Berta Sándor

Stagnálnak a legális zeneeladások

A piackutatók szerint egyértelműen megállt az az idei esztendő korábbi hónapjaira jellemző folyamat, hogy folyamatosan nőtt a legális internetes zeneletöltések száma. A zeneipar azt reméli, hogy ez csak egy átmeneti állapot.

A legális zenei letöltések száma hat hónapja nem emelkedik - adta hírül jelentésében a PC Pro nevű brit online informatikai magazin. Idén május óta a felhasználók átlagosan havonta 6,5 millió zeneszámot töltöttek le legálisan a világhálóról. Jelenleg a legtöbb dal az Apple online zenebolt-hálózatában, az iTunesnél talál gazdára. Figyelemreméltó folyamat ugyanakkor, hogy míg az Apple az évnek ebben az időszakában tizenkét millió iPod hordozható zenelejátszót tudott eladni, az iPodonkénti legális zeneletöltések száma 25-ről 15-re csökkent.

A szakemberek szerint az iPod üstökösszerű karrierje egyre jobban hasonlít az 1980-as években a Sony walkmanjének pályafutásához. Az iPodból is egyre többet értékesítenek, de nem azért veszik az emberek, hogy ezáltal legálisan hallgassanak zenét. Ehhez jön még az is, hogy világszerte 6,5 százalékkal csökkentek a zene-CD-eladások.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a 2005 elején a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) által meghirdetett "kemény kampány" koránt sem olyan eredményes, mint azt sokan gondolták, például a nagy fájlcserélő hálózatok felszámolásakor. A fájlcserélők zömét ugyanis egész egyszerűen nem érdekli, hogy az illegális zenei tartalmak letöltésével megsérti a szerzői jogi jogszabályokat.

"Az embereknek rá kell(ene) végre döbbenniük arra, hogy az iTunesnál vásároló iPod-tulajdonosok a saját külön kis világukban élnek és hogy nem ők képviselik a felhasználók többségét, hanem a fájlcserélők" - nyilatkozta Jon Newton, a p2pnet.com nevű fájlcserélő oldal képviselője. John Kennedy, az IFPI elnöke ezzel szemben azt reméli, hogy csak egy átmeneti folyamatról van szó, ami hamarosan megfordul és világszerte újra nő majd a legális zenei albumokat vásárlók száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #25
  Itt a jobb felsősarokban hirdettek egy könyvet a szabadkultúráról, ami vagy 3000Ft, amellett hogy ingyen is letölthető.

  Még csak beleolvasgattam, de van benne egy két elgondolkodtató dolog. Pl hogy azért Hálivúdban vannak a filmesek, mert nem akartak a keleti parton élő Edisonnak jogdíjat fizetni a szabadalmaiért, és úgy gondolták, ha minnél messzeb vannak tőle akkor a fizetést megússzák és még talán rendesen is tudnak dolgozni.
  A keleti parton nem is maradt filmes.

  Monnyuk most meg pont ők akarnak mindenért fizettetni, kapjákbe!
 • [HUN]Stanlee #24
  A minden ingyen es nonprofit alapon dolog nem mukodne - de, talan erdemes lenne elgondolkozni azon, hogy a ket dolognak, a jogdij es ingyenesseg, milyen kevereke lenne megfelelo.
  off:
  Szerintem a filemegosztast legalissa kellene tenni. Ez olyasfajta dolog lenn, mint a konyvtarbol torteno kolcsonzes. letoltom am i tetszik, meg azt is ami nem. letoltom amit nem ismerek, meg amit igen. utana ami jo, megtartom, a szemetet kidobom. Es itt jon a legfontosabb resze a dolognak (szemelyes tapasztalat): ami igazan ertekes alkotas, legyen film, zene, megveszem eredeti adathordozon, mert a kezemben akarom tartani, a kis fuzetkebe bele akarok nezni, stb. Tamogatni akarom az elkeszitojet, eloadojat. Csak ugye ezzel az egesszel az a baj, hogy a mai vilag nem ertektermelo tarsadalma ezt nem tudja felfogni.

  Az en elmeletem a kovetkezo:
  1.nincs penzem arra, hogy megvasaroljak minden cd-t, ami tetszik, elmenjek moziba minden filmet megnezni, aminke jo a reklamja.
  2.Tehat letoltom, ha van ra lehetosegem. De a letoltessel nem okozok senkinek sem kart,mert 1.pont, nincs ra penzem, tehat eleve nem is mentem volna el a filmre, nem vettem volna meg. DE
  3. kielegitem ama kulturalis igenyemet, ami bennem el, feltoltodom, es ezaltal talan a tarsadalom reszere is elonyos leszek. es ha lesz egy kis sporolt penzem, akkor megveszem az adott alkotast (cd, dvd, konyv...).

  Persze ha arra gondolok, hogy a sok kis bu**o Pistikenek van nete, nekem meg nincs, es neki penze is lenne a dolgokra, de nem veszi meg, mert schmutzig:-) es letolti, utana meg recskazik a haverjai elott, hogy neki megvan a scooter uj cd-je... Hat akkor nagyon bepipulok... (es belegondolok, hogy egy afrikai velem egyidos gyerek 3 napja ehezik, akkor inkabb befogom a p*famat, mert nekem van mit ennem, o meg meg azt sem tudja, hogy mi az a filemegosztas, en meg azon gondolkodom, hogy ne legyen illegalis a filemegosztas.) De utana meg ha arra gondolok, hogy britneynek a hajat 4000$-t vagjak le, Anyukam meg egesz evben nem keres ennyit, pedig nem butabb mint britnej, vagy a fodrasza, akkor meg azt mondom, hogy ok sem erdemlik meg a tobb keresetet, es inkabb toltsek le Pistikek a zenet, filmet...
  offtopic vege, majd lehet irok blogot a gondolataimrol:-)
 • Hegyikecske #23
  remélem mégtovább fognak csökkenni a legális eladásaik, ezt felfoghatják egy kisebb sztrájknak is a sok m,ásolásvédelem miatt, ugyanis ki lenne az ahülye aki megveszi az eredeti másolásvédelemmel ellátott lemezt amin van mondjuk 3-4 jó szám (nem több!) és akko ezért fizet is, ahelyett h letöltené magának a kedvenceit, védelem meg minden fos nélkül... ja és itt még csak 1cd áráról volt szó pedig elég kevés ember van akinek csak egy eggyüttes számai tetszenek
 • smokedoc #22
  ami mostanában zajlik az a jogdíj és DRM rendszerek halála.
  Hollywoodnak és a lemezkiadóknak követnie kellene a piac törvényeit, ahelyett, hogy harcol és ezzel a potenciális fogyasztókat bűnözővé degradálja.

  A megoldás: A zenészek a zenéket nonprofit készítik, mert nem anyagi érdekek hajtják.
  kapnak pénzt a rádióktól meg a tévéktől.
  meg a koncertekből
  Ha többet akar akkor találjon ki jobbat.

  A filmeknél is ugyanez kellene: hollywood divx server feliratfájlokkal free,

  és a mozikat pedig olyanná tenni ami otthoni rendszerekre nem reprodukálható.
 • Béla bácsi #21
  *nyomnák ki a zenevásárló tisztelt közönség szemét
 • Béla bácsi #20
  Ha nem megasztárszerű förmedvényekkel nyomnák ki a zenevásárló tisztes közönséget, akkor esetleg megérteném, hogy miért nyavalyognak ezek. Így is túl sokan hallgatnak igénytelen [email protected], ha jól tudom most megy már a megasztár második vagy harmadik sorozata...
 • Berber #19
  Egyet fogjunk már fel, ezek csak egyszerü "kocsma nóták"! Hát én inkább veszek egy henessit, vagy egy tábla csokit. A muzsikát meg hallgatom a rádióból, úgyis megunom 20 menet után. Ha nem akkor ott az Allofmp3! 500-ért nem vennék zenét!
 • s1lkforrent #18
  Lehet egyáltalán veszteségmentes formátumban legálisan letölteni zenét? Mert Audio CD vásárlásakor CD minőségű zenét kapok, ha pedig csak MP3 formátumban kínálják zenéjüket letöltésre, azt kenhetik a hajukra, mert nem kapom meg ugyanazt a minőséget, ugyanazért(vagy majdnem ugyanazért) a pénzért.
 • onimusha #17
  Ogli G egy nagyranőtt óvodás bő naciban aki nem tud beszélni, szánalmas f***kalap, ez még nem lenne baj, az már igen, hogy kiadják az "alkotásait" az meg, hogy van rá igény nem meglepő hiszen Fekete Pákó is zenél és megél belőle, ez van kell a szemét a bunkóknak
 • Mice #16
  hát nem tudom mégis mit reméltek a mr. kiadók. riogatják itt a népet az egy dolláros meg 1.5 1.7 meg 2 dolcsi flötti árakkal. szerintük ez a reklám letöltésre csalogató?