Gyurkity Péter

Intel: 32 magos chipek 2010-re

Ázsiai források szerint a processzorgyártó az évtized végére 32 magos fejlesztésekkel jelentkezik majd, amelyek révén 15-szörös teljesítménynövekedést remélnek. A cég ráadásul visszavette a vezetést a tengerentúli PC-piacon.

A hírről a TG Daily számolt be saját forrásaira hivatkozva. A lap szembeállítja az állítólagos tervet az öt évvel ezelőtti elképzelésekkel, amikor még 20 GHz-es processzorokról álmodoztak - ez a jelenlegi technológiával megvalósíthatatlan, az órajelet fel kell áldozni a teljesítmény oltárán. Jönnek azonban a 32 magos szerverchipek, amelyek az évtized végére készülhetnek el.

Az elképzelés szerint ezek a mai szemmel hihetetlenül gyors - és elfogadható étvágyú - erőművek a hamarosan megjelenő négymagos processzorokból nőnek majd ki, mégpedig több ilyen négyes egység összekapcsolásával. A Gulftown kódnéven jelzett chip egészen pontosan nyolc ilyen egységből állna, amelyek 3 MB közös harmadszintű gyorsítótáron osztoznának, ám mindegyikük behozná a képbe saját 512 KB másodszintű cache-ét. Az egyes lapkákat egy úgynevezett "gyűrűs architektúrával" fognák össze, amelyről azonban részleteket nem tudunk meg.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy 2010-re a 32 nanométeres gyártástechnológia veszi majd át elődei helyét - hacsak nem jön közbe valamilyen előre nem látható probléma. Igaz, azóta - ha igaz a hír - a vállalatnál némileg lejjebb adták, hiszen egy tavaly novemberi interjúban Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója akár a 128 magos processzorok megjelenését is elkép­zel­he­tő­nek tartotta valamikor a következő évtized elején, míg a csík­széles­ségben a 12 nanométert jelölte ki határnak. Jelenleg azonban még a Gulftown megvaló­sulásától is messze vagyunk, felesleges lenne tehát talál­gatásokba bocsátkozni.

Időközben a gyártó visszavette a vezetést az amerikai PC-piacon, legalábbis ami a frissen eladott személyi számítógépeket illeti. Június hónapban ugyanis az összes eladott konfiguráció 51,2 százalékában dolgozott Intel chip, míg az AMD processzorok aránya 57,4-ről 48,5 százalékra esett egy hónap alatt. A felmérést elvégző Current Analysis az olcsó noteszgépek tömeges terjedésével magyarázza a változást, amit jól mutat, hogy az - esősorban olcsóbb - asztali konfigurációknál továbbra is a kisebbik gyártó vezet 73 százalékos részesedéssel, ami nem kis előny.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #49
    Látom, arra, hogy nem új technológiák (nem desktopon). Azt te írtad, hogy desktopon új. Csakhogy itt nem arról van szó.
  • BiroAndras #48
    Nézd meg azt is, hogy mikre reagáltam.
  • dez #47
    Egyébként itt nem is desktopról van szó. Idézet a cikkből: "Jönnek azonban a 32 magos szerverchipek, amelyek az évtized végére készülhetnek el."
  • BiroAndras #46
    A desktop és szerver procik összehasonlítása is értelmetlen, mert a szerver procik lényegesen drágábbak.
  • dez #45
    "Nem egészen világos, hogy ezzel mit akarsz mondani."
    -- Hát azt, hogy nem csoda, hogy ezek desktopon új technológiák, mivel itt az x86 uralkodik, és a saját területükön nyilván maguk hozzák a nagyobb újdonságokat. :) Ezért értelmetlen a területen belüli összehasonlítás, mert saját maguk korábbi változataihoz képest nyilván fejlettebbek lesznek. :)
  • BiroAndras #44
    "1. Oh, de hát desktopon x86-on kívül kvázi nincs is más (a pár %-ot, sőt tized %-ot kitevő PowerPC [Mac] is kiszorulóban van)."

    Nem egészen világos, hogy ezzel mit akarsz mondani.

    "2. Az Intel és az AMD szerver-chipjei sem sokban különböznek a desktop chipjeiktől. (Talán az egyedüli említésre méltó, hogy egyes változatok támogatják az SMP-t.)"

    Ez azért van mert a desktop x86 platform egy ideje sokkal jobb ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik, mint a nagy szerver procik, ráadásul a kompatibilitás miatt fejleszteni is sokkal olcsóbb rájuk, így elkezdtek felfelé terjeszkedni. Viszont tudásban egy komolyabb szerver proci lealázza őket.
  • Johnny d #43

    Aspirin: "A processzormagok száma fordítottan arányos a programozók IQ-jával"
    ja
    BiroAndras: "Meg azzal is tisztában kell lenni, hogy az x86 platform inkább játékszernek indult, nem komoly számítógépnek. És a kompatibilitás miatt az ebből adódó tervezési hiányosságokat ma is el kell viselnünk."
    pontosan! a szerverekbe mindig is jobb eszközök voltak csak hát $$$ kell
  • dez #42
    "De desktopon ezek új technológiák."

    1. Oh, de hát desktopon x86-on kívül kvázi nincs is más (a pár %-ot, sőt tized %-ot kitevő PowerPC [Mac] is kiszorulóban van). :)
    2. Az Intel és az AMD szerver-chipjei sem sokban különböznek a desktop chipjeiktől. (Talán az egyedüli említésre méltó, hogy egyes változatok támogatják az SMP-t.)
  • BiroAndras #41
    "A cikk technológiákról és nem árakról szól, és olyan dolgokat állít be újdonságként ami már régen létezik."

    De desktopon ezek új technológiák.

    "Amúgy az AMD X2 procik ára megközelíti a szerverprocik árát."

    Egyrészt kétmagos proci, másrészt nem volt ellenfele, és vették mint a cukrot. Most megy is lefele az ára rendesen.
  • Kryon #40
    Nomeg ugyan olyan foglalat kell hozzá mint a Core 2-eshez ami a jövőre nézve szempont volt.....