Hunter

Tehéntrágyából elektromos áram

Az Ohio Állami Egyetem kutatói olyan természetes anyagok segítségével állítottak elő megújítható energiát, mint a tehén trágyája és gyomornedvei.

A tehenek bendőjében élő mikrobák a növények által termelt cellulózt, egy erős szénhidrátot bontanak le. Ez a folyamat segít nekik a takarmány megemésztésében, mindemellett pedig elektronokat szabadít fel, amit a tudósok akkukhoz használhatnak fel. Körülbelül egy liter mikrobában gazdag bendőfolyadékból 500 millivoltnyi elektromosságot lehet előállítani, ez nagyjából egy tölthető ceruzaelem energiaszükségletének a fele. A tanulmány egyik szerzője, Ann Christy elismeri, hogy ez nem túl sok, azonban hozzáteszi, hogy az eredmények alapján elektromosság a tehéntrágyából is előállítható.

A kutatók a bendőfolyadékot egy élő tehénből nyerték a tehén bendőjébe közvetlenül bevezetett cső segítségével. Az üzemanyagcella megépítéséhez kettő kétliteres üvegkamrát alkalmaztak, egyikbe a mikrobákat és cellulózt tartalmazó bendőfolyadék került, a másikba pedig ferri-cianidot, az elektromos áramkör teljessé tételéhez szükséges kémiai anyagot töltöttek. A két kamrát egy speciális anyaggal választották el, ami lehetővé teszi a protonok számára, hogy a negatív kamrából a pozitív kamrába vándoroljanak. A protonok mozgása elektromos áramot hoz létre, akárcsak a kamrákat összekötő ellenállásként működő vezetéken áthaladó elektronoké.


Négy lábon járó erőmű

A kutatók a bendőfolyadék helyett kipróbálták a trágyát is az üzemanyagcellához, ezzel 300-400 millivoltot sikerült termelniük. Míg a folyadék esetében a kimenő feszültség négy nap után 200 millivoltra esett vissza, a trágya esetében a 30 nap után sem tapasztaltak csökkenést. A kutatók szerint ígéretesek az eredmények, és bár az így nyert energiamennyiség nem nagy, a szükséges nyersanyag olcsó és bőségesen rendelkezésre áll, így egy napon segíthet a fejlődő országok energiaellátásában.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a tudósok ilyen anyagokból állítottak elő elektromosságot. Korábban egy tudóscsoportnak sikerült felfedeznie egy olyan baktériumfajt, ami mérgező hulladékot fogyaszt és elektromosságot állít elő egyidejűleg. Egy másik csapat az emberi vizeletből állított elő egy ceruzaelemnek megfelelő árammennyiséget, abban a reményben, hogy majd kisméretű gyógyászati eszközök energiaellátására használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • techfreak #42
    Szerintem ma már szinte mindenből lehet áramot, vagy energitá nyerni, olvastam már macskából való üzemanyag gyártásrólMacskából üzemanyag egy angol nyelvű híroldalon, de láttam már a mozgási energiádat elektromossággá alakító hátizsákot is egy másik magyar nyelvű oldalonEnergia hátizsák
  • dez #41
    Aham, már nálam is volt ilyen pontszerű szenesedés. 2 hétig látszott. Hozzáértem egy sorkimenőhöz... :P (Ez nem rázott, hanem szúrt.)
  • HUmanEmber41st #40
    Akkor jó
  • UnnameD #39
    Nem félek tőle, de azért nem nyalogatok sorkimenőket
  • HUmanEmber41st #38
    Hm Te igazán bátor vagy..
  • Darkboy #37
    lol
  • wmatyi #36
    Fantasztikus. Ha hozzászámoljuk a begyűjtéshez szükséges energiaráfordítást, akkor ott járunk, ahol a többi megújuló energiaforrás esetén...
    Ami a jövőben az energiaproblémákra gyógyír lehet az a fúzió, de arra még min 50 évet várni kell.
  • UnnameD #35
    A hálózati fesz nem (illetve egy 230 ra töltött 10uF os kondi igen :) ). De van egy vio-m amit leföldeltem egy szikraközzel, így 40kV feszültséget tudok előállítani kis szikrák formájában. Itt is rendkívül kicsi az áram (talán 1-2mA) de ha sokáig benne tartom pl az ujjam, akkor egy kis ponton elszenesedik. Egy alufóliával letakart plazmagömb viszont meggyújt egy sima papírt (kb 2kV de nagyobb áram, a bőrt azonnal elszenesíti a belépő ponton).
  • raingun #34
    Afrikában és ott ahol kevés a fa szárított tehéntrágyával tüzelnek. Nem egy tudományos módszer, még is hatásos. (és nem kell tehenekbe csövet dugni hozzá)
  • TommyGun #33
    Marha-erős a cucc :D