Napi Online

Internetes szupermikrohitel

A világháló legújabb őrülete, a közösségi site lehetővé teszi, hogy olyanok is ismerőssé váljanak, akik csak ezen a webhelyen keresztül találkoznak egymással. Ebből pedig kisebb-nagyobb kölcsönök is adódhatnak.

Az Egyesült Államokban élő Ann Brown és a hondurasi Maria Matinez soha életükben nem látták egymást, mégis van egy üzleti kapcsolatuk: Brown ötven dollárt adott kölcsön Martineznek egy 400 dolláros "hitelcsomag" részeként, amelynek segítségével a harmadik világban élő hölgy el tudta indítani ruhaboltját.

A dolog ma már a visszafizetési periódusnál tart, a hitelfelvevő részletekben törleszti a kölcsönt azon a webhelyen, a kiva.org-on keresztül, amelyen át hozzájutott a szükséges pénzhez. Brown asszonyság elmondása szerint saját táskaüzletét baráti kölcsön igénybevételével tudta elindítani, ezért gondolta úgy, beszáll az újfajta hitelezésbe. És a példák sora folytatható. Akár egy 500 dolláros hitel segítségével egy ugandai özvegyasszony felpörgethette halkereskedését, amely talán nem vált világraszólóan profitábilis üzletté, de annyit azért hoz a konyhára, hogy a hölgy iskoláztatni tudja a gyermekeit, vett két tehenet és öt kecskét, továbbá megtakarítási számlát nyitott a helyi bankban.

A Kiva szó swahili nyelven egyezséget, egységet jelent, a kiva.org célja pedig az, hogy felhasználja a közösségi oldalak azon képességét, hogy a rajtuk bemutatkozó személyek elég bizalmat kelthetnek másokban ahhoz, hogy azok pénzt adjanak nekik kölcsön. Így akar filléres hiteleket irányítani a fejlett világból a fejlődő országokba, olyan kölcsönfelvevőknek, akik enélkül nem jutnának külső forráshoz.

A site-on megjelenő tengernyi személyes bemutatkozás és üzleti terv alapján bárki kiválaszthatja a neki tetszőt és akár 25 dollárral hozzájárulhat az ahhoz kapcsolódó hitelkérelemhez. Az átutalások díjmentesek, a kamat viszonylag alacsony és a visszafizetés részletekben történik. Ehhez ugyanakkor minimális kockázat társul: a Kiva megalakulása után néhány hónappal már 200 ezer dollárnyi hitelt kezelt, amelyet 450 hitelfelvevő ügyfél között osztott szét, és egyelőre egyik üzlete se dőlt be - derül ki a Business Week cikkéből.



A Kiva ötlete a Stanford Business School két diákjától, Matt és Jessica Flannerytől származik, akik Kelet-Afrikában tanulmányozták a mikrohiteleket nyújtó alapok működését. Kutakodásuk közben azt találták, hogy ezek az intézmények bankoktól szerzik azt a pénzt, amelyet azután szétosztanak ügyfeleik között, s saját kölcsöneik után nem ritkán 12 százalékos vagy még magasabb kamatot fizetnek. Mivel a hitelfelvevőknek ezenfelül még egy rakás adminisztrációs költséget is állniuk kell, nem ritka, hogy végül 35 százalékos kamatot kell kitermelniük.

Matt Flannery ismerte azokat az amerikai és európai site-okat - prosper.com, zopa.com -, amelyek országokon belül segítik a mikrohitelezést, így jutott nejével arra a következtetésre, hogy ezt pusztán globalizálni kell, s máris létrehozhatnak egy olyan rendszert, amelyben a szokásosnál jóval alacsonyabb kamat mellett juthatnak kölcsönhöz a fejlődő világ mikrovállalkozói. Az elmúlt időszakban elég jó hírnévre tettek szert, még igazán pénzes emberek is kezdenek fantáziát látni a dologban, minthogy volt olyan 100 dolláros kihelyezés, amelyre 120-at kapott vissza a kölcsönadó.

A kockázatkezelés pedig egyszerűen önműködik: az afrikai özvegy hölgyek hogy, hogy nem simán megkapják, amit kérnek, míg a közép-amerikai férfiaknak csekélyek az esélyeik. Ezt látva a Kiva menedzsmentje most azt tervezi, hogy kialakítja a magasabb kockázatvállalásért magasabb hozamot ígérő konstrukciókat, igaz, a piaci tapasztalatok hosszabb távon úgy is elrendezik a bizalmi viszonyokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cactus #6
    Áttanulmányozom ezt az oldalt, inkább itt adnék kölcsön mint hogy donateljek valami baromságra :)
  • NEXUS6 #5
    Nekem az tetszik hogy a németeknél valamelyik városban saját "pénzt" adtak ki (gyakorlatilag kedvezményre jogosító kupon, pl mint valami utalvány, csak általánosan használható), amivel csak ott helyben tudsz fizetni, viszont így jobban jössz ki. Így próbálják a helyi vállalkozásokat segíteni.

    Szerintem tök jó ötlet.
    Manapság már van olyan számtek kapacitás, hogy minden közöségnek lehessen saját pénze.
  • Tetsuo #4
    Ha beindul, a bankok biztos számolják, h mekkora pénzforgalomtól esnek el.. és mindent megtesznek ellene.
  • Tetsuo #3
    Ez az éetben is így van, a hosszabb ismeretség, beszélgetések alapján már lehet dönteni.. és nem nagy összegekről van szó.
    Az egész a bizalomról szól ,amjd meglátjuk mi lesz belőle, olyan mint az újságvásárlás (jobb helyeken), rajtad múlik h bedobod-e a pénzt v csak elveszed az újságot.
  • dotkom #2
    ez tok jo, csak nem tudom mennyire biztositek ez a site. az interneten barki kiadhatja magat barkinek, es kerhet kolcsont csak ugy, amit aztan sose fizet vissza....