Gyurkity Péter

20 japán óriás egy kiscég szabadalmai ellen

Nem kevesebb, mint húsz japán nagyvállalat fogott össze, és indított összesen öt pert egy tengerentúli cég szabadalmainak megsemmisítéséért, mivel azok veszélyeztetik működésüket.

Az együttműködő cégek között ott van a Sony, a Toshiba, a Matsushita/Panasonic, a Fujitsu és a NEC, amelyeket egy közös cél vezérel: megszüntetni az amerikai fél által birtokolt szabadalmakat és egyben igazolni, hogy tevékenységükkel nem sértették ezen szabadalmakat. Egészen pontosan három bejegyzésről van szó, amelyek közül talán a "változó órajelű, nagy teljesítményű mikroprocesszor" kifejlesztését és alkalmazását érintő a legfontosabb. A Patriot Scientific eközben igyekszik bizonyítani, hogy szabadalmai valósak, és továbbra is ragaszkodik ezek megtartásához.

A Patriot neve ismerős lehet: februárban beszámoltunk arról, hogy a cég hasonló indokok miatt perben állt az Intellel, és az AMD váratlanul jelentős befektetésre szánta el magát, hogy részesedéshez jusson a vállalaton belül. A processzorgyártó ekkor két technológiát is licencelt, ám ennél jóval fontosabb volt a jogi úton folytatott harc, amelyben a kiscég már sok tapasztalatot szerezhetett. Tavaly januárban több nagyvállalatot is bepereltek, mégpedig azzal a váddal, hogy a szabadalomba ütköző Intel chipekre építették termékeiket. Jeff Wallin, a vállalat vezérigazgatója szerint a szabadalom a 120 Mhz-nél nagyobb órajelen futó összes processzort érinti, így a bírósági perekkel komoly veszélybe sodorhatták az Intel és partnerei működését.

Természetesen ezúttal sem mentek ilyen messzire: amint azt sejteni lehetett, a Patriot végül lemondott igényeiről, ám átadta az ügyet partnerének, a Technology Properties Limited (TPL) nevű cégnek. Ezt úgy hajtották végre, hogy minden saját pernek véget vetettek, és szövetségesük rögtön hasonló vádakkal fordult a bírósághoz, tovább folytatva a jogi vitát. Ezek az ügyek azóta is tartanak, ám eddig nem sok említésre méltó esemény történt.

A most indult öt perrel tehát a japán cégek ellentámadásba lendültek. A Patriot eddigi pályafutását jellemzi, hogy most zárták le első pénzügyileg pozitív negyedévüket, amit természetesen elsősorban licencelési bevételeknek köszönhetnek. David Pohl, a cég elnök-vezérigazgatója válaszában ezzel magyarázta a korábbi perek félbehagyását, hangsúlyozva, hogy a licencelésre és új üzleti lehetőségekre koncentrálnak. Mindenesetre érdekes, hogy egy meglehetősen jelentéktelen vállalkozás ekkora riadalmat tudott kelteni nagyvállalati körökben és akkor még nem beszéltünk a hosszú pereskedésről, ami még csak most következik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #19
    A témához hozzászolva a jogirendszerre ráférne egy jelentős reform.
    Pl a szabadalmak egy bizonyos idő után elévülnek, és minnél régebbiek annál kevesebb jogdíj szedhető utánuk, majd egy idő után ingyenessé válnak, és nem védethetőek le újból.
    Szerintem valami ilyesmi kellene.
  • GABOR16 #18
    Van nekem is egy nagyon jó 'ingyenenergia' ötletem, csak pénzem nincs a megvalósításhoz.
    Viszont én nem akarnák belőle meggazdagodni, és mást sem szeretném ha meggazdagodna belőle. Ezért én ha letudnám tesztelni, hogy valóban működik-e valahogy úgy védetném le, hogy senki se szedhesen utána jogdíjat! Egyesek szerint nem vagyok normális, hogy ezttenném, de engem nemnagyon izgat ezenirányú véleményük. Én tudom, hogy mit akarok, és nekem ebben a témában csak ez számít.
  • fflx #17
    egy ujabb "jogi esetek"-et lathatunk itt...
    tudomanyos magazin mi?
  • lmisi #16
    Jaja, Tesla az elso pár prototípust le tudta tesztelni és ugy módosítani a továbbiakat, hogy már csak a működőeket épített.
    Az ő géniusza már kicsit sok volt az akkori társadalomnak, talán még a mostaniak is.
    Mindenesetre a modern elektromosságon alapuló civilizáció alapjait ő teremtette meg. Nélküle is létrejött volna csak 20-50 év késéssel. Igaz ha minden eredményét felhasználtuk volna, már nem lennének foszilis energiahordozón alapuló erőgépeink, sem atomerőműveink. Ingyen lenne elektromos energia. Talán már a naprendszer határát elhagytuk volna. Vagy egy borzalmas háború üszkös maradványain vegetálnák, mert a találmonyok alapján tuti kis romboló fegyverek készülhetnek.
    Amit fel is használtunk:
    - Váltóáramú elektromos hálózat. Enélkül se TV, rádió, internet, se milliós metropoliszok....
    - Váltóáramú motor-generátor.
    - Teszla tekercs
    - Ja és Edison egyenáramú rendszereit is ő pofozta életre mikor Edison elakadt a felmerülő problémákkal. Csak Tesla lelépett tőle, mert tudta egyenármú elektromos hálózatott nem érdemes építeni. Edison képtelen volt ezt belátni... lett is nagy harag.
    - Rádiótávirányitás. Mégis Popovra-Markinira emlékszik a világ mivel jobb marketinges-szabadalmaztatók voltak, pedig csak morze jeleket vittek át. Ekkor Tesla rádiótávirányítós kishajómodellekkel demonstrált.
    Nem is nagyon foglalkozott a szabadalmakkal Tesla soha. Ellentétbe Edisonnal. Megis lett az eredménye Edisonnak Muzeum, Kultusz. Teslára amerikába a kutya se emlékszik.
    Elveszett találmányai:
    - Működő szabadenergia generátor. Csak berakta felesége autójába és utána nem kellett vele többet foglalkozni. Érdekes amikor megkereste ezzel és a szabad téren keresztül történő energiátvitellel a Westinghouse vállalatot nem kellett nekik. Mivel Tesla előző váltóáramú(hálózat) szabadalmaival piszok jól kerestek. Még annakidején arra is hajlandó volt Tesla, hogy egy összegben kapjon végkielégítést szabadalmoi után és ne keljen a csoró Westinghousenak megtermelt asszem KWattonként néhány centes licencedíjat fizetnie.
    Persze ha nem mond le a díjról talán iszonyat gazdaggá vált volna.
    Az új kutatásai meg kinullázták volna az előzőekre épített kis tőkebirodalmat. Innéttől fogva le van szar...va az emberiség érdeke, ha vagyongyarapodásunk kárát látja. Ez tuti beton, az ujdonság meg talán bejön. Persze a köznek jó, de who cares...
    - Ez is azt mutatja, hogy a szabadalmak-találmányok leválnak alkotoikról. Megvásárolják őket érdekcsoportok, akik a maximális hasznot akarják kihozni belőle. Ha ez az innováció elnyomásával miért ne. Nem érdekli őket hogy már megtérült 100x an a befektetett pénz térüljön meg 1000xsen, határ a csillagos ég.
    Irodalmi műveken is lassan 100 év fölött lesz a védettség. Könyörgöm még a Dédunokák is tartani fogják a markukat. Mi közük van az eredeti szerzőkhöz. Ha addig is már nem ment át 100 kézen a szerzői jog. Elöbb utóbb ugyis egy tokerős lobbicsoportés lesz, aki kisajtolja a maximális díjjat. Egy horror az egész...
    Az ősi Japánban még az elsőszülött fiú sem örökölhetett autómatikus, ki kellett azt érdemelni.
  • testerlnx #15
    abszolút így van :(
  • Kannibal #14
    Te sem magyaráztad el túl részletesen,hogy miért rossz,akkor ő miért adna hitelt neked? Ezzel nem arckhovent akarom védeni, de jobb lenne ha érvekkel támasztanátok alá amit írtok.
  • sajoati #13
    Tesla állítólag fejben le tudta szimulálni a tervezett cuccainak működését.

    pechje, hogy volt egy Bell, aki nem volt rest lefölözni a sikereit.
  • lmisi #12
    - A legfőbb baj, hogy a szabadalmaztatás célja nem az ésszerű költségek visszatérítése, hanem a nyakló nélküli profitszerzés. Erre alapozva gazdasági hatalom kiépítése, megszilárdítása.
    - Legröhejesebb a gének szabadalmaztatása!!!!
    Persze a genetikai kód megfejtése-kutatása pénzbe kerül. Akkor ne tegye közzé, árulja pénzért szigorú feltételekkel. Könyörgöm mi a fenének akádájuzzuk meg hogy valaki más kikutassa újra a saját pénzén és utána azt tegyen az eredményeivel amit akar. Ez lenne a demokratikus. Kutatni felfedezni nem kötelező, de legalább más kevésbé önző embereket ne akadájuzzunk ebben.
    A tulajdonok és tulajdonjogok ködös mindenáron való védelme tragikomikus.
    Meg kéne végre érteni a kapitalizmus és demokrácia/szabadság az esetek nagy többségében ellentétes oldalon állnak. Persze néha azonos oldalon, de nincs ez kőbe vésve.
    -Bizony a szabadalmak ez esetben az elnyomás eszközei, az innováció gátja. Néhány esetben a feltalálók szemei elött is csak a milliók lebeknek. Inkább megöletik magukat csak nehogy jelentős vagyonszerzés nélkül váljon a felfedezése ismerté. Lásd szabadenergia kutatók a múlt században. Ha nem is teljesen ebbe a kategóriába tartozott, de későn ismerve fel találmanyai jelentőségét, pl. Tesla. Ő pl. szerintem messze jelentősebb kutató volt mint pl. Einstein. Edison meg kispályás hozzá képest.
    -Most vagy megtanulnak az emberek kissé önzetlenül, erőszakmentesen együttélni, vagy valami nagyon csúnya dologba kerülünk.
    - A szabadalmaztatás úgy történik odamész és valahogy eléred elfogadják. Azaz nem fontos, tökmindegy mi van azon a rajzon mi nincs. Csak rajz legyen.
    - Nincs kellő szakértelem ezen hivatalokban. Ha lenne és felelősségteljesen dolgoznának, akkor iszonyat drága és piszok hosszú ideig tartana.
    - Ilyen mennyiségű szabadalmat nem lehet kezelni normális módon.