Gyurkity Péter

Az Intel növelte előnyét a félvezetőiparban

Többek között ez derül ki az iSuppli legfrissebb tanulmányából, amely rámutat arra, hogy a félvezetőipar első három helyezettje kiugróan teljesített 2005-ben, míg az AMD eredménye - látszólag - visszaesett.

A kutatócég pénteken tette közzé felmérésének eredményeit, amelyben a nagyobb félvezetőgyártók tavalyi eredményeit foglalják össze. Érdekes eredményre jutottak, hiszen az adatok rámutatnak arra, hogy az AMD - minden növekedés és magabiztos nyilatkozat ellenére - valójában veszített súlyából, míg az Intel tovább növelte előnyét a gyártók toplistájának élén. Az ágazat egészét nézve is növekedést regisztráltak, ám az első három helyezett az átlag felett teljesített.



Az iSuppli Top20 listáját 2004-hez hasonlóan tavaly is az Intel vezette, amely némileg növelte részesedését, és 35 milliárd dolláros eredményével immár a teljes ágazat 15 százalékát mondhatja magáénak. Második helyen végzett a Samsung Electronics 17,2 milliárddal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Texas Instruments állhatott fel 10,7 milliárddal. Az első tízet többnyire a jól ismert vállalatok alkotják: megtalálható itt a Toshiba, az Infineon, a NEC és a Philips, amelyek azonban jóval kisebb befolyással bírnak az első két helyet elfoglaló óriásokhoz képest.

A legnagyobb érdekesség az AMD teljesítménye, amely egyértelműen romlott 2004-hez képest. Két évvel ezelőtt ugyanis 5,1 milliárd dolláros bevétellel zártak, ami a 11. helyre volt elegendő, tavaly azonban már csak 3,9 milliárdot söpörtek be, így négy helyet visszaestek. Igaz, ezekben az adatokban nem szerepel a jól teljesítő Spansion memória üzletág eredménye - ezt hozzáadva az AMD máris 6 milliárdon állna, mégpedig az igen előkelő 8. helyen. A különválást követően az önállósodó üzletág a 24. helyet érte el, így becsapós a helyzet, és csak a szétválás miatt látszik rosszabbnak az eredmény. Az adat egyben azt is jelzi, hogy az x86-piac apró töredéke a félvezetőiparnak.



A legnagyobb növekedést egy memóriagyártó, a Hynix érte el, amely valamivel több, mint 20 százalékkal növelte hangsúlyát az ágazatban és a 11. helyre ugrott elő. A legsúlyosabb, két számjegyű visszaesést a NEC és a Matsushita szenvedte el. A gyártósor nélküli chipgyártók versenyében a Qualcomm végzett az élen, míg a két nagy rivális, az Nvidia és az ATI helyet cseréltek. A szoros versenyből 2005-ben az Nvidia jött ki jobban, ám alig előzte meg vetélytársát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kicsizoz #1
    Ez is egy kicsit blikk-es stílusra sikeredett :)

    "AMD - minden növekedés és magabiztos nyilatkozat ellenére - valójában veszített súlyából,"
    Sosem olvastam olyat, hogy az AMD a félvezetőiparban növekedett...
    Ellenben azt szokták mondani, hogy processor piacon eredményeket értek el...

    Vagyis ALMA-KÖRTE esete, igaz be is vallja a cikk végére, akkor meg nem értem a cikk írója miért nem írta át, ha a végére rájött magától a lényegre? :)