Gyurkity Péter

IDF: bemutatták az első CE-ATA merevlemezt

A napokban zajló Intel Developer Forumon - mindössze hat hónappal a szövetség megalakulása után - az Intel, a Hitachi és a Marvell bemutatta az első CE-ATA miniatűr merevlemezt.

A kisméretű szórakoztatóelektronikai eszközök szabványosítását célul kitűző szövetség szerint a CE-ATA a kevesebb érintkezőnek, alacsonyabb fogyasztásának, és kis feszültségének köszönhetően kiválóan illeszkedik a hordozható készülékekbe, és a szabvány véglegesítésével lehetővé válik a sorozatgyártás beindítása. A CE-ATA Working Group még tavaly ősszel, az előző IDF-en alakult meg, több jelentős vállalat részvételével. Ezek közé tartozik az Apple, a Hitachi, az Intel, a Marvell, a Nokia, a Seagate és a Toshiba - és további 45 vállalat, amelyek kétségkívül fontos szerepet játszanak majd a szabvány, és az erre épülő termékek elterjesztésében. A szabvány elsősorban a Serial ATA fejlesztéseire épül, és bár nem ígér nagyobb sebességet, magában foglalja annak minden előnyét.


A rendezvényen az Intel, a Hitachi és a Marvell közösen mutatták be az első CE-ATA merevlemezt, amely mindössze 1,8 hüvelykes méretével és alacsony fogyasztásával ideális háttértárolónak bizonyulhat a hordozható eszközök terén. A merevlemez a Hitachi üzemében készült, de a lapkakészlet és a firmware a Marvell fejlesztése. A bemutatón a Hitachi Travelstar merevlemezt egy az Intel által kifejlesztett PDA prototípusba került, amely a processzorgyártó saját, PXA270 jelzésű chipjére épül. A három gyártó a bemutató során filmlejátszással illusztrálta a merevlemez sebességét, és a források szerint a miniatűr háttértároló jól szerepelt a teszten.

Az Intel szóvivőjének elmondása szerint a CE-ATA szabvány már elnyerte végleges formáját, de némi időre van szükség, hogy a szabványra épülő termékek megjelenjenek a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kis-Bob #15
  Szerintem sincs semmi baj az árnyékokkal.
 • csuzlee8400 #14
  Nem értem sajnos a sok okos embert...
  Miért nem inkább a mozgóalkatrészek nélküli adathordozót fejlesztik ,mint pl. a memóriakártyát vagy a penndrájvot.
  Szerintem a DRAMos cumó korszerűbb mint a merevlemez
 • Axon #13
  Aztán mekkora az a dobókocka?
 • tehen_m #12
  jaja
 • DOT #11
  Semmi baj az árnyékokkal. Nézd meg jobban.
 • Mighty #10
  fake. A dobókocka árnyéka a balalsó sarokba vetül, míg a drive-é a bal felsőbe...

 • bon #9
  A mérete és a csatolása miatt amiket gyárananak azok nem CE-ATA csatolásuk.
 • Cleawer #8
  szerintem ez még mobiltelefonba is elmenne,de aa méretét nem irták


  intel akinak van kedve böngészgesse át ,de nekem most nincs kedvem
 • Bret #7
  A nagyobb dobókockának is számos előnye van
 • Tetsuo #6
  Azt nem értem, mér kocka alaku?