Specker Balázs

Universal: a YouTube és a MySpace is jogsértő

Az Universal Music vezérigazgatója felemelte szavát, amiért - állítása szerint - a népszerű YouTube és MySpace oldalak megsértik a szerzői jogi törvényt azzal, hogy közzéteszik a kiadó művészeinek videoklipjeit.

"Úgy véljük, hogy ezek az új vállalkozások megsértik a szerzői jogokat és dollárok tízmilliótól fosztanak meg minket" - fejtette ki álláspontját Doug Morris Universal-vezérigazgató befektetőinek egy Pasadenában tartott értekezleten. "Az, hogy miként járunk el e vállalatokkal kapcsolatban, nemsokára kiderül" - tette hozzá Morris.

Egy magát megnevezni nem kívánó, állítólagos közeli forrás szerint az Universal és a YouTube közötti egyeztetések kudarcba fulladtak, és a lemezóriás egy kereset benyújtását helyezte kilátásba az amatőr videós oldal ellen, amennyiben nem tudnak egyezségre jutni még a hónap vége előtt - értesült a The Mercury News. A MySpace az elmúlt három évben a fiatal zenészek és bandák valódi promóciós eszközévé nőtte ki magát. A kis és nagy lemezkiadók közül sokan külön MySpace-es weblapokat hoztak létre zenekaraik számára, melyeken az érdeklődők ingyen belehallgatnak a művészek dalaiba.

Tavalyi elindulása óta a YouTube hihetetlen népszerűségre tett szert. A kereskedelmi forgalomba került klipek - némely kiadói engedéllyel - szintén megtalálható az oldalon. A videós cég nemrég külön márkajelzett csatornákat és videókat hozott létre, melyeken keresztül a hirdetni vágyók elhelyezhetik reklámjaikat az oldalon. A Warner Bros. Records e szolgáltatáson keresztül promotálta Paris Hilton debütáló lemezét is. A Capitol Records eközben megjelentette a The Vines, a Cherish, valamint az OK Go klipjeit a YouTube-on.

A zeneipar szereplői közül tehát többen is inkább a lehetőséget, mint a veszélyt látják ezekben az oldalban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #19
    jogos az univerzal érvelése, hacsak magamat nézem, százezreket költöttem volna el 320x240es, kockásodó, 64kbites hanggal rendelkező klippekre, ha nem lenne a youtube... de ott ugye ugyanez ingyen van fent ;)

    na, elmennek a *****, barmok!
  • HJPOWER #18
    Ba***a meg magát az összes jogvédő és az összes hozzájuk csatlakozó!
  • Inquisitor #17
    Nem mindenki hülyült még meg:
    Warner gives music videos to YouTube
    Stumps Universal in viewing wrangle
  • HappyBoy #16
    le az összes videjóval! éljen bush, meg a legitimitás!
  • Oldern the 1st #15
    Nem értem a kiadókat: a videóklipek mindig is az adott zenekar népszerűsítésének céljából készültek - mióta probléma az, hogy ezek a reklámanyagok szélesebb közönség számára is elérhetőek?
  • lextat #14
    Minden jót megkell próbálni tönkretenni
  • Adenoma #13
    Hajrá Zeneipar, ha így folytatjátok, akkor azért sem veszek meg 1 darab cd-teket sem.

  • GodBadka #12
    Most mi van? A videóklippek nem pont azért készülnek, hogy reklámozzák a szart amit az "előadóik" alkottak? Nekik kellene fizetniük az reklámért.
  • bugger #11
    Na igen, ezeknek az bassza még mindig a csőrét, hogy nem egyenesen nekik utalják mindenki fizetését. Bár akkor is biztos rinyálnának.
  • mousee #10
    Szerintem az b.ssza a csőrüket, hogy így a kezdő eggyüttesek nem rajtuk keresztül reklámoztatják magukat... (mi a francnak nekünk kiadó ha ott a youtube? címen)

    És persze így a kiadók jelentős pénztől esnek el. Ez itt a baj.