Gábor Zoltán

Panasonic Lumix DMC FZ50 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 10,1 megapixel (3948 x 2736)
Optikai zoom: 12x (35-420 mm)
Videorögzítés: 848 x 480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2", 207 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC
Energiaellátás: Lítium-ion (710 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 160 000 Ft
Egy kimerítő teszt erejéig nálunk járt a méltán népszerű Panasonic Lumix DMC-FZ30 utóda, az FZ50 bridge kamera. Küllemében nem történt komoly változás és kérdéses, hogy a belbecs a kamera előnyére vagy hátrányára változott. Hamarosan kiderül...

Külső kialakítás

Mint azt említettem és látható, az FZ50 küllemében nem történt komolyabb változás. Az új gép méretei milliméterre megegyeznek elődjével, tehát a cég még a kisebb átalakításokkal sem vesződött, egyszerűen tovább használják a már bevált FZ30 vázat. Súly tekintetében is hasonló a dolog, csupán pár gramm az eltérés a két gép között. Az FZ30 külsejével sem volt sok probléma, így a Panasonic élt az "ami jó azon minek változtatni" mondással. Az új gép is elérhető szürke illetve fekete színben, ráadásul a szürke nem is áll olyan rosszul ennek a masinának. Persze azért feketében az igazi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyik lényeges módosítás a menüvezérlő gombok közepén található "SET" kapcsolót érte. Ez a kapcsoló az FZ30-on nem volt megtalálható, a jobbra mutató nyíl gomb helyettesítette. A másik változás az új "FUNCTION" kapcsoló megjelenése. Kicsivel vastagabb szemkagylót is kapott az új gép, így a fotózás kényelmesebb lehet. A markolat méretes és kényelmes, gumi borítása jó szolgálatot tesz a meleg napokon. Az exponáló gomb helye és billentése megfelelő, a két kontrolltárcsa is tökéletes helyen van. A módtárcsa méretes és határozottan működtethető, véletlenül nem lehet átállítani.

Kezelőszervek

A Panasonic kompaktok kezelése az idők során igazán letisztulttá és egyszerűvé vált. A gépeken nem találunk sok kezelőszervet, de ezekkel mégis könnyen és gyorsan használhatjuk a gépeket. Így van ez az FZ50 esetében is. A gép tetején, a módtárcsa társaságában találjuk a bekapcsoló gombot, illetve a stabilizátor és a sorozatfelvétel kapcsolóját. Az objektív oldalán mindössze a fókusz működéséért felelős dolgokat találjuk, amik nagyon kényelmesen kezelhetők. A többi kezelőszerv - összesen négy gomb és a menüvezérlő kapcsolók - mind a gép hátoldalán találhatók.

Meglepő, hogy más gyártóktól eltérően a Panasonic ilyen kevés kapcsolóval is egyszerű és kényelmes kezelést képes produkálni. Természetesen a menüvezérlő gombok is másodlagos funkciókkal bírnak, és találunk a gépen egy "FUNCTION" nevű gombot, amivel a fotózásért leginkább felelős paramétereket tudjuk változtatni, a menüben való mászkálást elkerülve. Nem kis dolog, hogy a vázon két vezérlőtárcsát találunk. Az egyiket a markolat elején találjuk, melyet egyedi módon a középső ujjunkkal kezelhetünk. Mivel elég távol esik az exponáló gombtól, kényelmetlen a mutató ujjunkkal nyomogatni. A másik a váz hátoldalán található.

Kijelző

Furcsa módon az FZ50-re a gyártó nem erőltetett egy manapság divatos 2,5" vagy netalán 3"-os LCD kijelzőt, hanem maradtak az FZ30-nál használt 2"-os kijelzőnél. Ez 207 000 pixeles képfelbontást kapott és természetesen megtartotta kihajtható, forgatható tulajdonságait is, sőt az FZ50 kijelzője immár 180 fokban kihajtható. A beépített elektronikus kereső képátlója 0,44", képfelbontása 230 000 pixel. Használata erősen ajánlott, hiszen kevesebbet fogyaszt a nagy kijelzőnél, és valamivel szebb képet is vetít. Összességében nem volt semmiféle problémám a kijelzőkkel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Áramellátás

Lítium-ion akkumulátor felel a gép működtetéséért, mégpedig egy 710 mAh-s példány. Ezzel az akkumulátorral az új Venus Engine III-nak köszönhetően - a CIPA mérései szerint - akár 360 képet is készíthetünk egyetlen feltöltéssel. Ez 29%-os teljesítmény növekedést jelent az FZ30-hoz képest. A gyártó természetesen a gép csomagolásában egy hozzá való töltőt is mellékel.

Menürendszer

Már dicsértem a Panasonic gépek egyszerű és gyors kezelhetőségét, és erről a menürendszer is tehet. Érthető, gyors, színes, de mégsem csicsás menüt találunk az FZ50-ben. Mind a főmenü, mind a "FUNCTION" billentyűvel előhívható gyorsmenü megállja a helyét a mai világban. Egyedül talán a memóriakártya formázását kellett sokáig keresnem a menüben, hiszen azt csakis akkor hívhatjuk elő, ha lejátszás módba kapcsoljuk a gépet, ami végül is érthető. Komoly, "Bridge" kamerához hűen a menüben rengeteg extra funkciót találunk, a komolyabb fotósok lubickolhatnak a rengeteg beállítási lehetőség között. Természetesen a menü magyar nyelven is képes kommunikálni.

Beállítások, üzemmódok

A masinát alig 1 másodperc alatt üzemkész állapotba lehet hozni, azaz igen gyors a bekapcsolás. Szerencsére a gép sebessége ezután sem lassul le, gyors a menü és az élességállítás, talán a képek betöltése lehetne kicsivel gyorsabb, de ez sem vészes. Elégtelennek tartom viszont a gép legrövidebb lehetséges záridejét. Egy ilyen felsőkategóriás gépnél minimum 1/4000-et elvárnék, de sajnos be kell érnünk 1/2000-del. A lehetséges leghosszabb záridő 60 másodperc, ami kategóriájában megfelelő érték.

Az érzékenységet természetesen a mai divathoz igazodva az egekig emelte a cég. A köztudottan kissé zajos érzékelő miatt rossz hírű FZ30 legmagasabb választható ISO-érzékenységére is rádobtak egy lapáttal, így akár ISO3200-at is használhatunk, amellett, hogy nem változott az érzékelő fizikai mérete, de növekedett a képfelbontás. Alacsony érzékenységen (ISO100) jól dolgozik a Venus Engine III LSI zajszűrő rendszere. ISO800-nál már erősödik a zaj, de még használható. ISO1600-at csak akkor használjunk, ha muszáj. ISO3200-nál a Venus Engine zajszűrő rendszere totálisan eltávolítja az összes zajt és részletet a képről, így használata kérdéses. Mindenesetre elmondható, hogy ISO3200-ban sem zajos az FZ50 képe (igaz, túl sok részlet sem marad).

Klikk ide!
Zajteszt

A fénymérésre Multiple, középre súlyozott illetve spot módokat használhatunk. Fókuszmezőkből maximum 9-et használhatunk, de lehetőség van három, illetve egypontos nagysebességű autófókuszt használni. Beépített AF segédfény segít az autófókusz rendszernek kevés fényben élesíteni. Összesen 16 előre eltárolt témamóddal fotózhatunk, ha esetleg nem lennénk elég jártasak az automata, vagy P, A, S illetve M mód használatában.

A fehéregyensúlyt automata módban, vagy négyféle előre eltárolt témával használhatjuk, illetve lehetőség van két saját WB definiálására is. Továbbá a fehéregyensúly finomhangolásra is lehetőségünk van, ha extrém fehéregyensúly beállításokkal szeretnénk fényképezni. Természetesen különféle színeffektekkel is módosíthatjuk fotóinkat, illetve lehetőség van a kontraszt, az élesség, a szaturáció és a zajszűrés hangolására is.

Speciális funkciók

Az FZ50 egyik nagy erőssége, hogy a RAW formátumot támogatja (a TIFF formátum elmaradt), így kedvezve a komolyabb szándékú felhasználóknak. Háromféle oldalaránnyal is dolgozhatunk, a kompakt standard 4:3 mellett, a 3:2 és a 16:9 is elérhető. A gép irányszenzorral is fel van szerelve, az álló formátumú fotókat már visszajátszás módban állva láthatjuk. Négyféle színeffekt is rendelkezésünkre áll: meleg, hűvös, fekete-fehér és szépia.

Manuális fókuszálásnál választhatunk, hogy csak a kép közepén jelenjen meg egy nagyított rész, vagy a teljes képmezőt kitöltse, de akár ki is kapcsolhatjuk a nagyítást. Az objektív bal oldalán lévő fókuszmód-kapcsoló MF (kézi) állásánál egy külön gombbal aktiválhatjuk egy-egy pillanatra az autófókuszt, ha épp úgy alakulna a helyzet.

Optika

Az optikán nem változtatott semmit a cég. Természetesen továbbra is nagy fényerő és Leica minőség jellemzi. A 35 mm-es ekvivalens értékre átszámolva 35-420 mm-es zoomátfogással bíró objektív fényereje wide állásban f2,8, míg tele állásban kiemelkedően jó, f3,7. Ez az átfogás 12x optikai nagyítást jelent. Az objektív kívül teljesen mozdulatlan, azaz zoomoláskor hossza nem változik, sőt az élességet is belül állítja, így a különféle átmenetes, vagy polárszűrők használata egyszerű.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

A 14 lencsetagból álló objektívet 11 csoportba rendezve készítették el, melyből három aszférikus lencsetag. Egy kis trükkel a 12-szeres optikai zoomot a CCD középső részépnek kihasználásával 21,4-szeresre lehet növelni, de természetesen a képméret csökkenésével, ami jelen esetben 3 megapixeles felbontást jelent. A beépített optikai képstabilizátor (MEGA O.I.S.) remekül végzi a dolgát, akár 2-3 blendével rövidebb expozíciókat tesz lehetővé.

Érzékelő

A cég egy 1/1,8" méretű, 10,1 megapixeles CCD képérzékelőt épített az FZ50-be. A maximális képméretek oldalaránytól függően a következőképp alakulnak: 3648 x 2736 (4:3), 3584 x 2016 (16:9), 3600 x 2400 (3:2). A CCD dinamikatartománya még mindig nem a legjobb, azért igazán remek részletességet, színhűséget láthatunk a fotókon. A zajszűrést az új motor remekül végzi, ráadásul az objektív színhibáival sem találkoztam. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó képminőséget produkál majd az FZ30 testvére, pláne mikor egy amúgy is zajos képérzékelőre zsúfoltak rá még kétmillió képpontot. Ezzel megemelem a kalapom a Venus Engine III előtt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Tele állásban készített képek

Vaku, éjszakai mód

A fényképezőgépbe épített vaku manuálisan nyitható. Fényereje kitűnő, wide állásban 7 méterig, tele állásban 5,3 méterig hatásos. Automata, vörösszemhatás-csökkentő és lassú szinkron módban is használhatjuk, továbbá fényerejét manuálisan +/- 2 EV-kompenzációval állíthatjuk. A gép tetején lévő vakupapucsba a DMW-FL500, illetve DMW-FL360 rendszervakukat illeszthetjük. Belső térben, vaku nélkül helyesen exponált a gép, bár az automatika ISO800-as érzékenységet választott, így zajos lett a felvétel. Éjszakai módban szintén helyes expozíciók születtek, egy hajszállal exponálta túl csupán a wide felvételeket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű, illetve tele állásban készített éjszakai képek

Makrózás

A Panasonic masinák általában remek makroképességgel bírnak, így van ez az FZ50 esetében is. Wide állásban a legközelebbi tárgy 5 cm-re lehet, míg tele állásban 2 méterről kell megpróbálnunk fókuszálni. Javasolt ilyenkor manuális fókuszállással dolgozni, hiszen az erre való gyűrű jelentősen megkönnyíti a munkát, ráadásul egyetlen gombnyomással manuális fókuszállás közben is bekapcsolhatjuk az autófókuszt, kvázi a gép által is leellenőrizve beállításunkat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrofelvételek, illetve vakuval, és vaku nélkül készült beltéri fotók

Sorozatfelvétel, videórögzítés

Sajnos a gép sorozatfelvételi képessége gyengébb lett az elődhöz képest, csupán 2 kép/másodperces sebességgel készíthetünk felvételeket egymás után. Legjobb minőségben 3, míg standard tömörítéssel 5 kép erejéig exponálhatunk, utána egy hosszabb mentési folyamat veszi kezdetét. Videó módban viszont az FZ50 a király, 848 x 480 felbontású, wide VGA felvételeket készíthetünk, 30 kép/másodperces sebességgel, melyek szélesvásznú kijelzőkön is remekül mutatnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek

Összegzés, személyes benyomások

A Panasonic ismét bebizonyította, hogy immár helye van a piacon. Az FZ50 kategóriájában jelenleg az egyik legkomolyabb, legjobb képminőséget és legtöbb szolgáltatást nyújtó 10 megapixeles bridge gép lett. Akár a családosok kitűnő "all round" gépe is lehet, mellyel mind a családi eseményeket, mind a nyaralásokat, bulikat megfelelő minőségben örökíthetik meg, de a fotóamatőrök sem fognak csalódni az új Panasonic bridge gépben, hiszen remek teleobjektívjével, vagy makroképességével sok boldog pillanatot szerezhet tulajdonosának.

Könnyű kezelésével, kényelmes markolatával, rengeteg extra szolgáltatásával mindenki örömét lelheti ebben a masinában, és az új képfeldolgozó processzorral már az elődnél olyan sokat kritizált képzaj sem annyira zavaró. Kár, hogy csökkent a sorozatfelvétel sebessége, és kár, hogy még kissé drága, de pár hónap múlva ez utóbbi probléma biztosan megoldódik, és sok karácsonyfa alatt ott viríthat az FZ50.

Előnyök, hátrányok
+ képminőség
+ fényerős, remek objektív
+ jó videó felvétel
- lassú sorozatfelvétel
- 1/2000 legrövidebb beállítható záridő

A fényképezőgépet a Panasonic Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alfie #55
    Sziasztok!
    FZ50-hez szeretnék magyar (vagy angol) nyelvű CD-t. Tehát nem használati útmutatót, hanem a szoftvereket tartalmazó CD-t. Japánban vettem a gépet, és nincs hozzá emberi nyelvű progi. Nagyon megköszönném, ha valaki feltöltené egy általam megadott FTP címre! Írj emailt kérlek!
  • dioo #54
    Üdv! beletartott egy ideig, mire megtaláltam, a panasonic honlapján tényleg fentvan, de az ügyfélszolgálat kapcsolatok részénél keresd, ott, ahol a kapcsolat e-mailben rész van, ott az összes magyarországban forgalomba hozott gép fentvan! Sok sikert!!
  • babajaga #53
    A Panasonicnak van lencsemozgató optikai stabilizátora.
  • Gabo #52
    Neked kell döntened. Nézd meg, hogy melyik miben jobb és válaszd azt, amelyik inkább megfelel az elvárásaidnak. Mind a két gépnek vannak olyan dolgai, amiben kicsit jobb a másiknál, másokban meg kicsit rosszabb.
  • becus86 #51
    Hello!
    Nah akkro msto meiylket: FUJI FinePix S9600 vagy PANASONIC Lumix DMC-FZ50???
  • multec #50
    Szia! A használati útmutató letőlthető/ magyarul is/ a panasonic honlapjáról. Üdv Attila
  • colos01 #49
    sziasztok valakinek nincsen magyarnyelvű leírása fz50-hez vagy fz30-hoz?
  • adobepremiere #48
    Saját fotók a minap!


    http://photomax.komendante.fotoalbum.hu/
  • adobepremiere #47
    Egy megalkuvást nem ismerő teszt a fényképezőgépről!

    Link:

    http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_fz50-review/
  • G_ArchAngel #46
    Azért legalább Te jól szórakoztál:)

    Jó gép ez, csak batár nagy, remélem az utódja kicsit komfortosabb lesz, mert ezt kezelni bonyolultabb, mint egy PSP-t...