Dojcsák Dániel

Zselés nyomtató a Ricohtól

A főleg irodai megoldásairól ismert Ricoh saját bevallása szerint mindig is az élen járt az új technológiai megoldások bevezetésében, mint anno a digitális fénymásológépek esetén is. Idén egy innovatív, a cég szerint forradalmi megoldással készülnek meghódítani a kis-, közép- és nagyvállalatok szívét: se nem lézer, se nem tinta, az új készülékek gél alapon festenek.

A mai budapesti sajtótájékoztatón ismertetett, főként kis munkacsoportok számára kínált zselés megoldás a multifunkciós eszközökben tűnik fel, melynek köszönhetően a fekete-fehér és a színes nyomtatásban is hatékonyabb eredményeket produkál. Az igazi újdonság az, hogy lehetővé teszi a színes nyomtatást olyan szegmensekben is, ahol eddig ez anyagi okok miatt semmiképp nem volt elérhető. Olyan funkcionalitással ruházza fel a zselés megoldás az új alsó kategóriás vállalati nyomtatókat, mint amit eddig csak a nagy méretű és még nagyobb árú gépek nyújtottak.

Klikk ide! Klikk ide!

Természetesen a 15 fekete-fehér oldal vagy a 6 színes oldal percenként nem olyan óriási meglepetés, a duplex másolás, szkennelés vagy nyomtatás sem egetrengető, a sokrétű papírkezelés pedig már minimum belépő ebben a szegmensben. A színes nyomtatás viszont pár évvel ezelőtt az irodai nyomtatásnak alig néhány százalékát tette ki, ma pedig már akár 30% igény is mutatkozna erre a funkcióra.

Nem arra kell persze gondolni, hogy a titkárnő a házi kedvenceinek fotóit nyomtatná ki naponta, hanem egy grafikonokkal zsúfolt Excel tábla, egy logóval ellátott üzleti levél vagy ajánlat esetén is elvárás már, hogy ne csak funkcionális, de esztétikus is legyen. A táblázatos kimutatások esetén az új Microsoft szoftver is számos színekkel kapcsolatos tulajdonságot vezetett be, ami alkalmasint papíron is jól jöhet.

Klikk ide! Klikk ide!

A vállalat képviselői kiemelték, hogy az akadály eddig az volt, hogy a színes nyomtatás oldalankénti költsége több tízszerese egy fekete-fehér oldalnak, ami közép- és nagyvállalati szinten komoly költségkülönbséget jelent, tehát nem tehették meg, hogy mindenhová színes lézer vagy kis teljesítményű színes tintasugaras nyomtatókat állítanak szolgálatba. A Ricoh új megoldása, a Color Level azt tudja nyújtani, hogy míg a szöveg telítettsége megmarad, addig a képeket, ábrákat a kívánt mértékben csökkentett telítettséggel nyomtatja a papírra. Tehát egy tompább, fakóbb képet kapunk, cserébe nagyságrendekkel kevesebb festék fogy el.

Fotó nyomtatás esetén valóban észlelhető a különbség, de egy hétköznapi táblázat, grafikon, ábra esetén állítólag szinte észrevehetetlen. Kérdésünkre a Ricoh Hungary munkatársai elmondták, hogy a zselés technológiával egy fekete-fehér oldal akár 2 forint körüli anyagköltségre is csökkenhet, míg a színes oldalak ugyan 15 forintnál kevesebből semmiképp nem hozhatóak ki, de ez is jóval alacsonyabb a megszokott megoldások áránál.

Klikk ide! Klikk ide!

Az otthoni felhasználókat továbbra sem tekintik célpontnak, ami ugyan a márka ismertségének nem tesz jót, de a Ricoh Csoport 1995-ben alapított magyarországi leányvállalata, a Ricoh Hungary Kft. így is a hazai piac meghatározó szereplője. Piaci részesedése az irodai másológépek terén 14%. Pozitív, nem elhanyagolható információ, hogy közlésük szerint új termékeik teljes egészében környezetbarát megoldások abból a szempontból, hogy kizárólag olyan anyagokat tartalmaznak, melyek újrahasznosíthatóak, ezzel megfelelnek az EU-n belül 2006-ban életbe lépő RoHS irányelvnek is.

A hazai leányvállalaton túl kitekintettek az anyacégre is, mely a digitális irodai berendezések úttörőjeként a digitális, hálózati termékek széles skáláját kínálja, beleértve a másolókat, nyomtatókat, szkennereket, faxgépeket valamint a CD/DVD-írókat. A Ricoh több mint 150 országban 75 ezer munkatársat alkalmaz, forgalma a tavalyi pénzügyi évben majd 17 milliárd dollár volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lenny #18
    tudtam
  • Lenny #17
    Ez az állandó rosszindulat...
    Szerintem meg tökjó cikk , én sem tustam, hogy van ilyen technológia. Igazán jó 5let, költséghatékony.
  • gz8 #16
    Csak megsúgom: az ezzel és az evvel is ugyanúgy helyes, semmi kivetnivaló nincs benne.
  • vice #15
    Akkor maradjunk a helyesírásnál:

    SZ-szel kell írni, bazmeg, nem z-vel!
  • Smitiz #14
    PR vagy nem PR, de szerintem ez előtt a cikk előtt nem tudtad hogy van már ilyen nyomtató is....legalábbis én nem tudtam :) tehát van helye egy ilyen lapon...
    Majd a cégnél te leszel a Jani ha hoznak egy ilyet és mindenki bután néz, te meg leinted őket hogy nem olvassák az SG-t :D
  • Achilles #13
    Bazdmeg, Bazdmeg
  • adam012 #12
    nyugiiii
  • Razgon #11
    Huhh, ez tök jó. Utántölthető? Csak belefújnám az orromat a patronba, aztán File->Open->napraforgo.gif, File->Print......
  • Cat #10
    mert arról nem mondtak semmit az ujságiroknak? :)
  • vice #9
    EZZEL bazmeg, EZZEL!