Hunter

Részleges napfogyatkozás hétfőn

Október 3-án úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás lesz megfigyelhető, ami az Ibériai-félszigetről indulva terjed és az afrikai kontinens egy vékony sávján halad keresztül. Ugyanez a jelenség a világ számos más pontjáról, így hazánkból is mint részleges napfogyatkozás látható.

A gyűrűs annyiban különbözik a teljes napfogyatkozástól, hogy a Holdat egy intenzíven ragyogó gyűrű veszi körül, ami a napkorong által el nem takart külső kerületéből adódik, ilyenkor nem látható a napkorona. Megfigyelés esetén igencsak ajánlatos kell szemünk épségére ügyelni. Távcsöves megfigyelés esetén mindenképpen tanácsos gyári napszűrőt alkalmazni, ugyanis a házilag barkácsolt, vagy nem kifejezetten az általunk használt műszerhez készült napszűrök kellemetlen meglepetéseket, akár maradandó szemkárosodást is okozhatnak.



A szabad szemmel történő észleléshez is megfelelő napszűrő szükséges, de a célra teljesen alkalmas a hegesztőszemüveg is. A jó öreg kormozott üveget azonban a szakértők egyáltalán nem javasolják. Hazánkból a jelenség csupán részleges napfogyatkozásként lesz megfigyelhető, azaz a Hold a napkorong egy bizonyos részét takarja ki, a jelenség csúcspontján ez a rész 49-57% körül mozog majd.

A jelenség természetesen nem lesz olyan látványos, mint egy teljes napfogyatkozás, azonban megfelelő felszereléssel megfigyelve érdekes folyamatnak lehetünk szemtanúi. Igaz, az előrejelzések szerint sajnos hétfőn országszerte felhős, csapadékos idő várható. A Hold délelőtt 10 óra után néhány perccel lép be a napkorong elé, majd 12 óra 40 perc környékén hagyja el, ami a jelenség végét jelenti. A Magyar Csillagászati Egyesület oldalán minden szükséges információ megtalálható, városonként, fázisokra lebontva, illetve ugyanitt olvashatók a távcsöves bemutatások helyszínei is.

Több weboldalon élőben is nyomon kísérhető a jelenség, Magyarországon a Polaris Csillagvizsgáló közvetíti az eseményt, míg aki magára a gyűrűs napfogyatkozásra kíváncsi, annak érdemes az alábbi linkek közül válogatnia hétfőn 9 óra 40 perctől.

- www.live-eclopse.org, Japán
- Észak-Dakotai Egyetem, USA
- MIRA Obszervatórium, Belgium
- UCM Madrid, Spanyolország

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #33
    szagsérült,
    szagfogyatékos,
    szaglószervi bántalmai vannak
    orrbajos,
    szagtalan,
    szagolni nem tudó,
    szaglásában korlátozott,
    gyengén szagló
    szagláskárosult
    szaglása miatt hátrányos helyzetű
    :-)
  • Esrohnoil #32
    "...de aki nem érzi a szagokat az mi?"
    Azt cigánynak hívják mifelénk. :D
  • Rodostó #31
    Semmit nem szabad kidobni! A régi "nagylemez" és "kislemez" adatrögzítő fóliája alkalmas a nap nézésére. Az mcse szakértői mindig elmondják, hogy a nap nézésére FÉMTARTALMÚ szűrőt kell használni, és vajon mivel rögzítik az elektromágneses adsatokat a számítógépek floppyjai? Persze nem egyformák, a nagyon régi floppyk kevesebb fényt engednek át, és el is mennek a színek a zöld felé. De videokamera előtt is sikerrel használhatók. (Nyilván fényképezőgépeknél is működik.) Én napfoltokat szoktam vele nézni a távcső elé téve. (És még nem vagyok teljesen vak.) (Jut eszembe: van valakinek ötlete, milyen szót használjunk arra, akinek elromlott a szaglása? Mert aki nem lát, az vak, aki nem hall az süket, aki nem beszél, az néma, de aki nem érzi a szagokat az mi?) A mai fogyatkozást egyébként néha szabad is szemmel is nyugodtan lehetett látni, mert a felhők is szűrnek, de a legjobb az, amikor egy pocsolyában tükröződik a kép. Persze ezt derült időben nem szabad csinálni. Mindez azért érdekes, mert jövőre megint lesz részleges fogyatkozás (márc. 29.)!!
    Tudom, sokakat nem érdekel, hiszen ez a jelenség mindig ugyanolyan, inkább nézik meg huszadszor is ugyanazt a filmet, mint hogy életükben kétszer megnézzenek egy napfogyatkozást. Pedig gyakrabban nem nagyon lehet.

    Katona László
  • Ch_Slater #30
    én nem láttam (szegeden), csak ku*va sok felhőt..
  • Skynet723 #29
    Jaja Én is szegeden lakom és ma nem mentem suliba (beteg vok :D ) nah mentem az újságért és szabad szemmel belenéztem... Eddig nem vakultam meg :DDD
  • Hmuda #28
    Huh, mákunk volt itt Szegeden. Kb tíz percre eltüntek a nap körül a felhők és lehetett látni egy kicsit normálisan. Nem olyan nagy szám mint a régebbi teljes napfogyatkozás, de azért ez se egy mindennapi dolog.
  • Esrohnoil #27
    Faca idő van hozzá...
  • Dodo55 #26
    Esetleg floppyval lehet nézni? Vagy ha több darabon keresztül.
    Természetesen nem a floppy külső műanyag borítására gondolok, hanem a belső fekete lemezre
  • Epikurosz #25
    Az 1999-es napfogyatkozásnéző szemüvegem már eldobtam, de aszem tavaly vettem egy másikat, amikor a Vénusz nagyon kicsit eltakarta a Napot.
    Mondanom sem kell, hogy semmire sem volt jó, semmit nem láttam a Nap előtti vénuszból, és bosszankodtam, hogy kidobtam 500 forintot, de legalább jó, hogy ezt nem dobtam el, és most hasznát tudom venni.
  • Hegyikecske #24
    hm asszem erről most lemaradomk mer pont suli lesz...