Dojcsák Dániel

Átverés az ADSL sávszélesség emelés!

Idén januárban minden eddiginél nagyobb sávszélesség emelést jelentett be a T-Com, illetve később szinte kivétel nélkül a többi szolgáltató is. A rézdrótok minősége és a központtól való távolság viszont úgy tűnik sok szerencsétlen ADSL ügyfélnél a hirtelen öröm után csalódást jelentett. A szolgáltatók nyilvánvalóan tisztában voltak azzal, hogy technikailag lehetetlen mindenhol a reklámokban is szereplő sebesség elérése, de az apróbetűs részre mégsem figyelmeztették ügyfeleiket.

A két elterjedt szélessávú technológia közül korábban az ADSL állt nyerésre, hiszen a kábeltelevíziós szolgáltatók komoly fizikai korlátokba ütköztek a fejlesztések kapcsán. Az egy csillagponton túl sok kábelinternet előfizetőt számláló helyeken gyakran előfordult, hogy a sávszélesség megcsappant ideiglenesen, amennyiben túl sokan túl sokmindent szerettek volna egyszerre letölteni. Ezzel ellentétben a DSL technológia előnye volt, hogy egészen a központig (DSLAM) külön szálakon közlekednek az egyes előfizetők adatai, cserébe viszont komoly jelentősége van az előfizető és a DSLAM közti vonalhossznak.

Hosszútávon, ha a rézdrótosok nem találnak ki valamit, akkor a kábelinternet fog nyerni, hiszen az akár a jelenlegi 10-20 Mbit többszörösét is el tud viselni elméletileg. A DSL pedig a parasztvakításnak is rossz 24 Mbitet is mindössze 900 méteren képes realizálni. A reklámok minden esetben szupergyors internetet ígérnek, ehhez képest számtalan fórumhozzászólás, reklamáció példázza, hogy a kép korántsem ilyen fényes.

Kamu 1 - ÁSZF trükk

Az internetszolgáltatók általában elfelejtik felhívni a figyelmet arra az aprócska tényre, hogy a reklámozott maximális sávszélesség nem gyakorlati maximum, sőt sok esetben még elméleti sem. A biztos pozícióvédéshez viszont már réges rég beillesztettek egy sort az Általános szerződési feltételek közé, ami kimondja, hogy a szolgáltatás minimum sávszélessége mennyi. Az annyi pedig jelenleg egy 8 megabites csomagban 480 kbit, ami közel húszszoros különbség.

A hunyó ez esetben elsősorban a T-Com, hiszen ők szolgáltatják az infrastruktúrát, másodsorban viszont az internetszolgáltató, mert marketing-kommunikációjában ezt elintézi egy "akár" szó beszúrásával. Olvasói tapasztalatok szerint a szerződéskötéskor sem hívják rá fel a figyelmet, így ez innentől kezdve fogyasztóvédelmi kérdés. Ha akarjuk, akkor nevezhetjük a fogyasztó szándékos megtévesztésének. Vajon a mobilszolgáltatók mennyi bírságot kapnának azért, ha azt mondanák, hogy a percdíj akár 16 Ft is lehet, de ha kimész Balatonfűzfőre, akkor a jövő havi számlában 96 Ft szerepel majd?

Klikk ide!

A probléma persze nem újkeletű, hiszen ez a passzus eddig is része volt a szerződésnek, viszont eddig nem érték el a csomagok sebességei a kritikus határokat. A panaszossal pedig egészen addig, amíg a 384-480 kbit minimum érték felett van, nem foglalkoznak. Akkor sem ha az 482, akkor sem ha 8192 helyett mondjuk 5200. A hentesnél is lenne nagy meglepődés, ha kérne valaki "úgy 20 deka sonkát" és három dekát kapna helyette. Egyszerűen ekkora differencia nem tolerálható.

Egy újabb probléma, hogy a varázslatosan jó vállalatok közti kommunikáció miatt az internetszolgáltató nem tudja, hogy az adott ügyfél mekkora távolságra van kábelméterben a DSLAM-tól, még akkor sem ha adott esetben mindkét cég neve T betűvel kezdődik és rózsaszín a logója. A tehetetlen ügyfélnek nem marad más választása, mint önálló kutatómunkába kezdeni és megsaccolni a távolságot. Ehhez a művelethez szerkesztőségünk a lentebb látható, mostanság méltán népszerűvé vált képet, illetve a Magyar Telekom oldaláról lehalászott DSLAM listát és egy útvonaltervezőt ajánl.

Klikk ide!

Klikk ide! Sűrűn lakott területen ez a probléma ritkábban fordul elő elméletileg, de lehetséges, hogy össze-vissza vannak bekötve az ügyfelek a DSLAM-okba és annak ellenére, hogy egy másikhoz közelebb lenne, mégis egy 5 kilométerre lévőbe húzták be anno a rézdrótját. Egy egyszerű példával élve Eger városát szemeltem ki, ahol a három DSLAM közül az egyik a Fellner Jakab utcában van (Líceum épülete mögött, belváros), viszont ettől délre a lista szerint nincs másik. Feltételezzük, hogy a rézdrótok a gyalog tervezett útvonallal vannak a legnagyobb összhangban, így kiderül, hogy a Pacsirta út 20-tól távolabb már felejtős a maximum sávszélesség, hiszen az 900 méter, akik a Pozsonyi úton túl laknak, azok pedig a 8 megabitről is lemondhatnak, mert már elméletileg sem teljesíthető.

Kamu 2 - Hátha nem veszi észre

Sok esetben viszont a gyakorlatilag elérhető sávszélesség is soknak bizonyul. A magas sávszélességek adott esetben határokat súrolnak és sok hibajelentést, riasztást okoznak a központban, amit előbb-utóbb valószínűleg megunnak a mérnökök és szépen leveszik a sávszélességet egy alacsonyabb értékre. Sokan jártak így már az előző emelésekkor is, de több blog és fórumozó jelezte, hogy így járt. Az emeléskor kapott 6-8 megabit szép lassan visszacsúszott 2-3 Mbitre.

A trükk abban van, hogy a felhasználóknak csak egy része képes észlelni a 3 és a 6 megabit közti különbséget, a többiek életük végéig eléldegélnek úgy, hogy azt hiszik azt kapják a pénzükért, amit kértek. Egy rutinos netes mindenképpen használ valamilyen programot adatforgalom mérésre. Személy szerint a Dumeter nevű apróságot ajánlom, ami nagyon jól konfigurálható és észrevétlenül elbújik ha kell. Letöltések közben azonnal gyanút foghatunk, ha mondjuk 900 Kbyte/sec helyett csak 200-zal jönnek a letöltések, illetve nagyon jó eszköz arra is, hogy hamar észleljük ha zombiklienssé változott a gépünk egy kémprogram révén. (Ha nem fut tudtunkkal semmilyen le/feltöltés és mégis folyamatos adatforgalom van, akkor szinte biztos.)

Klikk ide!

Aki pedig igazán biztos akar lenni a dolgában, az időnként futtasson le egy mérést mondjuk az egyik legmegbízhatóbb szélessáv mérőn, a Speedtest.net oldalán. Itt egy 10 Mbites elérésnek körülbelül olyan módon kell majd kinéznie, mint a mellékelt képen látszik. A mérés előtt győződjünk meg arról, hogy semmi nem használja az elérést, se bittorrent, se windows frissítés, sem webrádió.

A szolgáltatók érthető okokból ezeket a méréseket mégsem fogadják el, viszont a T-com üzemeltet egy hivatalos mérőt, ami az ügyfélmodem és a DSLAM közti sebességet méri. Ennek használatához bontani kell a vonalat, igen macerás. Akinek a fenti tesztek viszont alulmúlták a várakozásokat, érdemes ezen is túlesni és utána asztalt borogatni a szolgáltatónál. Minden kedves olvasónak javasoljuk, hogy IT laikus ismerőseiknél is ellenőrizzék le az értékeket. Egy kedves kollégám hivatalos mérése a 8 Mbites előfizetése mellé a következőképp néz ki:

Klikk ide!

A szolgáltató ilyen esetben első körben elhajtja az embert, mivel a minimum garantált érték megvan, viszont némi fenyegetőzés után kénytelenek belátni, hogy az adott címen technikailag sem létesíthető az előfizetett csomag. Ha szerencsénk van, lesznek oly kedvesek, és a hűségszerződés ellenére felbontják a szerződést vagy áthelyezik az ügyfelet egy kisebb (teljesíthető) és egyben olcsóbb csomagba. Ha a korrektség nem erőssége az internetszolgáltatóknak, akkor a felhasználó kell hogy ravaszabbá váljon. Sok sikert!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • btz #188
    És eltelt 9 év és mindig 1 mbps a garantál, ha 10 ha 20 ha 30 megabites netre fizetünk elő :)
  • Fezo #187
    Hello mastadoc

    Megnéztem sőt hozzá is szóltam de sajnos vagy hál isten azt kell hogy lássam hogy többségben vannak azok akik elégedettek ami annyit tesz hogy továbbra is magasról le leszünk szarva a T-Com részéről !

    Nagyon kíváncsi vagyok hogy hogyan alakul majd a szavazás mert eddig nagyon úgy néz ki hogy mi vagyunk a kisebbség (ami valahol jó hír is) de én akkor lennék boldog hogy ha eljutnánk odáig hogy én is arra szavazhatnák hogy elégedett vagyok . . . .
  • mastadoc #186
    Szia! Az gáz.
    Megy a vitassukmeg.hu-n a kérdés. Elég érdekes a szavazás állása. Ajánlom mindenkinek a fórumot!
  • Fezo #185
    Hello és köszönöm az infót

    De valami nem klappol mert nem jön be semmi csak annyit ír ki az IE és a FF-is hogy időtúllépés miatt a kapcsolat megszakadt de nem jön be semmi
  • mastadoc #184
    Nos a böngésződbe pötyögd be ezt->192.168.2.1 Ha SMC routert használsz akkor a jelszó smcadmin. Nem akarlak elszomorítani, de a router a logjában kb 2 perc eseményeit menti el automatikusan (vagy több attól függ, h mennyi minden történt veled) szal firefox 1 ablak router másikban netezel és néha rápislant a logra és szomorú :(
  • Fezo #183
    Ok ez ideág rendben van de hol van maga ez a routeros rész ? Valahol a vezérlőpult felé ?
    Mert nekem kb. 2 éve egy szaki beüzemelte a routert és azóta már vagy 30x telepítettem újra a gépet .

    Én naív azt hittem hogy csak fogom összedugdosom a modemet a routerral aztán lehet osztogatni ide oda
    (a franc se gondolta hogy azt még konfigurálni is kell)

    na szóval ha megsúgnád hogy pontosan mit és hol akkor azt megköszönném mert akkor utána már küldöm is be a log-ot a szolgáltatómnak hogy küldjék tovább a T-kamu nak :D
  • mastadoc #182
    Szeva! Ez a reklám nagyon ül!

    A routerben az advanced setup/status lap leagalján a network log címszó alatt sok hasznos info!
  • Fezo #181
  • Fezo #180
    Hello

    Van routerem de gőzöm sincs hogy hogyan lehet „ott” vagy „miben” megnézni amit mondtál , de érdekelne a dolog mert mint további „bizonyíték” a T-com felé még jól jöhet

    Jó 5letnek tartom a mini designes weboldalt !!!! sőt akár saját fórumot is csinálhatunk rá ahol aztán mindenki a saját stílusa és kedve szerint elmondhatja a véleményét a T-comról mindenféle moderálás nélkül

    Egyértelműen nézni fogom a vitassukmeg.hu oldalon is a fejleményeket
  • mastadoc #179
    Ja a vitassukmeg.hu-n csak jövő héttől lesz fönt a kérdés!