Berta Sándor

ISO szabvány lett a PDF

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) a PDF/A adatformátumot ISO 19005-1 szám alatt regisztrálta. Ez egyfajta elismerés a PDF/A archiválási formátumként való elterjesztésére és népszerűsítésére.

A PDF-et kifejlesztő Adobe szerint az ISO szabványként való elismerés azt jelenti, hogy a jövőben az így tárolt dokumentumok hosszabb ideig is tárolhatók lesznek, úgy, hogy közben megőrzik a jellemzőiket attól függetlenül, hogy milyen operációs rendszer alatt készítették vagy tárolták el őket. Amint azt az AIIM és a NPES, az amerikai kereskedelmi cégek egyesüléseinek szakemberei kijelentették, a PDF esetében nem is lehetett kérdés az ISO szabvánnyá válás, hiszen egy világszerte igen elterjedt formátumról van szó.

Becslések szerint az interneten fellelhető dokumentumok 92 százaléka PDF-ben van tárolva. "Külön ki kell emelni, hogy egy olyan formátumról beszélünk, amely ugyan egy cégnek (az Adobe-nak) köszönhető, de amelynek elterjedésében a felhasználókon kívül fontos szerepet játszott az internetszolgáltatók, a különböző archiválási vállalatok és a kormányok közötti együttműködés is" - nyilatkozta John Mancini, az AIIM elnöke. A vezető szerint ennek köszönhető, hogy az új szabvány ilyen gyorsan elterjedt és hogy ennyire kiforrottá vált. Mindez pedig azt jelenti, hogy napjainkra a PDF segítségével bármelyik cég vagy magánfelhasználó képes úgy eltárolni bizalmas vagy személyes adatait, hogy biztos lehet abban, miszerint ezek garantáltan olvashatók lesznek még évek múlva is.

John Mancini úgy véli, hogy az ISO 19005-1 jelölés a mai naptól a hosszú távú adatarchiválás szinonimájának számít. Most már csak a társadalmon múlik, hogy elősegítse az új szabvány mielőbbi elterjedését. Ebben pedig kulcsfontosságú szerep hárul majd a Harvard Egyetem kutatói szerint az egyetemekre, a főiskolákra, a könyvtárakra, a múzeumokra és a különböző kormányhivatalokra.

Még ebben hónapban nyilvánosságra hozzák az új szabványról szóló információkat, így bárki szabadon tájékozódhat majd a részletekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #16
    Ugye itt az az érdekes, hogy 1 de facto szabványból tényleges szabványt csinálnak.

    Azzal meg hagyjatok, hogy txt-be pakoltok, mert ez nyilván ostobaság. 127 bites karakterkészlettel kódolod el, vagy utf-8-al? Hogyan teszed bele a képeket, linkeket, fontokat, style-okat? Hogyan tömöríted? Hogyan oldod meg a tartalomjegyzéket, netán az oldalszámozást? Hogyan csinálsz belőle nyomtatható dokumentumot, ha pl író vagy? Hogyan teszel bele vízjegyet, és hogyan véded a tartalmat az illegális másolástól. Hogyan írsz le egy matematikai képletet??

    Persze erre a sok nyüanszra mind van megoldás, pont hogy sok is.

    Open your eyes, open your mind and close your mouth...
  • Dj Faustus #15
    És a Postscript? Azt nem használják mint ipari szabvány?
  • Inquisitor #14
    Amúgy meg van egy jó kis full ingyenes szerkesztő, azt hiszem Tomahawk PDF+ a neve, magyarul is tud, telepíteni nem kell, csak kicsomagolni.
  • Inquisitor #13
    http://www.acropdf.com/
    Itt van a PDF Speedup program, ha érdekel valakit.
  • Caro #12
    Na igen, az Adobe reader nem egy villám...
    Egyébként jó a PDF, csak a koncepciójával nem értek egyet. Még mindig nagyon erősen ragaszkodik a papírhoz.
    Akkor már jobb a html.
  • h4x0r #11
    Ja, csak ha valaki kissebb ablakot hasznal, mint a sorhosszod, esetleg mas a shiftwidth-je, es maris masmilyen lesz :)
  • Inquisitor #10
    Ezért telepítem mindíg a Acrobat Reader Speed patchet, kb. 20x gyorsabb lesz ;)
  • aDannyBoy #9
    kinek mi :)
    Én azért szeretem, mert a saját anyagaimat, régebben jegyzeteket ebben küldtem és így jóval kevesebben tudták sima névátírással plagizálni.
  • zippofcy #8
    Jó ez a PDF, nélküle nem lehetne benne a warezban az összes angol meg amcsi magazin, és nekem fizetnem kéne értük. MEGÉRDEMELTE, na.
  • MacrosTheBlack #7
    Legyen izzó szabvány!