Hunter

Irán készen áll a világűr meghódítására

Irán készen áll a világűr meghódítására, állítja az Aviation Week & Space Technology magazin. A szakértők azonban inkább a nukleáris program továbbvitelét sejtik.

A riport Irán Nemzetbiztonsági és Külpolitikai Bizottságának elnökét idézi, aki szerint országa hamarosan saját hordozórakétájával saját műholdját fogja pályára állítani. A bejelentés a szakértők körében nem okozott különösebb meglepetést, azonban többekben felmerül a kérdés, hogy az iráni Shahab-3 rakétán alapuló rendszer, melynek hatótávolsága 1300-1600 kilométer, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétaként is bevethető.

A Jane's haditechnikai magazin szerkesztője, Doug Richardson szerint Irán elsősorban felderítésre használja majd új képességét, mellyel felmérhetik a számukra fenyegetést jelentő Izrael adottságait az űrből.



A brit King's College katonai szakértője, Bhupendra Jasani úgy véli, ezzel megoldódna a kémrepülők nehézkés bejuttatása, hosszú távon pedig a felküldött műholdak nagy segítséget nyújtanak a célpontokkal kapcsolatos információszerzésben, amennyiben Irán valóban komolyan gondolja nukleáris képességeinek fejlesztését. A kilövő eszközzel pedig nem nagy kunszt egy robbanófej célbajuttatása, taglalta Jasani a New Scientist magazin hasábjain.

Ez utóbbit erősíti meg az Aviation Week spekulációja is, mely szerint a műholdak fellövésére szánt eszköz akár interkontinentális ballisztikus rakétává is alakítható, amivel már 4000 kilométeres távolság is áthidalható. A fegyverkezésnek legfeljebb a rakéta kapacitása szabhat határt, egy első generációs nukleáris robbanófej - elvileg ennek gyártására lehet képes Irán - nehezebb, mint egy kis felderítő műhold, így a rakéta hatótávolsága jóval behatároltabb. A kilövési technológia tökéletesítése szintén időbe telik, a feltételezések szerint a Shahabot több új fokozat hozzáadásával teszik képessé a rakomány pályára állításához szükséges sebesség eléréséhez.

A fentiek összehangolása korántsem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák, jegyezte meg Richardson, aki a hatvanas években a kudarccal záruló ELDO projekten is dolgozott, ami egy, a brit Blue Streak interkontinentális ballisztikus rakéta alapjaira épülő, francia második és német harmadik fokozattal ellátott európai hordozórakéta lett volna.



A szakértőknek van némi hasonlítási alapjuk, 1998-ban ugyanis Észak-Korea próbált műholdat pályára állítani a Shahabbal azonos méretű Taepodong rakétájukat használva első fokozatként. A koreaiak ezt egy Scud rakétával toldották meg második fokozatként, a harmadik pedig egy szilárd hajtóanyaggal üzemelő rakéta volt, a kísérlet azonban nem hozott sikert.

Összességében azonban a szakértők jóslata szerint Irán felül fog emelkedni a kezdeti technikai problémákon, az USA Védelmi Hírszerző Ügynöksége (DIA) 2015-re várja Irán első működő 4000 kilométer feletti hatótávval rendelkező interkontinentális ballisztikus rakétáját, ami az ország nukleáris programjával együtt már némi aggodalomra ad okot.

Jasani szerint a legnagyobb gond az, hogy az ilyen jellegű fejlesztéseket kontrolláló egyezmények egyike sem képes fellépni az atomfegyverek terjeszkedése ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SHARK13 #205
    Jajj,hallottátok tegnap a Kúrcsányt a TV-ben? Zéró tolerancia a rasszizmusnak... Be ne zárják ezt a helyet?!? Vagy le ne b*sszon az admin engemet? Ez is rasszizmus ám,hogy a fehéreknek nem szabad kimondani a gondolataikat!!!!!
  • Epikurosz #204
    Ott a pont! :-)
  • SHARK13 #203
    Izraelre irigykednek sokan,mert ők jól csinálják a politikát. Okosak és ügyesen manővereznek és mernek erőt használni ha kell.
    Apartheid rendszer? Nagyonis jól van az. Majd nézd meg a vén európát 10-20 év múlva...elözönlenek minket a fekák (már több mint 30 millió van itt) és anarchia lesz. Izraelben meg rend!
  • Epikurosz #202
    Nekem nincs jó véleményem Iránról, de Izraelről sem.
    Izrael egy apartheid alapokon álló állam, amely ráadásul kétes ügyleteket támogat a világon. Féllegállis üzeltekre gondolok, amelyek célja más államok nemzeti vagyonának megcsapolása, és az így szerzett források felhasználása az izraeli védelmi, ill. támadó jellegű kiadások finanszírozására. Nem véletlen, hogy egy nemrég elvégzett BBC közvéleménykutatás szerint a világbékére a legnagyobb eszélyt Izrael jelenti, őt követi Irán.
  • AranyKéz #201
    Azért lehet Izraelnek atomja, mert ott nem egy hőbörgő vallási vezető van hatalmon aki félpercenként ellenállhatatlan vágyat érez arra hogy elpusztítsa az Egyesült Államokat és/vagy Izraelt és/vagy Európát.
  • SHARK13 #200
    Ha nem lennének atomfegyverek,akkor egyszerű anyagcsatában legyőzhetnék Izraelt. Az eddigi háborúkat azért nyerték meg,mert gyors lefolyásúak voltak és sokkal jobban képzettek a katonáik. De ne feledd,a 73-as háború majdnem Izrael végét hozta. Nem sokon múlt.
    Namármost az arabok is tanultak és több a harcos is,mint anno. Ha egy fokkal szervezettebek és jobban kihasználják a rendelkezésükre álló korszerű fegyvereket,bizony nagy gondot jelentenének. És ha elég ideig fenntarták a nyomást akkor a zsidók vesztésre fognak állni.
    Atomfegyverek nélkül a több tank,több puska megfelelő irányítással bizony legyőzheti a jobb repülőgépeket...
  • Epikurosz #199
    Apropó:
    Izraelnek miért lehet atomja?
    Nem lenne egyszerűbb aláírni egy atomfegyvermentesítési egyezményt ott, a Közép-Keleten?
  • SHARK13 #198
    Iránnal az a baj,hogy a sokkal egyszerűbb és ezért kevesebb hi-tech igényű középhatótávolságú rakéta is elég neki...de szerintem az se lenne százas,mert próbalövészet kell,próbarobbantás kell,zavarási tesztek és elhárítás kell...
    Abban viszont ugazad van,hogy ők a fanatizmusuk miatt nem törődnek ilyenekkel. Nem katonai erő kell nekik,hanem csak a gyilkolás. Arra meg össze tudnak ütni valamit pár év múlva. Kérdés,hogy működik-e?
    Remélem a zsidók nem hagyják,és lebombázzák őket a picsába...
  • SHARK13 #197
    Csakhogy India nem áll embargó alatt és az emberei szabadon tanulhatnak sok országban. Iráni állampolgár meg vagy 20 országban nem tanulhat. (egyébként jól van ez így)
    Nagyon megnézném,hogy egy atomfegyvereket is használó háborúban milyen lenne a megbízhatósági aránya a Paki vagy Indi rakétáknak. Persze jónéhány működne,de korántsem mind. Volt egy tanulmány a Jane's-en,hogy a hadrafoghatóság olyan 60-65% körül mozoghat. Maga a bomba működőképes,de a rakéták elég rossz állapotban vannak,mert piszkosul drága őket üzemben tartani. Légibombákkal többre mennének.
  • Epikurosz #196
    Indiának