Gyurkity Péter

Olcsó 65 nm-es chipekkel erősít az Intel

A piacvezető processzorgyártó a hírek szerint egyszerre több új chipet dobott, illetve tervez piacra dobni. Az újdonságok között a Pentium D sorozat butított példányai és a Core Solo család mobil tagjai is megtalálhatók.

Szinte egyszerre futott be két hír az Intel szép csendben piacra dobott, illetve tervezett asztali és mobil processzorairól. Az összesen négy újabb példány egyike sem a teljesítményre éhes rajongóknak készült, ám megfelelő választás lehet azoknak, akik a teljesítmény/ár mutatókra hajaznak. A noteszgépekbe szánt chipek rendkívül alacsony fogyasztásuk, az asztali változatok kedvező áruk (és a hiányzó technológiák) miatt érdekesek.

A Pentium D sorozat 915 és 925 jelzésű tagjairól a kínai HKEPC számolt be nemhivatalos útitervében. Eszerint a két butított változat 2,8, illetve 3 GHz-es órajelen fut, 800 MHz-es FSB-re épül, 2x2 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magában és támogatja a 64 bites kiterjesztést. Hiányzik azonban a chipekből a hatékony energiafogyasztásért felelős SpeedStep technológia, valamint a virtualizáció, amely pedig az újonnan megjelenő ikermagos fejlesztések egyik fénypontjaként jelenik meg a két rivális prospektusaiban. A várakozások szerint mindkét processzor 65 nanométeres gyártástechnológiával készül és 178 dollár (37 ezer forint) körüli áron debütál, mégpedig a következő negyedévben.


Az Intel eközben piacra dobta a Yonah mobil sorozat két legújabb tagját, amelyek mindössze 5,5 wattot fogyasztanak. A Core Solo családban U1300 és U1400 néven jelzett változatok órajele is alacsony, 1,06 és 1,2 GHz, 533 MHz-es FSB-re támaszkodnak, másodszintű gyorsítótáruk mérete a szokásos 2 MB, és az asztali újdonságokhoz hasonlóan már 65 nanométeren készülnek. Tartalmazzák a SpeedStep technológiát, és áruk is valamivel magasabb: 225, illetve 245 dollár, vagyis 47, illetve 52 ezer forint.

A processzorgyártót közvetve érintő hír, hogy az AMD, a HP, a Sun és az IBM útjára indította a Green Grid elnevezésű projektet, amely elsősorban vállalatoknak igyekszik segítséget nyújtani a kedvező fogyasztású szerverek rendszerbe állítását és üzemeltetését illetően. Sokak szerint az AMD riválisa ellen használja a projektet, amikor kihangsúlyozza saját termékeinek fölényét ezen a téren, szembeállítva az Opteront a kétségtelenül hátrányosabb helyzetben lévő Xeonokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • selyem #11
    akkárki akármit mond ez a proci egyiért megéri. az hogy mellegednek az igaz de kell rá jo kis hütött venni és nem mellegszenek. de még az cerkákra még az se kell. de 55 C nem is vészes mert ezt még simán birják!!!!!.
    80-90 fokoknál van a komoly baj de még ekkor se lassult be az én procim.(amd már ennyinél széné égne igaz az azok nem is mellegednek anyira)
  • 2097 #10
    Ez nem az otthoni user-eket érinti leginkább, hanem a kis és nagy vállalkozásokat ahova olcsó gép kell world-re meg excel-re. Nem évi 1db-os mennyiségre mint nektek otthon!
  • mikloss #9
    Lehet, hogy igazad van én nem értek hozzá annyira... ez csak egy vélemény volt de ezek után inkább Sempront vennék hogyha ien jól húzhatók... a szar 2,4-es cerkám húzás nélkül is (terhelés nélkül) 55 fokos...
  • dez #8
    Mit a bajod vele? Socket A-n a korábbi Athlonokból lettek, socket 754-en meg az Athlon64-ekből, csak fele L2-vel, 2 helyett 1 csatornás memvezérlővel, 1GHz helyett 800MHz-es HyperTransporttal (persze semmiből sem áll feljebb tolni), és ennyi. (Ja bocs, 3000 alatt a CNQ hiányzik, de nincs is rá szükség, a 30-40W-os fogyasztásához.) És ne felejtsük el, hogy a L1 is jóval több, mint akár a P4-ekben.

    Az újabb, 90nm-es 754-es Sempronok (Palermo, E6 stepping) főleg jók. A modellek több mint fele 256KB L2-es, tudják az SSE1-2-3-at, persze a 64 bites módot is, NX bitet, stb. (Lényegében az Athlon64 Venice mag van bennük, az említett fele L2-vel és memvezérlővel.) És igen jól húzhatók: én a 2800+-t 2.4GHz-en járatom. (És ez nem Intel-GHz...) Vízhűtéssel, de szerintem anélkül is menne, alig kell hűteni a vizet.

    Ja, hallottam már olyat, hogy a 2500+-t (256KB L2) is sikerült 2.4GHz-en járatni... De 2.0-án könnyen.
  • mikloss #7
    De inkább veszek egy 2,4 Ghz-es Celeront 256Kb cashel mint egy 2600+ os Sempront 128 cashel ráadásul a 2,4-es cerka 14k a Sempi meg 17, nem? Bár én AMD-s vagyok de a sempronok valahogy nem tetszenek...
  • tothzozo #6
    Hurrrááá!!
  • NEXUS6 #5
    Hát igen, nekem sincs 60 ezer forintom egyetlen prockóra, az óccsóbb kategóriában meg a sempron egyelőre verhetetlen.

    Szal Ájemdé rulez!
  • arty #4
    ennek annyi értelme volt, mint h kéne egy 6 literes processzor

    a Ghz nem a teljesitmény mértékegysége, hanem a működési frekvenciáé
  • Mr Csé #3
    kéne má uj 10ghz proci :)
  • arty #2
    akkor vegyél ilyet, ha olcson akarsz kétmagozni... az AMD ebben a szegmensben nem is versenyez, hizsen nincsen olcso (olcson gyártható) 2 magos processzora...

    olcso egymagos=AMD sempron a nyerő vétel
    jobb egymagos=AMD a jobb ár/telj
    olcsó kétmagos=egyértelmüen intel, itt konkurrencia sincs
    drága kétmagos=AMD X2 mindent üt