Gyurkity Péter

IDF: az x86 erősődése nem veszélyes az Itaniumra

A processzorgyártó véleménye szerint az x86 rendszerek rohamos terjedése nem sodorja veszélybe az Itanium létét, ezért nem jelent problémát, hogy az elsősorban csúcskategóriás szerverekbe szánt chip nem kompatibilis ezen processzorokkal.

A vállalatot az elmúlt években számos alkalommal kritizálták amiért nem tartotta fontosnak a kompatibilitás megőrzését, amely a szoftverek terén különösen érzékenyen érinti a platformot. Az Intel szerint azonban az x86 rendszerek terjedése nem függ össze az Itanium meglehetősen szerény eredményeivel, mivel a szerverprocesszor saját piacra támaszkodhat. Pat Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group alelnöke az Intel Developer Forum nevű rendezvényen tartott beszédében többek között kijelentette, hogy az x86 processzorokra épülő szerverek terjedése az utóbbi időszakban lelassult, jelentős piacot hagyva a nagy vasaknak, amelyek az Itanium processzorok kör épülnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

"Előrejelzésünk szerint az elkövetkező évtizedben az Itanium chipek masszív, erős piacra támaszkodhatnak, és célunk egy ilyen piac kialakítása és fokozatos bővítése" - jelentette ki Gelsinger. Az alelnök elismerte, hogy az Itanium körüli késedelmek, valamint az elsőként megjelent processzorok szerény teljesítménye hátrányosan befolyásolták a platform elterjedését, és a vállalat ezért több alkalommal módosította a processzorok elterjedésének ütemét előirányzó terveit. Az Intel ugyanis a szerverek terén ugyanolyan uralmat képzelt el, mint amilyen a Pentium chipek révén az asztali számítógépeknél kialakult, és túlbecsülte az Itanium előtt álló lehetőségeket.

"Egy új platform bevezetése minden rendkívül nehéz feladat. Pontos üzleti tervek és megbízható útiterv esetén minden bizonnyal számos alkalommal más döntések születtek volna az igazgatótanácsban" - ismerte el Gelsinger.

Az Itaniumra épülő szerverek a tavalyi évben mindenesetre jelentős növekedést értek el, és a 2003-as 448 millió helyett 1,6 milliárd dollár bevételhez juttatták a processzorgyártót. Igaz, az x86 chipekre épülő szerverek piaca ugyanezen időszak alatt 21,1 milliárdról 24,6 milliárd dollárra nőtt, és a gyártók véleménye továbbra is megoszlik az Itanium jövőbeni szerepét illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #7
    hát, azért ha kicserélsz egy x86 xeont egy itanicra, azért gyorsabb lesz... kérdés, milyen áron :)
  • Scae #6
    Pontosan.
  • szivar #5
    Ha legalább volna értelme platformot váltani. Lsd.: jelentős teljesítmény növekedés.
  • Robin Hood #4
    Ezek pont olyan magabiztosak mint az atlantisziak az Erik a vikingben. Nem süllyedünk...
  • juhand #3
    Most magyarázkodnak és 1-2 év múlva le fognak állni az Itanium-al
  • InCuBuS #2
    Itanium egy kiba nagy bukás:)

    intel:)
  • htmm #1
    "Egy új platform bevezetése minden rendkívül nehéz feladat."
    Ertem.