Berta Sándor

Egyre több cég tart a szoftver­szabadalmaktól

Egy friss felmérés szerint az európai IT vállalatok többsége úgy gondolja, hogy cége müködésére nézve egyértelműen hátrányos lenne a szoftverszabadalmi tervezet elfogadása.

A NoSoftwarePatents.com nevű internetes oldal készítői nemrég útjára indítottak egy olyan kezdeményezést, amelynek a célja az volt, hogy felmérjék, milyennek látják a szoftverfejlesztő cégek és magánszemélyek a jövőjüket, amennyiben az Európai Unió szervei elfogadják a szoftverszabadalmak bevezetéséről szóló javaslatot. A felmérés során kapott eredmény eléggé megdöbbentő: az IT vállalatok 60 százaléka véli úgy, hogy abban az esetben kérdésessé válik a jövője, és csupán a megkérdezett cégek 6,3 százaléka gondolja azt, hogy a szoftverszabadalmak bevezetése után is képes lenne megbirkózni a helyzettel.

A legtöbb cég úgy gondolja, hogy az előterjesztés elfogadása után, vitás jogi esetekben akár csődbe vagy csődközeli helyzetbe is juthatnának, ráadásul egy esetleges per is végzetes gazdasági helyzetbe hozhatná a vállalatot. A megkérdezett cégek 11 százaléka legalább 50 alkalmazottat foglalkoztat, de vannak közöttük olyanok is amelyeknél a munkavállalók száma meghaladja az ezer főt.

A német kormány már készíttetett egy hasonló felmérést, ám amikor kiderült, hogy az előzetesen becsült száz cég helyett 1400 válaszolt a 12 oldalas kérdőívre és a döntő többségük a szoftverszabadalmak bevezetése ellen van, úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a felmérés eredményét. Dr. Günter Krings, a CDU német parlamenti képviselője és az Európai Parlament konzervatív frakciójának szerzői jogi szakértője szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a szoftverszabadalmak megmérgezik elsősorban az IT-iparban tevékenykedő kis- és középvállalatok gazdasági fejlődését.

A NoSoftwarePatents.com oldal a cégekkel egyetértésben elkészített egy fórumot, ahol azoknak a vállalatoknak és a magánszemélyeknek a neve, illetve a címe olvasható, akik ellenzik és a jövőjükre nézve veszélyesnek tartják a szoftverszabadalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #16
  • Mice #15
    persze! gondolom vízumadáskor fogják ezt megakadályozni:

    -Reason for depart?
    -2 do TerroristAttack
    -Not afraid of being discovered?
    -Nah, not really. I'll cover my identity as an ordinary unskilled labour...
  • Robin Hood #14
    Az EU-ra a legnagyobb veszélyt a terrorista vendégmunkások jelentik, Hollandiában már meg is mutatkozott ez. Nem szabad beengedni ész nélkül mindenkit, aki csak azért jön ide hogy romboljon.
  • Sliders #13
    Épp azért mondtam h már a század elején el kellett volna kezdeni.....
  • DOT #12
    Svájc helyzete egy icipicit más mint a miénk.. ezzel együtt az EU egy csődtömeg.
  • Sliders #11
    off, de most is már zavargások vanank az EU-n belül. A Jó lét meg kész vicc.... itt nem lesz EU-s jólét. Hát az igazság hogy Svájc példáját kellett volna követni.
  • [HUN]PAStheLoD #10
    Szintén off .. ugyan tiszteletben tartom a véleményedet, de felhívnám a figyelmedet, hogy ha az EU "összeomlik" vagy "megbukik" esetleg "széthullik" az ilyen kis országok, mint Mo. gyakorlatilag szabad prédává válnak, és a statisztikákból kiindulva a háborúk ill. a nézeteltérések a jövőben csak egyre véresebbek és durvábbak lesznek, tehát egy esetleges trianon2 után valószínűleg még szarabb helyzetben lennénk..
  • Razgon #9
    Úgy vélem, okkal félnek, félünk.
  • Razgon #8
    Ezt a magyar verziót mindenkinek olvasnia kellene.
  • Inquisitor #7
    Ugyan ez OFF, de az elég gáz lenne, mer tseperc alatt eltaposnának minket a nagy gazdasági bírkózásban, a két nagy versenyző harca közben.
    Kína VS USA