Gyurkity Péter

Ütemet vált a fejlesztéseknél az Intel

Gyorsuló fejlesztésekkel, szigorúbb útitervvel és átszervezéssel válaszol az Intel a vetélytársa jelentette kihívásra, amitől az elvesztett piacok és vásárlók visszahódítását várják a gyártó vezetői.

A processzorgyártó a pénzügyi elemzőknek tartott tavaszi találkozón beszélt a várható változásokról, illetve a vállalat terveiről. Paul Otellini vezérigazgató kiemelte, hogy felgyorsítják a Core architektúra és az azt követő utódok megjelenését, így a jövőben az Intel kétévente cseréli le aktuális processzorcsaládjait. A cél az AMD előretörésének megállítása és a veszteségek csökkentése, amit az új termékek révén vélnek elérhetőnek.

Az Inquirer több más forrással együtt részletesen is beszámolt az elemzői találkozón elhangzottakról. Eszerint végleg eldőlt, hogy a soron következő hármas közül a szerverekbe szánt Woodcrest érkezik elsőként júniusban, mégpedig azért, mert az Intel ezen a területen érzi legsebezhetőbbnek a helyzetét folyamatosan erősödő riválisával szemben. A cserét meglehetősen erőszakosan hajtják végre: az év végére az összes új szerverprocesszor 75 százaléka már az új maggal érkezik. A szerverchipet követi egy hónapra rá az asztali Conroe sorozat, majd újabb egy hónap múlva, vagyis még nyár vége előtt a mobil Merom család. Ezzel válik teljessé a jelenlegi architektúra leváltása, és az új generációnál minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeznek a teljesítmény/fogyasztás mutatókra.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az új architektúrával egy időben gyorsan szélesítik az ikermagos chipek körét és egyben csökkentik az előállítási költséget. Számításaik szerint 2007 végére már nem kerül majd többe egy ikermagos változat elkészítése a hagyományos felépítésű processzorokhoz képest, és ekkor jelenhetnek meg nagy számban az olcsó kétmagos példányok. Ennek ellenére még jó ideig folytatják az egymagos Celeron D sorozatot, amely a belépő szintet testesíti meg.

Ami a távolabbi terveket illeti, Otellini itt is szolgált némi információval. Két éven belül várható a 45 nanométeren készülő Penryn család, majd ennek utóda, a Nehalem mikroarchitektúra. 2010-re várható a Nehalem C, amely már 32 nanométeres gyártástechnológiára épül, és ezzel egy időben a Gesher, amely hat év alatt már a harmadik architektúra lesz. A vezérigazgató elmondása szerint ezen fejlesztések mindegyikén külön csapat dolgozik párhuzamosan, annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljenek. Idén 1 milliárd dollárral szűkösebb költekezést terveznek, és felülvizsgálja az egyes részlegek eredményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #16
    Az Intelnek volt pár hangzatos bejelentése, de azért az AMD sem tétlenkedett a laborban sem.
  • Tiberius B #15
    Mondjuk az is egy érdekes kérdés, hogy mit nézünk az Intel vagy AMD vagy ... eredményeiben, a piacra kerülő termékeket vagy a "labormunkát" is.
  • dez #14
    Jahh, valamit igen... Az más kérsés, hogy jót-e. :D
    Szal, az utóbbi ~2 év nem sok babért termett nekik. Hence the "útemvaaltaas".
  • Tiberius B #13
    Hé, azért letettek vmit(?) az asztalra;)
    [csak a szófordulat miatt írtam ezt egyébként]
    (személyes vélemény: éljen a verseny, mert az jó, attól az Intelnek muszáj lesz letennie vmit elibém, úgyis megveszem, ha letesznek egy olyat, olyan áron, hogy az csak na.)
  • dez #12
    Babérjaikoooon!? ;)
  • Tiberius B #11
    De jó, éljen a fejlődés!
    Végre nem csak ülnek(?) a babérjaikon, hanem érzékelek is vmi fejlődést.
  • [Jakuza] #10
    Azert nem artana tudni, hogy lenyegeben alig fiatalabb ceg az AMD az Intelnel.
    Az Intelt 1968-ban az AMDt 1969-ben alapitottak.
  • dez #9
    Valaha az Intel is kis cég volt.

    Egyébként a többé-kevésbé értelmes vezetők mellett a megfelelő szakembergárdán múlik. Az meg nagyrészt pénzkérdés.
  • echo #8
    Tényleg jó cikk. Hihetetlen honnan jöttek fel. Egy kis másolgató cégből lettek azok akik. Persze egy csomó szerencse is kellet, na meg, hogy korábban nem volt ilyen gyors a fejlődés, így nem volt gond a több éves lemaradás.
  • Zenty #7
    A lényeg a verseny és az intel legaláb már nem punyad...