Gyurkity Péter

Az Adobe nyílt forráskódú szoftverrel segíti a fejlesztőket

Az Adobe Systems mindenki számára hozzáférhetővé tette kereskedelmi szoftvereinek egyes komponenseit, amelyek a cég állítása szerint nagyban megkönnyítik a fejlesztők munkáját.

A kaliforniai központú vállalat honlapjáról - Ádám és Éva néven - két alkalmazást tölthetünk le, amelyek révén jelentősen leegyszerűsödik a grafikai szoftverek kezelőfelületének elkészítése. Az Adobe közleménye szerint céljuk a két szoftver szabaddá tételével a nyílt forráskódú közösség támogatása, és ily módon szeretnék meghálálni a közösségtől érkező segítséget.

Szakértők szerint az Adobe lépése nyíltan jelzi, hogy a vállalat egyre jobban közeledik a nyílt forráskódú platformokhoz. Bár a cég szoftverei szinte kivétel nélkül Windows és Macintosh operációs rendszeren futnak, az Adobe a tavalyi évben már tanúbizonyságát adta, hogy egyre komolyabban veszik a Linux platformot is. Mi sem jelzi ezt annál jobban, minthogy az Adobe Reader béta változata - amely lehetővé teszi a Portable Document Format, vagyis PDF fájlok megnyitását - már Linux operációs rendszeren is hozzáférhető.

Az Ádám és Éva egyéb szoftvercsomagokkal együtt leegyszerűsítik a kezelőfelület elkészítését, és lerövidítik az ehhez szükséges időt. Az Éva névre keresztelt komponens a kezelőfelület elemeinek kialakításában, míg Ádám a változó körülményekhez való alkalmazkodás automatizálásban nyújt nagy segítséget. "A legtöbb programozó számára a kezelőfelület kialakítása és annak tökéletesítése a legkényelmetlenebb feladat. A fejlesztés ezen fázisa még az Éva alkalmazása esetén is hosszadalmasnak bizonyulhat. Az Adobe szoftverek esetében például egy-egy új funkció integrálásánál a kezelőfelület kialakítása a munkaidő egyharmad részét emészti fel" - áll a vállalat közleményében.

Mindkét szoftver egy nagyobb csomag része, amely az Adobe Source Libraries (ASL) néven jelent meg. Maga a szoftvercsomag szintén nyílt forráskódú, így mindenki számára ingyen hozzáférhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valamit #2
    Go Adobe, Go! ;)
  • Killgore #1
    Szép döntés :)