít a merevlemezekkel szembeni alternatívaként megjelent, megbízható SSD kártyák bevezetése. Az utazó felhasználók rémálma, a merevlemez meghibásodás okozta adatvesztés lehetősége nemsokára a múlté lesz." - mondta Eli Harari, a SanDisk alapítója és vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #37
    Most ez az SSD teljesen olyan mint egy Flash, vagy kicsit más technológia, és jobb az élettartama írás-olvasás terén?
  • BiroAndras #36
    "nekem évek óta elvan a mikrotik router (linux) oprendszerem egy 64 megás cf kártyán"

    Mivel szinte semmit nem kell visszaírnia a kártyára. Egy PC még a swap-et leszámítva is elég masszívan írogat.
  • zzebi #35
    A pillanatnyilag a NAND flash memoriaknak sok hatranya van:

    * Az elettartamuk kb 100 ezer irasi ciklus. Mivel HDD-kent hasznalva ez nagyon gyorsan osszejohetne, ezert az aramkor vezerlo logika nem szekvencialisan, hanem mindig a legritkabban hasznalt blokkokba irja bele az uj adatokat. Ezzel biztosithato, hogy az egesz memoria tartalom egyszerre "oregedik" es igy maximalis az teljes elettartam.

    * A NAND memoriak nagyon lassuak a HDD-khez kepest szekvencialis olvasas/iras kozben, tehat sok alkalmazasban teljesen hasznalatatlanok. Ilyen peldaul a video digitalizalas.

    * Mivel 1 GB flash memoria sokkal dragabb, mint 1 GB HDD kapacitas, ezert rengeteg esetben egyszeruen nem eri meg hasznalni. Foleg olyan esetekben, amikor nagy kapacitasra van szukseg es a veletlen eleresi sebesseg nem annyira kritikus. Tipikusan ilyenek a media anyagok (filmek, zenek, kepek), vagy peldaul a biztonsagi mentesek.
  • Inquisitor #34
    "Ezáltal kizárják a leggyakrabban meghibásodó részegységet, a merevlemezt."
    Ez okés, de a Flash memóriás cuccok ha nem is olyan sűrűn, de igen könyen beadják a kulcsot. És mi van az írási limittel? Valaki írta hasonló vitatémában, hogy a Flashre visszaírásra kerül akkor is adat, ha csak olvasva volt ...
  • Inquisitor #33
    1,8"-os verzióból nemrég bejeletett egyik gyártó 120GB és (ha jól láttam) 160GB méretet is.
  • Mynet #32
    nekem évek óta elvan a mikrotik router (linux) oprendszerem egy 64 megás cf kártyán :)
  • Mynet #31
    nálam most pont ez a felállás van (gigabites kapcsolattal a többi géppel meg a laptopommal - dokkolóban) :)
  • Yv@n #30
    Waranty az inkább :)

    Amúgy meg szerintem csak azért dobják ekkora körítésbe, hogy pont kitöltse a hdd helyét.
  • denniseb #29
    1. Nagyobb méretben (3,5") nem hiszem, hogy gond lenne nagyobb kapacitásút gyártani, volt is szó 160gigásról a hozzászólások között.
    Az 1,8" colos vincsikben 100gb-s a legnagyobb kapacitású eddig, ehhez képest még nem olyan kevés a 32gb (főleg, hogy ezeket leginkább subnotebook-ok között is a kisebbekben használják, ott szerintem a 32gb is elfogadható tárkapacitás).

    2. A notimban is 1,8"-os Toshiba hdd van, a hdtach szerint kb. 15mb/s átlagos olvasási sebességet produkál, nem tudom mennyire mér pontosan, de tény, hogy b*szott lassú. Ehhez képest egy másik cikkben (talán más lapon) azt olvastam, ezek a kis SSD-k kb. 50mb/s-et tudnak, ami azért nem rossz, a HDD-khez viszonyítva.
  • dez #28
    Csak tudnám, miért kell ilyen vasdobozba zárni, mint egy érzékeny vinyót? Meg az a Varranty Label...