37
  • maestro85
    #37
    Most ez az SSD teljesen olyan mint egy Flash, vagy kicsit más technológia, és jobb az élettartama írás-olvasás terén?
  • BiroAndras
    #36
    "nekem évek óta elvan a mikrotik router (linux) oprendszerem egy 64 megás cf kártyán"

    Mivel szinte semmit nem kell visszaírnia a kártyára. Egy PC még a swap-et leszámítva is elég masszívan írogat.
  • zzebi
    #35
    A pillanatnyilag a NAND flash memoriaknak sok hatranya van:

    * Az elettartamuk kb 100 ezer irasi ciklus. Mivel HDD-kent hasznalva ez nagyon gyorsan osszejohetne, ezert az aramkor vezerlo logika nem szekvencialisan, hanem mindig a legritkabban hasznalt blokkokba irja bele az uj adatokat. Ezzel biztosithato, hogy az egesz memoria tartalom egyszerre "oregedik" es igy maximalis az teljes elettartam.

    * A NAND memoriak nagyon lassuak a HDD-khez kepest szekvencialis olvasas/iras kozben, tehat sok alkalmazasban teljesen hasznalatatlanok. Ilyen peldaul a video digitalizalas.

    * Mivel 1 GB flash memoria sokkal dragabb, mint 1 GB HDD kapacitas, ezert rengeteg esetben egyszeruen nem eri meg hasznalni. Foleg olyan esetekben, amikor nagy kapacitasra van szukseg es a veletlen eleresi sebesseg nem annyira kritikus. Tipikusan ilyenek a media anyagok (filmek, zenek, kepek), vagy peldaul a biztonsagi mentesek.
  • Inquisitor
    #34
    "Ezáltal kizárják a leggyakrabban meghibásodó részegységet, a merevlemezt."
    Ez okés, de a Flash memóriás cuccok ha nem is olyan sűrűn, de igen könyen beadják a kulcsot. És mi van az írási limittel? Valaki írta hasonló vitatémában, hogy a Flashre visszaírásra kerül akkor is adat, ha csak olvasva volt ...
  • Inquisitor
    #33
    1,8"-os verzióból nemrég bejeletett egyik gyártó 120GB és (ha jól láttam) 160GB méretet is.
  • Mynet
    #32
    nekem évek óta elvan a mikrotik router (linux) oprendszerem egy 64 megás cf kártyán :)
  • Mynet
    #31
    nálam most pont ez a felállás van (gigabites kapcsolattal a többi géppel meg a laptopommal - dokkolóban) :)
  • Yv@n
    #30
    Waranty az inkább :)

    Amúgy meg szerintem csak azért dobják ekkora körítésbe, hogy pont kitöltse a hdd helyét.
  • denniseb
    #29
    1. Nagyobb méretben (3,5") nem hiszem, hogy gond lenne nagyobb kapacitásút gyártani, volt is szó 160gigásról a hozzászólások között.
    Az 1,8" colos vincsikben 100gb-s a legnagyobb kapacitású eddig, ehhez képest még nem olyan kevés a 32gb (főleg, hogy ezeket leginkább subnotebook-ok között is a kisebbekben használják, ott szerintem a 32gb is elfogadható tárkapacitás).

    2. A notimban is 1,8"-os Toshiba hdd van, a hdtach szerint kb. 15mb/s átlagos olvasási sebességet produkál, nem tudom mennyire mér pontosan, de tény, hogy b*szott lassú. Ehhez képest egy másik cikkben (talán más lapon) azt olvastam, ezek a kis SSD-k kb. 50mb/s-et tudnak, ami azért nem rossz, a HDD-khez viszonyítva.
  • dez
    #28
    Csak tudnám, miért kell ilyen vasdobozba zárni, mint egy érzékeny vinyót? Meg az a Varranty Label...
  • Sir Quno Jedi
    #27
    Az elérési idejük viszont nagyságrendekkel nagyobb. És az is nagyon lényeges.
  • Godefroy
    #26
    Életartamuk nagyon kaki.

    Nem bírják ezek a windows-t, már soxor probáltam 4-8 Gigás SD kel is, 3-4 honap ameddig birja ha komolyan hasznalod őket.


    És a 32 giga is nevetséges pl a Hitachi 1 TB-s vinyoja mellett.

    Ráadásul alig gyorsabbak, és hagyományos vinyoval hasonlitották össze nem Raptorral pl.
  • Cat #25
    A gyártó oldalán, gondolom.

    Mindenesetre a SanDisk gyártja az SSD modulokat. A Sandisk nem memória, hanem flash chip gyártó - így értelemszerűen ugyanazokat pakolják rá, mint a többi termékükre (CF, SD stb. kártyák). Miért változott volna itt bármi is?
  • Mr_Rob
    #24
    Igen. Itt a nagy kérdés. Ha ezek olyan flash modulok, mint amik a memóriakártyákban, pendrive-okban vannak, akkor az élettartam igenis komoly problémát jelent. (Ahogy Cat is írta, a flash memóriák korlátozott írási képességgel bírnak) Van ezzel kapcsolatosan valami bővebb infó valahol?
  • Hellion
    #23
    Hü de jó lenne ez nekem. Remélem hamar lemegy az ára, nekem elég 32 GB. Most sima notesz hdd-m is csak 40. Ugyse azon tárom ami fontos.
  • Cat #22
    van.

  • Hellion
    #21
    Ja, a képen 1.8 -as látható. Van belőle 2.5 -is?
  • Hellion
    #20
    Ezek milyen csatóló felülettel vannak ellátva? Pédául van egy noteszem amiben sata hdd van, akkor bele lehet akár ma is tenni ilyet? Szabványos a csatlakozása? A bios hogy kezeli? Lehet bootolni róla rendesen OP-rendszert?
  • Caro
    #19
    El kéne már felejteni azt a tévhitet, hogy nem lesz semmi baja, mert fém házban van.
    A ferromágneses anyagok igen, azok !valamennyire! magukba sűrítik az erővonalakat (nem nagyon!), de a vinyó háza nem vasból van, meg az sem árnyékol le teljesen.
    A mágneses tér akármilyen fémben vagy fémen keresztül is simán kialakul, csak az elektromos tér nem jut be egy fémketrecbe, de az is frekvencifüggő, szóval tejesen csak a statikusra igaz.
    Ettől függetlenül a vinyónak nagyon erős mágneses tere van, elég nehéz lenne átmágnesezni, de közel sem lehetetlen.
    Szerintem is bőven van (és még egy jó ideig lesz) a vinyónak létjogosultsága, amíg a flash-ek írási száma korlátozott, meg sokkal drágább és kisebb kapacitású addig mindenképp.
    Majd mindenki tart otthon a pincéjében egy file-szervert benne 4-5 RAID-be kötött vinyóval, a jelentősebb adatot tárolja azon.
  • oneman
    #18
    már boccs, de ez egy baromság...
    mivel fémháza van, eleve nem mehet tönkre egy mágnestől, egyrészt
    másrészt ha elhúzol egy mágnest kozvetlenul a lemez felett, még akkor is elég nagy valószínűséggel leolvashatóak róla dolgok, a lemágnesezés az nem olyan egyszerű dolog
  • grebber
    #17
    HDD sem nagyon van védeve mágnesesség ellen egyszer a haverom sikeresen hozzáéritette a háza mágneségez és nesze neked HDD tartalom :D
  • Csóka
    #16
    Ti még nem hallottatok az SSD-ről? Én már hónapok óta tervezgetem, hogy veszek az asztali gépembe ilyet, de:
    - marha drága, ebben a tekintetben a HDD előnye több fényévnyi (pl. Transcend 32 GB 444 euro! és "csak" PATA),
    - míg a HDD-nél vissza lehet állítani a meghibásodott lemezről az adatokat, addig egy ilyennél, ha egy memóriachip elszáll, akkor az azon tárolt adatnak örökre fuccs,
    - mágnesesség és statikus elektromosság ellen "nincs védve".

    Amúgy jó cucc lesz, ha lemegy az ára és SATA2-re is megcsinálják, mert a fogyasztása is nagyon alacsony, hangtalan, gyors... A poén az lenne, ha ilyet kötne az ember RAID-be!
  • lazsi
    #15
    Sztem a HDDn nem fog kihalni, van létjogosultsága. A jövő gépe szerintem úgy fog kinézni, hogy lesz benne egy ilyen 32-120gigás SSD amin az oprendszer a programok meg a gyakran használt adatok csücsülnek, emellett lessz a gépben még egy terás HDD amin az ember a nagy helyigényű de ritkábban használt, illetve kis sávszélességet igénylő adatokat tartja majd pl filmek, zenék, ritkán használt adatok, stb...
  • Cat #14
    Mert a flashmemóriák nem arra készültek, hogy folyamatosan irjanak rá/töröljék, egyszerűen nem erre találták ki. Eredeti felhasználási területük, hogy naponta egyszer teleírod az egészet (pl. ráfényképezel 300 képet), majd áttöltöd a gépedre és törlöd - erre többezerszer képesek stabilan. De arra, hogy gyakorlatilag folyamatosan így működjön (pl. a windows ráswappolja a gép memóriájának tartalmát), nem az erőssége.
  • grebber
    #13
    Én nem értek hozzá.Csak olvastam hogy kevesebbet lehet ár irni.
    De ha 5 évig birja akkor már szuperjó!
  • 1hengeresVmotor
    #12
    végtelenségig nemműködhet mert akkor a piac nem forogna ....sajnos ez ilyen
  • BiG G
    #11
    Nem értem miért lenne kisebb az élettartama... ha eleve azt vesszük hogy ütésekkel, és mindenféle behatásokkal szemben strapabíróbb, ráadásul nincs benne mozgó alkatrész ami elromoljon... egyszerűen nem látom át miért mehetne hamarabb tönkre.
  • grebber
    #10
    Ja ez meg amúgy a másik hogy szerintem ez olyan mint a benzin hiába van alternativa benzin mindig is lesz.Szerintem HDD is még jó sokáig lesz!
  • grebber
    #9
    Mindenhol azt olvasni szép jó meg minden de életartamúk kisebb.
    Ez mit takar?
  • besetamas
    #8
    Azt ugyan nem tudom, hogy most mennyibe van egy ilyen, de olvastam, hogy
    "Adtron announced a 160 GB SATA SSD on February 20, 2007" by wikipedia
    azért ez már a telhetetleneknek is tűrhető tárhely.
  • 1hengeresVmotor
    #7
    gyorsabb jobb stb minden melette szól szeva HDD :)
    remélem asztali gépekbe is lesz majd idővel mert hiábagyorsabb proci gyorsabb videó kari gyorsabb memória ha a vinyó túl lassú
    asszem csinálni akarnak egy olyan vinyót amiben fash memó van és arról butol a rendszer + pár allkalmazás de inkább akor már az egész hdd-t lekell cserélni :P
    végremár.....
  • LaPalma
    #6
    a dell honlapja szerint ez plusz 450 dolcsi ráfizetés
  • BiG G
    #5
    Persze, hiszen nincs benne motor, és ha épp nincs "lemezhasználat", akkor meg szinte semmit. Hangja sincs a kis aranyosnak... :) És ez csak a kezdet, 1 éven belül meg fog nyolcszorozódni ez a kapacitás, ez holtbiztos.
  • mikloss
    #4
    Nagyon király. Két ilyet beletesznek és meg is van a 64Gb ami már bőven elég. Nemtom mennyit fogyaszthat sokkal kevesebbet mint egy winyó?
  • GVG
    #3
    nem rossz, de még kicsi szegény
    bár laptopba nem gond a 32gb
  • BiG G
    #2
    Amint elterjed nem is lesz olyan drága, szép lassan pedig mindenhol nyugdíjazzák a HDD-ket.

    roli: ezek az elsők 32 gigásak.
  • roliika
    #1
    Nagyszerű. De mennyi az áruk és hány GB-osak ????