Budai Péter

Fapados Pentax DSLR

Tavaly szeptemberben harangozta be legújabb, belépő szintű digitális tükörreflexes fényképezőgépét a Pentax, *ist Ds néven. A DSLR világgal ismerkedő felhasználóknak szánt gépen most további egyszerűsítéseket vezetett be a cég, melynek eredménye az *ist DL modell.

A 6 megapixeles szerkezet birtokolta eddig a Legkisebb digitális tükörreflexes címet, és az új jövevény kialakítása sem változott elődjéhez mérten. Külsőre a legszembeötlőbb változás az LCD-t érinti, amely 2,5" átmérőjűre nőtt, a 6 megapixel viszont maradt, sőt az előd tulajdonságainak nagy része is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A következőkben történtek változtatások: bevezették az automata ISO funkciót, így az érzékenység nemcsak a fotós, de a gép választásán is múlhat, a 11 mezős autofókusz 3 mezőssé redukálódott, és választhatunk ún. wide és spot autofókusz között. Az új, Soft Focus effekttel a lágyító szűrők hatását emulálhatjuk szoftveresen, háromféle erősségi fokozatban. Sorozatban csak 5 JPG, illetve 3 RAW formátumú képet csinálhatunk, az elődnél is érvényes 2,8 fps sebességgel.

Egyszerűsödött a kereső. A némileg világosabb képet adó, drágább pentaprizma helyett a pentatükör használatát vezette be a cég, a kereső nagyítása pedig 0,82x-ra változott, 0,95x-ról, a mattüveg viszont új, Natural Bright Matte II. néven. Apró változás, hogy két új menünyelvet vezettek be - bár a magyar vevőket sajnos ez nem érinti, hacsak nem svéd és holland nyelven akarják élvezni a menüfeliratokat. A gép tömege némileg kisebb lett (575 g), bár 605 grammos súlyával így sem volt nehéznek mondható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép fekete és ezüst kivitelben is kapható lesz, bár ennek időpontjáról még nincs információ. Úgyszintén kérdéses még a Pentax *ist DL ára is. Egyes híroldalak 800 dollár körülre tippelik a várható nyitóárat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #12
    majd szólj ha leesett Tetsuo társadalomkritikája
  • babajaga #11
    Önmagában egy 5Mp-es érzékelő nem tud jó részletes képet adni ahhoz az objektív részletrajza is kell, a korrigáltságáról nem is beszélve.
  • babajaga #10
    Pontosan az a baj hogy a gyártók belekezdtek egy eszetlen miniatürizálásba. Beletesznek egy cigarettatárca méretű gépbe 5-6 Mp-es érzékelőt ugyanakkor az optika olyan kicsi lesz hogy nem tudja felbontásban kiszolgálni, ezért a kép messze nem lesz olyan jó és részletes mint egy 6Mp-s de normális objektívvel készült. Ezt felvételekkel lehet bizonyítani. Nem azért vannak fél egy kilós objektívek hogy csak súlyuk legyen. Persze aki ért a fotózáshoz annak ezt nem kell magyarázni.
  • Hegyikecske #9
    Nah azér a legfontosabbat mégis kifejteném: ezekben a gépekben igenis kell a súly, ezek már színvonalat képviselnek voltak olyan erőltetett probálkozások (pl canon) h egy profi gépnek a méretét lecsökkenteni... Aki olyan gépet vesz nem a designra megy hanem a tudásra, és a designt csak a tudás/kezelhetőség rovására lehetett csökkenteni, szal itt dirrekt jó h van tartása a gépnek, érzed h nálad van és így nem hagyod el, sőtt teszem azt még rajolhatsz is vele h te bizony "pentax-gépet" cipelsz... De ha neked ezek a szempontok nem elég megnyerőek akkor ajánlom a tieid szerint - egy mobil beszerzését fényképező helyett, de hidd el nem is neked találták ki.
  • Hegyikecske #8
    EZT te sem gondoltad komolyan!!!
  • babajaga #7
    "Leica Digital-Modul-R önmagában 725 gramm súlyú, R9 vázon pedig 1395 grammot nyom"

    Csak azért hogy szörnyűlködhess egy kicsit a közel másfél kilós monstrumon az ára meg közelebb van a hárommillióhoz mint a kettőhöz.És ennek a gépnek a tudása enyhén szólva nem a legmagasabb! Csak sznoboknak!
  • Tetsuo #6
    Még gyártanak ilyen otromba gépeket? 575g :O
    Mérnem vesz mindenki cuki kis kamcsis mobilt, abban is van Megapixel meg minden, csomó zúmmal -ami ráadásul digitális!- nem értem. Az csak 120g. Meg van benne tökjó effektek és nem kell záridőt meg ilyen ózsdi dolgokat állítani, hiszen mekcsinálja magától!
    Nem kell külön hurcolni nagy pakkokat, hanem van tök ari telefon, notesz, kamera meg minden egyben és állati hogy a legújabb trendi zenéket (amik a VIVÁn mennek) is le lehet tölteni hozzá szuper minőségben, mert messziről is hallani. Meg divis játékok, ha mondjuk uncsi matekon vagy akkor az a tuti ám! :)
    És ami a legfontosabb: rengeteg szín közül lehet válogatni, bár sajna nem mindig passzol a többi cuccomhoz, így nekem több is van. Valamelyikhez még ezüst színű de aranyozott fülhallgatót is adnak! :))
  • TeszteloPontHu #5
    Már semmi, mert ez a javított verzió (korábban "súlya" szerepelt).
  • LowEnd #4
    Nem akarok kötözködni, de:
    A gép tömege némileg kisebb lett (575 g),

    Ez a tagmondat teljesen korrekt. Mi a problémád?
  • babajaga #3
    Hát az élességállítás lehetősége rosszabb lett az biztos.