Gyurkity Péter

IDF: bemutatták az első CE-ATA merevlemezt

A napokban zajló Intel Developer Forumon - mindössze hat hónappal a szövetség megalakulása után - az Intel, a Hitachi és a Marvell bemutatta az első CE-ATA miniatűr merevlemezt.

A kisméretű szórakoztatóelektronikai eszközök szabványosítását célul kitűző szövetség szerint a CE-ATA a kevesebb érintkezőnek, alacsonyabb fogyasztásának, és kis feszültségének köszönhetően kiválóan illeszkedik a hordozható készülékekbe, és a szabvány véglegesítésével lehetővé válik a sorozatgyártás beindítása. A CE-ATA Working Group még tavaly ősszel, az előző IDF-en alakult meg, több jelentős vállalat részvételével. Ezek közé tartozik az Apple, a Hitachi, az Intel, a Marvell, a Nokia, a Seagate és a Toshiba - és további 45 vállalat, amelyek kétségkívül fontos szerepet játszanak majd a szabvány, és az erre épülő termékek elterjesztésében. A szabvány elsősorban a Serial ATA fejlesztéseire épül, és bár nem ígér nagyobb sebességet, magában foglalja annak minden előnyét.


A rendezvényen az Intel, a Hitachi és a Marvell közösen mutatták be az első CE-ATA merevlemezt, amely mindössze 1,8 hüvelykes méretével és alacsony fogyasztásával ideális háttértárolónak bizonyulhat a hordozható eszközök terén. A merevlemez a Hitachi üzemében készült, de a lapkakészlet és a firmware a Marvell fejlesztése. A bemutatón a Hitachi Travelstar merevlemezt egy az Intel által kifejlesztett PDA prototípusba került, amely a processzorgyártó saját, PXA270 jelzésű chipjére épül. A három gyártó a bemutató során filmlejátszással illusztrálta a merevlemez sebességét, és a források szerint a miniatűr háttértároló jól szerepelt a teszten.

Az Intel szóvivőjének elmondása szerint a CE-ATA szabvány már elnyerte végleges formáját, de némi időre van szükség, hogy a szabványra épülő termékek megjelenjenek a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #15
    Szerintem sincs semmi baj az árnyékokkal.
  • csuzlee8400 #14
    Nem értem sajnos a sok okos embert...
    Miért nem inkább a mozgóalkatrészek nélküli adathordozót fejlesztik ,mint pl. a memóriakártyát vagy a penndrájvot.
    Szerintem a DRAMos cumó korszerűbb mint a merevlemez
  • Axon #13
    Aztán mekkora az a dobókocka?
  • tehen_m #12
    jaja
  • DOT #11
    Semmi baj az árnyékokkal. Nézd meg jobban.
  • Mighty #10
    fake. A dobókocka árnyéka a balalsó sarokba vetül, míg a drive-é a bal felsőbe...

  • bon #9
    A mérete és a csatolása miatt amiket gyárananak azok nem CE-ATA csatolásuk.
  • Cleawer #8
    szerintem ez még mobiltelefonba is elmenne,de aa méretét nem irták


    intel akinak van kedve böngészgesse át ,de nekem most nincs kedvem
  • Bret #7
    A nagyobb dobókockának is számos előnye van
  • Tetsuo #6
    Azt nem értem, mér kocka alaku?