Specker Balázs

Zeneletöltésben az illegális forrás vezet

A JupiterResearch legfrissebb jelentése szerint háromszor annyian töltenek le zenét illegális fájlmegosztó hálózatokból, mint az iTuneshoz vagy a Napsterhez hasonló fizetős szolgáltatásokon keresztül.


Az illegális letöltések még mindig messze túlszárnyalják a jogszerűen működő fizetős szolgáltatásokat. A felhasználók mintegy 15%-a használ p2p rendszereket és csupán 5%-uk veszi igénybe a törvényesen működő online zeneboltokat - közölte PC Pro. A fiatalok körében különösen nagy népszerűségnek örvendenek az illegális zeneletöltések. A felmérés szerint a 15 és 24 év közöttiek 34%-a fájlcserélő, és a zenét nem tekinti olyan terméknek, amiért fizetnie kellene.

A JupiterResearch a kalózkodás más formáit is szemrevételezte. Az elemző cég úgy találta, hogy az említett korosztály 43%-a részesíti előnyben a CD-másolást a vásárlással szemben, és 40%-a véli úgy, hogy a CD nem éri meg az árát.

Mark Mulligan, a JupiterResearch elemzője úgy nyilatkozott a silicon.comnak, hogy az iTuneshoz hasonló szolgáltatások egyre nagyobb térnyerése valamint a törvényalkotók minden igyekezete ellenére a fájlcserélés tovább virágzik. "A legális szolgáltatások felszálló ágban vannak, nincs ok azt gondolni, hogy eltűnnek a közeljövőben" - mondta Mulligan. "Mélyen gyökerező viselkedésmódról van szó, és az ingyenessége még jobban megnehezíti a helyzetet."

Mulligan úgy gondolja, a zeneiparnak át kell gondolnia, miként bánik a fiatal a fájlcserélőkkel. "Gyökeres szemléletváltozásra van szükség. A zeneiparnak a fizetős szolgáltatásokkal kötött látszólagos megegyezések helyett egy újfajta legális módszeren kellene elgondolkodnia" - mondta Mulligan. A szakember követendő példaként a reklámmal egybekötött letöltéseket hozta fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Vegeta_ #22
    Rosszul irtam, helyesbitek.
    Tehat a legtobb zenesz/muvesz, nem az eladott lemezekbol el.
  • _Vegeta_ #21
    Azert erdekes h a legtobb muvesz a zenelesbol el es nem az eladott lemezekbol.
  • Darth Sith #20
    talán azért mert iTunes-hoz kéne iPod is, az meg nem kell.
  • scooterbr #19
    És az benne a jó amit mi fizetünk az nem annak a személynek megy aki megérdemelné hanem a kiadónak. Csak azt nem tudom hogy ők miért többek.
  • Hegyikecske #18
    ezen most mér csodálnak? komolyan már kevem sincs végigolvasni egy ilyet, mert egyikbe azlért sírnak h mér csak 0,99£ az ára a zenéknek, a másikba meg h a csúnnnya-csúnnnya júzerek, ahelyett h tőlük vennék meg a másolásvédett szarjukat pénzér, ingyen letöltik... Hát ne csodálkozzanak, valamint egy zenét amig nem lehet megfogni mér várja el vki is h fizessek érte?
  • MacrosTheBlack #17
    és a zenét nem tekinti olyan terméknek, amiért fizetnie kellene

    Csoda? Egy britniszpírsz vagy beksztrítbojsz hulladék 1 fityinget nem ér.
  • benczurzs #16
    A kiadók is illegálisan kezdtek valaha.
    Azért lett "hálivúd" nagy, mert tőle keletebbre fizetni kellett a technikáért, meg a jogdíjért, ők messze voltak, így több 10 éven át nem kellett fizetni a jogdíjakért (amivel a filmeket készítik), ebből a pénzből ők filmeket csináltak, és nagyon lettek. Ennyi
    A zenekiadók is illegálisan kezdtek, először nem akartak fizetni annak az előadónak, akinek a darabját terjesztették jó pénzért !!
    Ennyi
  • pemga #15
    Azt azért tudni kell, hogy csak US-ben 99 cent ám. EU-ban 99 eurocent (kb $1.20), angoloknál meg 79 penny, ami kb $1.40

    Másrészt: az igaz, hogy nem kell magát a cd-t terjeszteni. De szélesszájon kell üzemeltetni és tárolni jelentős adatmennyiséget. Gyakorlatilag pont a p2p előnye veszik el ezzel, hogy központosítva tárolják a muzsikákat. A p2p fő jellemzői a költségmegosztás (hálózat és tárolás) és biztonság (adatvesztés, hálózatkiesés ellen).
  • immovable #14
    off/
    azért nem rosz az a jeány
  • reloader #13
    Gondolom az a paraszt is csupa legális eszközökkel jutott el az első milliárdjáig.